Boli

#simptome #febra #delir #durere de cap #migrena

10 simptome care nu trebuie ignorate

Toti stim ca simptomele evidente cum ar fi durerile de piept sau durerile abdominale severe necesita un control medical imediat. In acelasi timp exista si simptome care in prima instanta nu ne afecteaza rutina zilnica si pe care nu stim cum sa le interpretam. Mai jos se regasesc 10 din simptomele care nu trebuie ignorate.


1   Pierdere inexplicabila de greutate


Pierderea in greutate, mai ales cand iti doresti acest lucru, dar fara a face tu ceva in acest sens poate sa ti se pare un lucru bun, in realitate poate fi o problema de sanatate. Daca pierzi in jur de 10% din greutatea ta in decurs de 6 luni trebuie neaparat sa consulti un medic.


Pierderea in greutate poate fi cauzata de hipertiroidism , depresii, boli ale ficatului, cancer sau boli generate de felul cum sunt absorbiti nutrientii in organism.


2 Febra persistenta peste limitele normale


Febra nu este considerata o boala, dar in mod sigur poate fi semnul uneia prezente in organism. De cele mai multe ori febra induce prezenta unei infectii virale sau bacteriene in organism. Daca termometrul indica peste 38 de grade pentru mai mult de 48 de ore este indicat sa mergi la medic pentru un consult,  iar daca indica 40 de grade trebuie sa te indrepti rapid catre cea mai apropiata unitate de primire urgente.


Persistenta febrei poate fi de fapt semnalul unei infectii ce poate fi una a tractului urinar pana la tuberculoza.


3  Insuficienta respiratorie

 

Daca ai senzatia ca nu ai suficient aer, alta decat cea cauzata de un nas infundat, ar putea semnala o problema serioasa de sanatate. Daca respiratia continua sa fie greoaie si chiar suraietoare cand stai intins este bine sa contactezi doctorul pentru o evaluare.


Cauzele lipsei de aer pot fi boli pulmonare obstructive cronice, bronsite cronice, astm, pneumonie, embolism pulmonar (cheag de sange in plamani) sau alte probleme pulmonare si chiar cardiace. Dificultatile de respiratie sunt asociate si atacurilor de panica ce au episoade de anxietate intensa ce pot provoca simptome fizice.

 

4  Modificari inexplicabile in tranzitul intestinal

 

Oamenii se intreaba adesea ce inseamna "normal" in miscarile intestinului. Medicii sunt de parere ca "normalul" se incadreaza undeva intre trei ori pe zi pana la 3 ori pe saptamana. Stiind unde te incadrezi, este bine sa iti suni doctorul daca:

 

  • scaunul este insangerat
  • nu scapi de diaree dupa o saptamana
  • constipatia dureaza mai mult de 3 saptamani
  • scaunul este negru sau de culoare neobisnuita.


Schimbarile tranzitului intestinal pot semnala o infectie bateriana cum ar fi Salmonella sau Campylobacter, o infectie virala sau de infestare parazitara.


Alte cauze posibile pot fi bolile inflamatorii intestinale si a cancerului de colon.


5  Delirul

 

Delirul este confuzie brusca severa insotita de o schimbare rapida a starii mentale cum ar fi de la letargie la agitatie. Membrii familiei sau prietenii apropiati sunt cei care observa acest simptom. Evaluarea medicala imediata ce poate conforma delirul este justificata daca:

 

  • pacientul este confuz in gandire
  • apare dezorientarea, confuzia asupra timpului si spatiului
  • apar schimbari bruste de personalitate, agresivitate, letargie, alternari ale acestora
  • apar probleme de concentrare sau de memorie.

Aceste modificari ale comportamentului pot fi cauzate de infectii, anemie, hipoglicemie, conditii psihiatrice, intrarea sun incidenta contraindicatiilor unor medicamente.


Dureri bruste de cap

 


Durerile de cap sunt comune si, in general, nu constituie un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, o durere de cap severa si brusca poate semnala o problema grava. Este bine sa iti contactezi medicul daca:

  • apare o durere de cap brusca ca si cum tocmai ar fi fost un tunet
  • apar dureri de cap insotite de febra, gat intepenit, eruptii cutanate, confuzie sau convulsii
  • apare o durere de cap diferita de cele pe care le-ai avut pana acum.


Aceast ultim tip de durere de cap poate indica aparitia unei arterite temporale, adica o inflamare a arterelor la nivelul scalpului, creierului si ochilor.


Aceasta este o maladie destul de rara ce apare de obicei la indivizii de varsta mijlocie. Alte cauze ce pot genera aceste dureri de cap pot fi tumorile cerebrale sau anevrismele.


7  Sentimentul de slabiciune brusca, pierderea vederii sau a vocii


Daca ai aceste semne sau simptome, minutele conteaza! Toate acestea sunt semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral (AVC) sau ale unui atac ischemic tranzitor (AIT). Se recomanda apelarea unui serviciu de urgenta daca apare:

 

  • o slabiciune sau amorteala brusca a unei parti a corpului
  • intunecarea, incetosarea sau pierderea vederii
  • pierderea vorbirii sau a abilitatii de a intelege sau a intretine un dialog
  • ameteala brusca sau lesin
  • durere brusca de cap asemenea unui soc electric resimtit.


8  Flash-uri de lumina


Senzatia vizuala de tremurare a vederii sub forma de intermitente poate semnala probleme grave ale retinei. Se recomanda contactarea unui serviciu medical optic de urgenta.

 

9  Satietatea precoce

 


Satietatea precoce - sentimentul de plin mult mai repede decat de obicei care dureaza mai mult de o saptamana trebuie investigat de catre un medic specialist. Acest sentiment poate fi insotit adesea de greata, varsaturi, balonare, febra si pierdere sau crestere in greutate.


Cauzele ce determina acest sentiment pot fi arsurile la stomac, sintromul colonului iritabil sau mai grav, obstructia gastrica, cancerul esofagian precum si alte probleme legate de stomac.

 

10  Articulatii fierbinti, rosii sau umflate

 


In cazul in care articulatiile tale sufera de una din cele de mai sus sau chiar de toate este posibil sa ai o infectie in organism, guta sau una din multele tipuri de artrita. Ca si in celelalte cazuri se recomanda consultarea de urgenta a unui doctor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului