Boli

#Anca Serea #anemie feripriva #anemie

Anca Serea in lupta cu anemia feripriva. 15 informatii importante despre boala, de la dr. Daniela Balta, medic de familie

Anemia feripriva afecteaza mai mult de un sfert din populatia globului. Poate sa apara la adulti, copii, la femeia gravida sau la bolnavii cronici si se manifesta prin lipsa fierului din sange.

Pentru a atrage atentia asupra acestei probleme de sanatate, Anca Serea a povestit intr-un interviu pe platforma de sanatate Pacientul 2.0 cum a fost diagosticata si ce schimbari a facut in stilul de viata, iar medicul de familie Daniela Balta a oferit 15 informatii importante despre anemia feripriva. Iata:

1. Inainte sa apara ceea ce numim ANEMIE FERIPRIVA, apare in organism DEFICITUL DE FIER. Anemia feripriva este momentul in care se manifesta deficitul de fier. Daca nivelul fierului din organism ar fi monitorizat periodic , in cazul unei pierderi cronice de sange, pacientul ar primi tratament si nu ar ajunge la anemie feripriva.

2. Anemia feripriva este de cele mai multe ori consecinta pierderii mici si repetate de sange, ceea ce face ca deficitul de fier si anemia sa se instaleze treptat. Pierderea fierului are loc intial la nivelul depozitelor (scade feritina), ulterior se constata scaderea saturatiei transferinei, pentru ca abia in final sa apara anemia, respectiv scaderea nivelului hemoglobinei.  Terapia cu fier va corecta initial hemoglobina, ulterior creste saturatia transferinei, pentru ca in final sa se corecteze si feritina (depozitele de fier se refac ultimele)

3. In organismul unui adult exista 4-5 g de fier – cam cat cantareste un cui. De aceea, in momentul in care pierdem o mica parte din aceasta cantitate foarte mica incep sa se apara simptome si semne ale deficitului de fier.

4. Exista doua mari segmente ale populatiei frecvent afectate de anemie sau deficit de fier: FEMEILE - o femeie din trei sufera de anemie. In cazul femeilor gravide, aproape 40% (aproape o femeie din doua) au deficit de fier si segmentul copiilor pana la varsta prescolara (5 - 6 ani), unde procentul este de asemenea de aproximativ 41% .

5. Principala cauza a deficitului de fier la femei o reprezinta pierderile menstruale.

6. Pentru a vedea daca avem sau nu deficit de fier, este nevoie de trei analize: hemoglobina, feritina serica si TSAT, adica saturatia transferinei.

7. Analizele pentru depistarea deficitului de fier (hemoglobina si feritina) se pot face gratuit cu trimitere de la medicul de familie.

8. Se considera anemie cand valoarea hemoglobinei scade sub 11g/dL la copil si femia gravida, sub 12 g/dL la femei, sub 13g/dL la barbati.

9. In august 2021, Anca Serea a ajuns in spital din cauza anemiei, cu nivelul de feritina 0 si hemoglobina de 4.6. – ”Rareori iti este dat sa vezi un pacient cu o hemoglobina atat de mica sa mai stea in picioare” – spune dr. Daniela Balta.

10.   Este important ca fierul sa fie monitorizat din uter, plecand de la mama. Un copil nascut la termen, cu depozite normale de fier si alimentat natural in primele 4-6 luni si nu are nevoie de suplimentarea fierului. Copilul alimentat artificial va trebuie sa primeasca preparate de lapte fortifiate, cu doze de fier supimentar. Dupa 4-6 luni, o data cu diversificarea alimentatiei apare si necesitatea suplimentarii cu fier a dietei. Asadar profilaxia anemiei feriprive trebuie inceputa de la gravida, sugar si copilul mic.

11.   Anemia prin deficit de fier poate determina o intarziere a dezvoltarii cognitive, ba chiar exista o asociere cu sindromul ADHD, intalnit la copiii sub 7 ani.

12.   Absorbtia fierului in dieta vegana si vegetariena este mult mai slaba  10%, fata de 30% din fierul de origine animala. Pentru a suplini alimentele de origine animala, se recomanda consumul mai mare de vegetale verzi, seminte, nuci, ou, peste. Nu este obligatoriu ca o persoana vegetariana/vegana sa aiba si deficit de fier, poate suplini necesarul de fier din alte surse.

13.   Cele mai frecvente simptome ale anemiei feriprive sunt: oboseala, slabiciune, ameteala, dureri de cap, dificultate de concentrare, palpitatii, intreruperea temporara a vazului si auzului, dificultate la respiratie, incapacitate de concentrare, paloarea pielii, caderea parului.

14.   Anemia feripriva nu poate duce la pierderea unei sarcini, insa va fi o sarcina mai greu de suportat pentru mama din cauza oboselii, iar copilul cu siguranta se va naste cu anemie. In acest caz, medicul recomanda suplimentarea cu fier incepand cu varsta de doua luni.

15.   Medicul recomanda sarcinile spatiate, adica intre sarcini sa existe o perioada de 2 -3 ani in care femeia sa isi refaca rezervele de fier pentru urmatoarea sarcina.

Interviul integral cu doamna doctor Daniela Balta si Anca Serea poate fi urmarit pe contul de Facebook Pacientul 2.0, aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare