Toate cele patru persoane au consumat sunca de porc preparata in propria gospodarie. Autoritatile sunt in alerta, deoarece exista suspiciunea ca mai multe persoane ar fi consumat din carnea infectata.
Toti membrii familiei, afectati, au declarat ca au consumat, in ultimele 14 zile, suca de porc preparata in casa. Simptomele acestora au aparut in urma cu 9 zile, acestia manifestand o stare generala de rau, uscaciunea mucoasei bucale, tulburari de vedere, ptoza palpebrala (caderea pleoapei), dificultate la inghitire si probleme digestive.
"Cele mai pronuntate simptome le are pacienta in varsta de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de garda. A fost evaluata si internata imediat in Clinica 2 de Boli Infectioase. S-au administrat de urgenta fiolele de ser antibotulinic polivalent si tratament simptomatic.
Starea ei de sanatate este acum stabila, dar pacienta ramane in continuare sub monitorizare atenta, pentru ca in orice moment pot interveni complicatii.
In ceea ce-i priveste pe ceilalti doi membri ai familiei, sotul si fiul, si acestia internati, au primit si ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza - medic primar boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potrivit Mediafax.
Toxina botulinica, extrem de periculoasa. Netrata la timp duce la deces
Botulismul este o toxiinfectie alimentara severa produsa de o toxina eliberata de bacilul Clostridium botulinium, cunoscuta ca toxina botulinica. Aceasta duce la paralizia unor nervi, initial a celor care asigura motilitatea globilor oculari si a pleoapelor si, in cazuri mai severe, la paralizia musculaturii respiratorie si, implicit, la deces.
"Botulismului reprezinta o urgenta medicala si initierea terapiei trebuie facuta in cel mai scurt timp de la aparitia simptomelor, prin administrarea de ser antibotulinic, ce neutralizeaza toxina circulanta.
Aceasta toxina produsa de bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. Cel mai adesea, botulismul apare in cazul consumului unor conserve, dar si in cazul consumului de peste afumat si sarat si cel al consumului de semipreparate din carne (carnati, sunca etc). Botulismul nu este o boala transmisibila.
Data fiind gravitatea bolii, suspiciunea de infectie cu toxina botulinica impune terapia cu antitoxina intr-o unitate sanitara, sub supraveghere medicala. Cazurile severe necesita suport respirator. Formele severe de botulism sunt mai rare datorita administrarii serului antibotulinic specific”, spune dr. Ruxandra Laza, potrivit sursei citate.