Boli

#pisici #zgarietura #pisica #boala

Boala zgarieturii de pisica

Boala zgarieturii de pisica este o infectie bacteriana care determina umflarea ganglionilor limfatici si care se datoreaza muscaturilor sau zgarieturilor de pisici fara stapan sau nevaccinate.


Bartonella henselae este virusul responsabil de aparitia infectiei. Este bine sa stii insa ca aceasta nu este contagioasa de la om la om. Totusi, in randul pisicilor virusul este transmis prin intermediul puricilor, asa ca ia amploare destul de rapid.


In Statele Unite, sunt diagnosticate aproximativ 22.000 de cazuri anual, mai ales in sezonul rece, de obicei la persoane sub 21 de ani.  Copiii sunt cei mai predispusi acetei infectii deoarece ei au obiceiul de a a mangaia animalute straine, fara niciun fel de retineri.


Oamenii de stiinta considera ca aproape jumatate din pisicile de pe glob sunt infectate cu virusul bartonella hensela, asa ca riscul de infectie este foarte mare, cu atat mai mult cu cat aceasta poate fi transmisa si in cazul in care saliva pisicii ia contact cu o rana deschisa.


Cum se manifesta infectia


In primul rand, trebuie sa stii ca o pisica poate avea in organism acest virus, insa el nu se manifesta in niciun fel. Asadar, daca locuiesti la curte, iar pisica ta este destul de plimbareata, sunt sanse foarte mari ca ea sa aiba acest virus fara ca tu sa stii.


Totusi, in cazul persoanei afectate de virus, simptomele sunt vizibile. In primul rand, leziunea se vindeca foarte greu, si exista  sanse ridicate ca aceasta sa se extinda. De asemenea, febra este un alt simptom care tradeaza boala zgarieturii de pisica. Acest simptom poate dura pana la cateva saptamani, asa ca se recomanda interventia medicului.


Totodata, persoanei infectate ii apar mici umflaturi in zona zgariata, iar dupa cate zile pot aparea noduli limfatici. Chiar daca rana dispare, acesti noduli pot sa dispara chiar si dupa cateva luni, pana la un an de zile. Din fericire, insa, acesti noduli nu sunt durerosi, dar pot deveni o problema care sa deranjeze vizual.


Alte simptome:

 

  • Dureri de cap
  • Oboseala
  • imunitate scazuta
  • Lipsa poftei de mancare
  • Stare generala proasta.


Cum se depisteaza infectia


In primul rand, este foarte important sa ii spui medicului  ca ai fost muscat sau zgariat de o pisica, insa pentru a confirma infectia sunt necesare teste de sange, teste la nivelul pielii, culturi microbiene si extractie din nodulul limfatic pentru o analiza amanuntita.


Cum se trateaza boala zgarieturii de pisica


In mod normal, daca starea pacientului este instabila si simptomele sunt foarte puternice, medicul poate recomanda ca acesta sa ramana internat sub supravegherea medicilor.


Totusi, daca acesta se simte bine, cel mai probabil medicul ii va da un tratament pentru acasa, urmarind periodic reactia la medicamente.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului