Boli

Femeile din Romania care sufera de o forma agresiva de cancer de san au de acum un nou tratament

Un medicament inovator pe baza de imunoterapie este acum disponibil pentru tratamentul pacientelor care sufera de o forma agresiva de cancer de san – cancerul de san triplu negativ. Tratamentul, dezvoltat de compania Roche, se adreseaza pacientelor cu cancer de san triplu negativ metastatic ale caror tumori prezinta o expresie a PD-L1 pozitiva si este disponibil gratuit pacientelor prin Programul National de Oncologie.

 

Cancerul de san triplu negativ reprezinta aproximativ 15% din toate cazurile de cancer de san si este mai intalnit in randul femeilor cu varsta de pana in 50 de ani. La pacientele care sufera de forma metastatica, boala progreseaza rapid, iar sansele de supravietuire sunt mai mici la cinci ani de la diagnostic decat la alte subtipuri de cancer de san.

Numele acestui tip de cancer provine de la faptul ca la examenul histopatologic al tumorilor lipsesc trei tipuri de receptori, care altfel sunt identificati in majoritatea cazurilor de cancer de san; este vorba de receptorii pentru estrogen, progesteron si factorul uman de crestere epidermala (HER-2). Din cauza acestor caracteristici, cancerul de san triplu negativ nu raspunde la tratamentele pe baza de hormoni sau la terapiile care tintesc receptorii HER-2.

„Tratamentul cancerului de san triplu negativ reprezinta o mare nevoie neacoperita in arsenalul terapeutic al oncologiei. Pana in prezent, tratamentul specific pentru acest tip de cancer de san era limitat la interventia chirurgicala si/sau chimioterapie/radioterapie. Introducerea acestor tratamente noi pe baza de imunoterapie pot influenta pozitiv rezultatele tratamentului si creste supravietuirea pe termen lung a pacientelor, precum si calitatea vietii acestora.”, a declarat prof. dr. Serban Negru, medic primar oncolog, presedintele Asociatiei OncoHelp.

Imunoterapia functioneaza prin intarirea sistemului imunitar care poate astfel sa combata eficient cancerul. Aceste tratamente aduc solutii terapeutice pentru pacienti cu tipuri de cancer cu o rata a supravietuirii redusa sau fara alternativa terapeutica.

„Ne bucuram ca pacientele care sufera de aceasta forma agresiva de cancer pot beneficia de acum inainte de un tratament specific bazat pe imunoterapie. Am vazut cu speranta ca noul Plan National de Combatere a Cancerului are printre obiective accelerarea introducerii terapiilor inovatoare. Speram ca acest obiectiv sa ramana prioritar, pentru a oferi in sfarsit pacientilor din Romania tratamente la standarde similare cu alte tari dezvoltate”, a completat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei, cu peste 2 milioane de cazuri noi in fiecare an. In anul 2020, in Romania, au fost peste 12.000 cazuri noi diagnosticate de cancer de san si aproape 4.000 decese ca urmare a acestei afectiuni. In acelasi timp, rata de supravietuire la 5 ani a pacientelor cu cancer de san este de aproximativ 75% in Romania fata de 83% in Uniunea Europeana.

Despre cancerul de san triplu negativ

  • Are sanse mai mari de a metastaza si recidiva in urma tratamentelor folosite pana acum.
  • Este considerat o forma mai agresiva si cu o speranta de viata redusa, in principal din cauza lipsei tratamentelor tintite pentru acest tip de cancer.
  • Apare mai des la femei cu varsta de pana in 50 de ani. Alte subtipuri de cancer de san sunt mai intalnite la persoane de peste 60 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului