Boli

#afectiuni #boala #toamna #sezon rece #gripa #raceala

Afectiuni care se agraveaza toamna

Fluctuatiile de temperatura, schimbarea presiunii atmosferice si umezeala sunt factori care pot agrava anumite boli in sezonul rece . Problemele cardiace si respiratorii, ulcerele si sinuzitele sunt afectiuni care isi agraveaza simptomele odata cu venirea toamnei. Zilele racoroase de toamna sunt responsabile si de schimbarile regimului digestiv,  de raceli si alergii sezoniere.

Copiii, batranii si persoanele care sufera de boli cronice sunt cei mai afectati de schimbarile de temperatura din sezonul rece. Simptomele difera insa de la o persoana la alta si sunt agravate in special de inaintarea in varsta.

 

Astmul, boala care se agraveaza toamna

 

Astmul este una dintre cele mai grave afectiuni ale sistemului respirator. Aceasta boala se manifesta prin inflamatia cailor respiratorii. Astfel, muschii se contracta mai des, respiratia este mai grea, apare tusea, iar bolnavul are senzatia de sufocare. Aceste simptome sunt insa agravate in special la trecerile dintre anotimpuri. Astfel, primavara si toamna bolnavul de astm este mult mai sensibil.

Persoanle care sufera de aceasta afectiune trebuie sa se fereasca de praf, mucegaiuri sau spatii inchise si umede. Acesti factori pot declansa crize puternice de astm. Din cauza vremii mai reci, pacientii bolnavi de astm ar trebui sa se fereasca de raceala, gripa sau bronsita. Aceste afectiuni suplimentare pot declansa crizele de astm. Este indicat ca bolnavii de astm sa petreaca cat mai putin timp in aer liber, atunci cand temperaturile sunt foarte mici.

 

Ulcerul recidiveaza si se agraveaza toamna

 

Ulcerul este o boala care se manifesta la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale. Aceasta boala se intalneste la orice varsta, insa este mai comuna tinerilor. Boala survine atunci cand concentratia de acid clorhidric este ridicata si interactioneaza cu factorii de aparare ai mucoasei gastroduodenale. Printre cauzele de aparitie ale ulcerului se numara igiena defectuoasa, consumul exagerat de carne prost prelucrata si alimentatia haotica. De asemenea si o igiena dentara deficitara poate favoriza aparitia ulcerului.

Ulcerul are caracter sezonier si se manifesta in special primavara si toamna. Simptomele ulcerului se agraveaza in special dimineata si seara. Se manifesta prin puseuri de durere insotite uneori de greata si varsaturi. Durerile abdominale sunt de cele mai multe ori violente si se manifesta uneori si noaptea. Tratamentul ulcerului difera de la persoana la persoana. Este astfel important sa te prezinti la medic daca regasesti simptomele de mai sus. Ulcerul necesita in primul rand o schimbarea a stilului de viata. Este recomandat sa renunti la alcool, fumat, la mancarurile grase si condimentate.

 

Reumatismul, agravat de vremea rece

 

Sezonul rece aduce pentru numeroase persoane probleme reumatice. Artrita este una dintre formele cele mai comune de reumatism care se manifesta in sezonul rece. Expunerea la temperaturi scauzute cauzeaza cresterea sensibilitatii si dureri articulare. Simptomele cele mai frecvente de reumatism includ durere, inflamare si rigiditate. Bolile reumatice sunt mai raspandite in randul batranilor, insa si tinerii se pot confrunta cu astfel de probleme.

Artroza este o alta forma de reumatism, care se localizeaza in special in articulatiile coloanei vertebrale, in solduri, genunchi si in articulatiile de la nivelul degetelor. Bolnavii de reumatism trebuie sa evite expunerea la frig si umezeala. Baile calde, acupunctura, antiinflamatoarele si analgezicele reprezinta masuri utile in ameliorarea simptomelor acestei afectiuni.

 

Cardiacii, afectati de frig si umezeala

 

Lunile de toamna, cu schimbari bruste de temperatura, ploi si umezeala, agraveaza simptomele insuficientei cardiace. Presiunea atmosferica scazuta duce si ea la tahicardie si cresterea tensiunii. In sezonul rece, organismul apeleaza la metode de supravietuire proprii. Pentru a conserva caldura si mentine constanta temperatura corpului, vasele de sange se ingusteaza atunci cand temperaturile scad. Acest lucru duce la cresterea presiunii sangelului si apare astfel riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.

Simpotemele cele mai frecvente ale insuficientei cardiace sunt respiratia greoaie si scurta, oboseala, batai rapide ale inimii, greata sau dificultati de concentrare. Tratamentul pentru aceasta afectiune presupune o combinatie de medicamente, prescrise de medic. Pe langa tratamentul medicamentos, cardiacii nu trebuie sa se expunsa temperaturilor scazute si sa se imbrace cu haine groase si calduroase.

 

Sinuzita, o afectiune frecventa in sezonul rece

 

In anotimpul rece, numarul sinuzitelor este mai mare. Aceasta boala se manifesta prin dureri de cap, febra si infundarea nasului. Printre cauzele aparitiei sinuzitei se numara poluarea, fumatul, alergiile si problemele dentare netratate la timp. Persoanele care au depistat astfel de simptome trebuie sa mearga la medic si sa urmeze strict medicatia prescrisa.

Simptomele sinuzitei pot fi insa ameliorate daca pacientul se protejeaza termic, poarta haine si incaltaminte corespunzatoare vremii. De asemenea, este important ca atunci cand racesti sa iti tratezi aceasta afectiune pentru a preveni infectia sinusurilor. Pacientii cu sinuzita trebuie sa evite contactul cu persoanele racite, fumatul si spatiile cu aer uscat.

 

Toamna, ai grija cu bolile pulmonare

 

Cei care sufera de boli pulmonare au dificultati majore in a respira in sezonul rece. Schimbarile bruste de temperatura si aerul rece determina ingustarea cailor respiratorii, care duce la vehicularea unei cantitati mai mici de aer. Acest lucru agraveaza bolile pulmonare precum bronsitele si astmul. Simptomele bronsitelor sunt in general tuse puternica si febra.

Persoanele cu astfel de probleme trebuie sa evite sa iasa in aer rece si sa foloseasca un fular care sa acopere gura si nasul. De asemenea, este indicat sa se respire pe nas si nu pe gura. Nasul va incalzi astfel aerul care patrunde in tractul respirator. Afectiunile plumonare se trateaza in general cu antibiotice. Alimentatia echilibrata, fructele si legumele proaspete sau consumul moderat de miere reprezinta metode de ameliorare a simptomelor bolilor pulmonare.

 

Sindromul Raynaud, intalnit la femeile tinere in sezonul rece

 

Principala caracteristica a Sindromulul Raynaud este scaderea fluxului sangvin catre maini, degete, nas sau obraji. Aceste parti ale corpului se albesc si apoi se inrosesc intens. In asemenea momente, degetele sunt in general reci si amortite si apoi dureroase. Degetele se pot umfla, pielea devine lucioasa, iar simtul tactil isi pierde din acuitate. Aceasta afectiune este intalnita in general la femei. Crizele au loc de mai multe ori pe zi si dureaza cateva minute. In formele severe, crizele pot dura si cateva ore.

In mod obisnuit, crizele sunt provocate de temperaturile joase. Este astfel indicat ca pacientii sa se imbrace cu haine calduroase, sa poarte manusi si sosete groase. De asemenea, o dieta echilibrata, consumul de lichide si baile de soare duc la ameliorarea simptomelor acestei afectiuni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului