Boli

#afectiuni dentare #abces dentar #control stomatologic #igiena dentara

Abcesele dento-parodontale, cauze, mecanisme si implicatii

Abcesul dento-parodontal este colectia purulenta provocata de o infectie a dintelui sau parodontiului (tesutul de sustinere a dintelui) si apare de obicei ca o complicatie a unei afectiuni netratate.

Partea buna in aparitia unui abces este disparitia durerii si faptul ca ne confirma ca organismul lupta impotriva infectiei prin propriile mecanisme de aparare.


Ce se intampla de fapt?


Ca urmare a unor afectiuni dento-parodontale cronice netratate, pe fondul unei igiene buco-dentare deficitare si a unei imunitati scazute, la puncul de plecare se acumuleaza cu sau fara durere o cantitate crescuta de exudat inflamator. Exudatul inflamator este o plasma cu concentratie crescuta in elemente figurate ale sangelui, in special leucocite care produc imunoglobulinele implicate in distrugerea microorganismelor patogene si a produsilor acestora de metabolism. Acesta este stadiul .

Urmeaza inrosirea zonei, stadiul si cresterea temperaturii locale ca urmare a proceselor exoterme, a luptei ce se da intre microorganismele patogene si celulele organismului. In urma acestor procese se distrug deopotriva microorganisme si celule proprii organismului. Rezulta  colectia purulenta constituita din plasma, elemente figurate ale sangelui, celule, microorgansme si metaboliti ai acestora, dar si celule moarte ale microorganismelor patogene si proprii organismului. Durerea creste in intensitate si are caracter pulsatil. Acesta este stadiul cand majoritatea pacientilor recurg la analgetice si antiinflamatoare. Este afectata si starea generala putand aparea febra, frisoane, greata, varsaturi.

Daca organismul este suficient de puternic sa lupte prin mecanismele sale autoimune de aparare, ar trebui sa faca fata si sa elimine singur focarul de infectie. In aceste conditii abcesul fie dreneaza la exterior, cand este localizat superficial in mucoasa sau a erodat periostul osos si a ajuns sa bombeze mucoasa sau tegumentul, fie dreneaza prin canalul radicular al dintelui din focar cand este localizat profund in os.

In momentul drenarii, durerea scade brusc pana la disparitie. Asa cum se intampla cand mergand la stomatolg acesta deschide dintele, prin care tasneste  puroiul acumulat la apexul dintelui, sau deschide abcesul fluctuent in mocoasa/tegument. Disparitia durerii se explica prin inlaturarea presiunii de pe terminatiile nervoase vecine zonei afectate.

Atunci cand organismul este  slabit, in starile de stress, oboseala, boli cronice sau autoimune, la copii sau batrani tarati, mecanismele autoimune nu fac fata si exista riscul diseminarii pe cale sangvina si aparitia unei septicemii.

De aceea se intervine cu tratament antibiotic pentru sustinerea organismelor tarate, slabite. Antibioticele  se vor administra numai dupa prescriptie medicala, tintit pe tipul de infectie si in concordanta cu terenul patologic. Automedicatia poate rezolva sau nu infectia, dar poate avea efecte negative asupra organismului, prin afectarea altor organe (ficat, stomac, rinichi, articulatii). Prin administrarea incorecta, o perioada mai mica decat cea necesara, poate creste rezistenta germenilor, creand noi tulpini, mai rezistente, care pe viitor nu vor mai raspunde la tratamentul obisnuit.


Iata de ce este importanta prescrierea medicamentelor de catre un medic specialist!


Odata rezolvata infectia este bine sa se rezolve cauza care a genera-o, pentru a evita recidivele. Se va trata sau extrage dintele sau se va chiureta punga parodontala care a cauzat abcesul.

Puseele repetate de abcese dento-parodontale se datoresc in principal unei igiene bucale defectuoase, unor afectiuni dento-parodontale netratate si unor germeni agresivi ce actioneaza in perioadele de scadere a imunitatii.

Se recomanda imbunatatirea tehnicii de periaj dentar si utilizarea unei ape de gura cu efect antiseptic, tratarea afectiunilor dento-parodontale si tratament antibiotic dupa antibiograma.

NU tratati cu superficialitate abcesele dento-parodontale pentru ca pot cauza sau agrava afectiuni preexistente cardio-vasculare, articulare, renale, pulmonare si fara a dramatiza, datorita vecinatatii dento-sinuzale, infectia poate disemina si produce tromboflebita de sinus cavernos si decesul!

Iata de ce recomand mereu controalele periodice la medicul stomatolog, care trebuie sa fie prietenul si aliatul dumneavoastra si nu inamicul public numarul 1!

Daca aveti intrebari legate de abcesele dento-parodontale le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, prin postarea unui comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare