5 pericole ascunse din baie

Boli

#sanatate #igiena #pericol sanatate #igiena corporala #greseli igiena

5 pericole ascunse din baie

Baia este acel spatiu sacru al casei in care iti permiti sa te relaxezi, in timp ce elimini stresul acumulat de-a lungul unei zile de munca. Baie este, totodata, si una dintre acele camere unde iti doresti ca igiena sa fie atotstapanitoare. Din pacate, curatenia in baie s-ar putea sa nu fie chiar atat de desavarsita pe cat ti-ai dori - cel putin, nu atunci cand comiti una dintre cele mai frecvente greseli!
 

1. Nu schimbi prosoapele suficient de des

Iti schimbi prosoapele o data pe saptamana si consideri aceasta practica drept una care favorizeaza sanatatea familiei tale. S-ar parea, insa, ca lucrurile stau altfel: mediul umed este propice dezvoltarii bacteriilor, care se inmultesc nestingherit.

Cu alte cuvinte, cand vei folosi din nou un prosop deja utilizat pentru a-ti sterge fata ori corpul, toti germenii vor ajunge pe... pielea ta! "Daca ai vreo rana, risti sa te alegi cu o infectie provocata de bacteriile din prosop", afirma Elizabeth Scott, codirector al Centrului pentru Igiena si Sanatate din cadrul Colegiului Simmons, SUA, citata de Huffington Post.

Ce ar trebui sa faci, in acest caz, pentru a-ti proteja sanatatea? Conform specialistului american, este indicat sa schimbi zilnic prosoapele, daca le imparti cu altcineva, sau odata la circa 3 zile, daca le folosesti doar tu.

2. Te speli pe maini prea rapid

Infometat, dupa o zi lunga la birou, te grabesti sa te speli pe maini pentru a ajunge mai repede la masa. Nimic mai gresit, dezvaluie un studiu efectuat in cadrul Universitatii de Stat din Michigan, SUA.

Astfel, potrivit acestei cercetari, nu mai putin de 95% dintre voluntarii implicati in studiu isi spalau mainile timp de mai putin de 15 secunde. Or numai distribuirea sapunului pe toata suprafata mainii ar trebui sa dureze 20 de secunde, conform recomandarilor Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA!

3. Iti tii periuta de dinti prea aproape de vasul de toaleta

Una dintre cele mai comune, dar si cele mai ignorate greseli comise in baie este intocmai aceasta: plasarea periutei de dinti in apropierea (la mai putin de 1,8 metri) vasului de toaleta. De ce ar trebui sa iti tii periuta de dinti cat mai departe de vasul de WC? Deoarece, de fiecare data cand tragi apa, o multime de particule invizibile, ticsite cu germeni, se imprastie in aer si se depun pe obiectele din jur - inclusiv pe cele destinate igienei orale.

Pe langa plasarea periutei de dinti la o distanta sigura de toaleta, poti recurge si la alta solutie: lasarea capacului de WC in momentul in care tragi apa, pentru a evita imprastierea particulelor buclucase.

4. Umbli descult pe gresie

Crezi ca vasul de toaleta este cel mai putin igienic spatiu din baie? Te inseli: un studiu, efectuat pentru ABC News, a dezvaluit ca pardoseala este, in realitate, suprafata care adaposteste cel mai mare numar de bacterii (in jur de 300.000 per centimetru patrat). Asadar, pentru a evita infectiile fungice ale unghiilor sau alte neplaceri, igienizeaza in mod regulat gresia sau foloseste intotdeauna papuci de casa cand intri in baie.

5. Folosesti lufa prea mult timp

Lufa din material natural, pe care o folosesti la fiecare dus, trebuie schimbata cu o frecventa mai mare decat ai putea crede! Conform dermatologului american Birgit Toome, de la Centrul Appearance Dermatology din New Jersey, SUA, lufa ar trebui aruncata dupa 3-4 saptamani, intrucat devine un focar de infectie - un mediu propice chiar si pentru bacterii periculoase, precum Pseudomonas aeruginosa.

Sursa foto: gsmtweet.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare