Boli

# purtare lentile contact # lentile contact #greseli

5 greseli pe care sa le eviti daca porti lentile de contact

Lentilele de contact sunt accesorii cu rol medical sau estetic, al caror scop principal este acela de a corecta viciile de refractie. Cu alte cuvinte, daca suferi de afectiuni oftalmologice, cel mai probabil specialistul iti va recomanda purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor. Datorita aspectului lor aproape insesizabil, majoritatea oamenilor le prefera, insa acestea ar trebui folosite doar daca sunt prescrise de oftalmolog.

 

Daca esti la inceput si tocmai ti-ai achizitionat prima pereche de lentile sau urmeaza sa iti iei una, este indicat sa le folosesti corespunzator. Pe langa regulile si indicatiile pe care le vei primi de la medic in ceea ce priveste aplicarea si indepartarea lor, atentia ta trebuie sa fie indreptati in mai multe locuri. Iata care sunt 5 dintre cele mai comune greseli pe care ar trebui sa le eviti daca porti lentile de contact:

1. Purtarea lor mai mult decat este recomandat

Atunci cand iti va prescrie produsele potrivite ochilor tai, medicul iti va recomanda un anumit tip de lentile - de unica folosinta sau cu purtare indelungata. Chiar daca optezi pentru lentile colorate de 30 de purtari sau pentru o pereche zilnica, acestea ar trebui aruncate la finalul perioadei recomandate de producator. In caz contrar, te poti alege cu iritatii ale ochilor sau cu dificultati de vedere.

2. Dusul sau inotul in timp ce le porti

Chiar daca nu te deranjeaza atunci cand faci dus sau inoti, lentilele de contact ar trebui indepartate in aceste situatii. Fiind probabil o greseala pe care o face majoritatea oamenilor la inceput, aceasta ar trebui evitata din cauza problemelor care pot aparea. Apa, indiferent ca este filtrata sau curatara cu produse specifice poate facilitata instalarea unei bacterii la nivelul ochilor si aparitia unor infectii periculoase.

3. Schimbarea solutiei in fiecare zi

Dupa cum bine stii, atunci cand nu sunt folosite, lentilele de contact ar trebui pastrate in suportul lor dedicat, intr-o solutie de curatare. Daca porti produse de unica folosinta, poti avea nevoie de acest lichid doar pentru a curata accesoriile tale pe parcursul zilei, inainte de a le inlocui. Tine cont ca solutia pentru acestea trebuie schimbata la fiecare inceput de zi, deoarece aceasta acumuleaza peste noapte bacteriile si uleiurile de pe lentile.

4. Folosirea lor cu mainile nespalate

Fiind una dintre primele greseli pe care oftalmologul te va atentiona sa nu le faci, folosirea lentilelor cu mainile nespalate este valabila indiferent de perioada in care le-ai purtat. Chiar daca te-ai spalat recent pe maini si nu ai iesit din casa, de exemplu, este necesar sa repeti procesul daca iti aplici sau iti dai jos lentilele. Sebumul natural secretat de piele, dar si bacteriile si microbii din aer pot facilita iritatiile si infectiile.

5. Dormirea cu ele la ochi

Pentru a putea lupta impotriva germenilor din mediul inconjurator, ochii au nevoie de un flux optim de aer. Atunci cand dormi, contactul cu oxigenul este deja redus, iar purtarea lentilelor de contact va diminua si mai mult cantitatea de aer care ajunge la nivelul membranei protectoare a globului ocular. Lasa-ti ochii sa se odihneasca si sa se refaca in mod natural si evita sa dormi cu lentilele.

Purtarea lentilelor de contact este folositoare atat pentru persoanele care sufera de afectiuni oculare, cat si pentru cele care isi doresc o schimbare rapida de aspect. Indiferent care este situatia in care te afli este recomandat sa eviti aceste greseli pentru a nu-ti supune ochii riscului de infectare sau iritare.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare