Boli

#camera de garda #urgenta #spital

Camera de garda: Ce este si cum trebuie sa procedezi in caz de urgenta

Camera de garda reprezinta o structura a spitalului care asigura tratament imediat cazurilor urgente. Ca urmare, aceasta nu necesita o programare din timp sau trimitere de la medicul de familie.

Accesul la camera de garda se poate face prin ambulanta, apeland la numarul unic de urgenta 112, sau prin deplasare personala. Trebuie tinut minte insa ca prioritatea de acces la tratament nu este stabilita de timpul sosirii ci de urgenta medicala prezentata.

Avand in vedere ca oricine poate apela la serviciile camerei de garda, gradele de urgenta trebuie stabilite cat mai curand pentru fiecare pacient in parte, astfel incat cazurile critice sa primeasca tratament cat mai curand posibil.

Obiectivul personalului este acela de a oferi cele mai bune servicii intr-un timp cat mai scurt, intelegand si nivelul de stres si de frica care ar putea fi prezente la fiecare persoana in parte.

Chiar daca urgentele medicale nu sunt de regula planuite, ceea ce inseamna ca nu exista timp pentru pregatirea celor necesare, exista anumiti pasi care pot fi realizati astfel incat tot procesul sa decurga cat mai usor.

Cum sa procedezi in caz de urgenta: 5 sfaturi si actiuni de efectuat

De la camera de garda si spitalul corespunzator la acte si informatii usor de accesat, toate acestea si multe altele pot ajuta la obtinerea cat mai rapida a diagnosticului si a tratamentului.

Alegerea spitalului corespunzator, atunci cand este posibil

Daca urgenta medicala nu pune viata in pericol, atunci se recomanda alegerea spitalului care poate oferi serviciile necesare situatiei prezentate, cum ar fi camera de garda MedLife pentru urgente cardiovasculare sau alte camere de garda specializate pe anumite domenii.

Pentru a evita asteptarea intr-o sala de garda doar pentru a fi transferat apoi la alt spital care poate trata urgenta prezentata, este indicat ca, atunci cand optiunea este disponibila, sa se aleaga unitatea sanitara corespunzatoare urgentei.

Informatii cat mai detaliate privind urgenta medicala prezentata

Simptomele prezentate, momentul aparitiei acestora, severitatea lor, activitatile realizate in acel moment etc, plus orice detaliu care poate parea banal ar putea oferi informatii importante medicului specialist.

Din acest motiv este important de memorat sirul evenimentelor intamplate inainte de aparitia urgentei si relatarea acestora intr-un mod cat mai clar si precis.

O lista cu tratamentele medicamentoase urmate

Atunci cand minutele conteaza si medicul trebuie sa administreze un tratament, acesta nu are de unde sti, in acel moment, ce alte medicamente exista deja in sistemul tau si ce reactii adverse ti-ar putea provoca acestea in combinatie cu cele administrate de el.

Din graba sau din incapacitatea de a vorbi, o lista cu tratamentele curente ar putea ajuta la evitarea anumitor complicatii si la primirea mai rapida a tratamentului corespunzator.

Deoarece majoritatea vizitelor la camera de garda nu sunt planuite, este indicat ca aceste informatii si cele ce vor urma sa fie prezente tot timpul fie in poseta, portofel sau telefon, pentru orice eventualitate.

Lista de alergii

Chiar daca se vor face teste in camera de garda pentru a verifica prezenta sau absenta alergiilor la medicamentele administrate, in functie de urgenta, in special daca este una care pune viata in pericol, este posibil sa nu existe destul timp pentru a astepta rezultatele testelor.

Din acest motiv este recomandat sa ai cu tine si o lista cu toate alergiile tale, de la medicamente la factori de mediu, materiale etc.

Act de identitate

La fel ca si listele mentionate mai sus, detinerea actului de identitate poate iuti timpul de primire a atentiei medicale prin completarea mai rapida a fiselor necesare.

Pastrarea in portofel sau poseta a buletinului original sau macar a unei copii poate fi de ajutor personalului medical, in special in cazul in care persoana afectata nu poate comunica sau nu isi poate aminti informatiile necesare.

Indiferent de metoda aleasa pentru a ajunge la camera de garda, toate aceste sfaturi pot fi benefice atat pentru personalul medical cat si pentru persoana afectata, ajutand la grabirea procesului de diagnosticare si de tratare a urgentei prezentate.

FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare