Boli

#nurofen #ibuprofen #medicamente #pastile de slabit

Afla ce medicamente au fost retrase din farmacii, in 2010

Norme de calitate necorespunzatoare, neconformitati privind inscriptionarea ambalajului, defecte de fabricatie, acestea sunt cateva dintre motivele pentru care Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a dispus retragerea din farmacii a peste 20 de medicamente, de la inceputul anului pana in prezent.

 

Particule albe in nurofen pentru copii cu aroma de capsuni

 

Nurofen pentru copii cu aroma de capsuni este un medicament pe baza de ibuprofen care se recomanda copiilor cu varste intre 3 luni si 12 ani, in caz de raceala si gripa, pentru a ameliora febra, durerile in gat sau dentare.

Acest medicament a fost scos de pe piata din cauza aspectului incert al siropului. Specialistii ANM au explicat ca aceasta decizie s-a luat la cererea producatorului, dupa ce s-a observat aparitia unor aglomerari, similare unor bule de aer. Producatorul a mentionat insa ca niciun al medicament din gama Nurofen nu este afectat, iar rezultatul cercetarii siropului retras a fost ca nu prezinta niciun risc pentru sanatate.

Nurofenul este al doilea cel mai bine vandut medicament in Romania pentru tratarea durerii dupa algocalmin.

 

Reductil, Duodopa, Lindaxa, Firmagon, declarate nocive

 

Medicamente ca Reductil ( pastile de slabit ), Lindaxa (pastile de slabit), Duodopa (gel intestinal pentru Parkinson), Firmagon (cancer de prostata) au fost declarate de Agentia Europeana a Medicamentului ca fiind daunatoare organismului, ceea ce a dus la retragerea lor de pe piata.

Reprezentantii ANM au mentionat faptul ca alte medicamente precum Orungal ( afectiuni ginecologice ), Depakine (epilepsie), Zentel (paraziti: oxiuri, librici etc) sau Meronem (infectii bacteriene) au fost retrase de pe piata din cauza inscriptionarii gresite a prospectelor sau a ambalajelor.

In 2009, numarul medicamentelor retrase pentru neconformitati de calitate a fost de 70; printre acestea se numara Mucotreis ( sirop de tuse ), Mirena (dispozitiv intrauterin), Ischemol-A (picaturi oftalmice), Clavusin (solutie de uz extern – bataturi), Elocom (crema si unguent – dermatoze) etc.
 

Sursa foto: anm.ro

Alte medicamente care pot fi retrase in curand

 

In prezent, medicamente antidiabetice pe baza de rosiglitazona precum Avandia, Avandamet si Avaglim sunt atent cercetate de catre expertii Comitetului stiintific pentru Medicamente de Uz Uman din cardul Agentiei Europene a Medicamentului.

Se pare ca in urma tratamentului cu aceste medicamente, mai multi pacienti au suferit infarct miocardic acut. Studii stiintifice efectuate pana in prezent au demonstrat faptul ca tratamentul cu rosiglitazona poate creste riscul de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca.

Sursa foto : lenouvelliste.ch

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare