Boli

#mucegai #sanatate #astm #alergie #sinuzita

Stiai ca poti sa mori din cauza mucegaiului?

Mucegaiul, desi pare un lucru banal cu care s-a confruntat majoritatea la un moment dat, este extrem de periculos pentru sanatate. Acesta poate provoca diverse afectiuni respiratorii incepand de la alergii, astm si sinuzita pana la pneumonie, ajungandu-se in cele mai grave cazuri chiar si la deces.


Un caz recent care a tras un semnal de alarma in acest sens este anuntul pe care medicii l-au facut cu privire la moartea actritei Brittany Murphy si a sotului sau.  Desi cei doi au murit la o distanta de aproximativ jumatate de an, cauza decesului a fost stabilita ca fiind mucegaiul din vila acestora.


Mucegaiul este o forma de ciuperca care se dezvolta acolo unde exista umiditate foarte mare, adica la dusuri, in bucatarie, langa masina de spalat, in jurul chiuvetei, acolo unde exista tapet, pardoseala, in spatele placilor de teracota, in jurul ferestrelor etc.  De asemenea, mucegaiul se dezvolta foarte rapid si in urma unor inundatii,  acolo unde clima este  umeda sau unde incaperile sunt slab ventilate.


Sistemul imunitar slabit, prada in calea mucegaiului


Mucegaiul este o ciuperca foarte agresiva care creste intr-un mod foarte rapid si care la un moment dat impiedica celelalte organe sa functioneze in parametri normali .


Din pacate, desi mucegaiul se dezvolta rapid, poate dura foarte mult (luni sau ani) pana sa fie vizibil.


Este bine sa stii ca in ciuda faptului ca exista mii de tipuri de mucegai, doar 10 tipuri sunt toxice si daunatoare sanatatii. In mod normal, daca ai un sistem imunitar puternic,  tusea si stranutul te ajuta sa depistezi daca in una dintre incaperile apartamentului exista mucegai.


 In schimb, daca sistemul tau imunitar este slabit, organismul tau nu va fi in stare sa faca fata sporilor de mucegai, care se vor dezvolta in tesutul pulmonar cauzand inflamarea acestora si chiar moartea.


Alte simptome in afara de stranut care iti arata ca in casa ta exista mucegai si ca acesta iti afecteaza sanatatea sunt: ochii iritati, secretii nazale si eruptii cutanate.


Cei mai expusi sunt copiii, batranii, femeile gravide, dar si cei cu o stare precara de sanatate.


Cum sa previi aparitia mucegaiul in casa

 

  • Asigura-te ca sistemele de ventilatie din baie functioneaza perfect;
  • Sterge faianta si gresia dupa fiecare dus cu un produs dezinfectant, dupa care grabeste uscarea stergand cu un prosop uscat;
  • Aeriseste baia dupa fiecare dus si evita sa lasi in baie prosoapele ude sau buretii umeziti;
  • Instaleaza un dezumidificator in baie pentru a scapa de aburi si pentru a reduce umezeala cat mai repede;
  • Verifica daca sistemul de aerisire de pe coloana este curatat si functional;
  • In cazul in care un robinet sau o teava picura, incearca sa remediezi cat mai repede problema;
  • Renunta la covorasele decorative din baie care retin apa si dezvolta rapid mucegai.


Cum sa indepartezi mucegaiul

 

  • In primul rand, inainte de a curata mucegaiul, pune-ti o masca protectoare si o pereche de manusi de cauciuc pentru a evita contactul cu ciuperca.
  • Daca vrei sa cureti mucegaiul de pe gresie, faianta sau parchet pregateste un produs dezinfectant (in comert se gasesc produse special create pentru indepartarea mucegaiului), o mini racleta, un smirghel fin si un burete abraziv.
  • In prima instanta este recomandat sa incepartezi stratul de mucegai cu racleta, iar daca acesta este foarte subtire, utilizeaza bucata de smirghel.
  • La final toarna dezinfectant peste burete pana cand acesta este bine imbibat si curata bine zona afectata.


Alte doua solutii pentru indepartarea mucegaiului sunt: otetul si uleiul esential de arbore de ceai . Aceste doua ingrediente indeparteaza definitiv mucegaiul daca sunt utilizate asa cum trebuie si daca ulterior incaperile sunt ingrijire si ventilate corespunzator.


Otetul poate fi utilizat ca atare, fara sa fie diluat. Pur si simplu se toarna peste un burete abraziv si se sterge insistent locul afectat de mucegai.


In schimb, uleiul de arbore de ceai (se gaseste la plafar) se combina cu apa: doua lingurite de ulei de arbore de ceai se adauga intr-o cana cu apa, iar amestecul se toarna intr-un recipient cu pulverizator si se aplica peste zonele cu probleme. Peste aceasta solutie nu trebuie sa dai cu apa, ci sa o lasi sa se usuce de la sine.


Desi mirosul este unul persistent, el va disparea complet in maxim doua zile


Atentie! Desi  multi oameni utilizeaza clorul pentru indepartarea mucegaiului, specialistii sunt de parere ca acest produs indeparteaza doar stratul de la suprafata si ca albeste mucegaiul, ceea ce il face mai greu de observat. Din acest motiv, clorul nu este o solutie potrivita atunci cand vine vorba de indepartarea mucegaiului.


Sursa foto : webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului