Boli

#pantofi cu toc artrita #efecte sedentarism #lipsa de somn #obiceiuri nesanatoase

3 obiceiuri zilnice care iti saboteaza sanatatea!

Efectele stilului de viata modern sunt cunoscute de toata lumea: boli cardiovasculare, cancer, afectiuni respiratorii, neuropsihice etc. Daca unii factori nu pot fi evitati cu niciun chip, specialistii ne sfatuiesc sa ne dezicem de acele obiceiurile care acum ne par inofensive, dar care, in timp, isi vor pune serios amprenta asupra sanatatii noastre. 
 

Pantofii cu toc ne imbatranesc prematur

Ne fac picioarele mai frumoase, un corp mai zvelt, transmit eleganta... Cu toate cunoastem aceste atuuri ale pantofilor cu toc. Mai putin cunoscut este faptul ca acest tip de incaltaminte ne imbatraneste prematur. Concluzia le apartine cercetatorilor din cadrul Universitatii Stanford, care sustin ca “atunci cand mergeti pe tocuri inalte, presiunea la nivelul genunchilor creste considerabil, fapt care va face sa va deplasati precum femeile in varsta sau precum cele care sufera de artrita. In situatia in care aveti si cateva kilograme in plus, situatia este si mai grava”.

Ingrijorator este faptul ca jumatate din femei prefera pantofii cu toc inalt, chiar daca acestia le produc dureri groaznice dupa doar o ora de purtat, arata un studiu britanic citat de Daily Mail.

Statisticile intocmite de Colegiul de Pedichiura din Marea Britanie arata ca femeile, cu cat sunt mai tinere, cu atat prefera tocurile mai inalte. Circa 20% dintre femeile de 18 pana la 24 de ani au cel putin o pereche de pantofi cu tocuri de peste 15 centimetri, in timp ce doar 10% dintre cele cu varste intre 25 si 34 de ani si 3% dintre femeile intre 35-44 de ani detin o astfel de pereche.

Ortopezii atrag atentia ca pantofii incomozi si stramti pot conduce in timp la aparitia artritei, a fracturilor si chiar la prinderea nervilor, iar tratarea acestora din urma consta in interventii chirurgicale sau injectii cu steroizi.

Cu cat tocurile purtate sunt mai inalte, cu atat creste riscul tasarii coloanei vertebrale.

Nu in ultimul rand, purtarea tocurilor scurteaza tendonul lui Ahile, lucru care provoaca dureri cumplite atunci cand pantofii inalti sunt inlocuiti cu platforme.

O dimensiune acceptabila pentru tocuri nu ar trebui sa depaseasca cinci centimetri, iar o solutie potrivita pentru a parea mai mare de statura este folosirea platformelor inalte.

Jumatate din femei prefera pantofii cu toc inalt, chiar daca acestia le produc dureri groaznice dupa doar o ora de purtat

Sedentarismul, mai nociv decat obezitatea

Lipsa activitatii fizice ar putea cauza de doua ori mai multe decese decat obezitatea la nivel european, conform concluziilor unui studiu realizat pe parcursul a 12 ani asupra a peste 300.000 de persoane, relateaza BBC, citat de agerpres.ro.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Cambridge, 676.000 de decese sunt cauzate in fiecare an din cauza sedentarismului, comparativ cu 337.000 de decese cauzate de greutatea in exces.

Obezitatea si lipsa de activitate sunt strans legate. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sanatate daca sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exercitii au o sanatate mai buna decat cele care nu fac acest lucru.

Cel putin 20 de minute de mers pe jos in ritm vioi ar avea beneficii substantiale pentru toate persoanele, indiferent de greutatea pe care o au.

Cat de nociva este lipsa somnului suficient

Doar o singura saptamana in care ai dormit mai putin de sase ore pe noapte modifica peste 700 de gene.

In efortul de a atrage atentia asupra cat de important este somnul in viata noastra, „Huffington Post“ a realizat un grafic sugestiv despre ce se intampla cu organismul, dar si cu infatisarea noastra atunci cand pierdem fie si o noapte de somn.



Dupa o singura noapte de nesomn

 

  • ... risti sa te ingrasi. Studiile au demonstrat ca lipsa somnului ne face sa mancam mai mult si sa preferam alimentele cu un continut caloric ridicat, pline de carbohidrati si de grasimi.
  • ... arati ingrozitor. Persoanele private de somn sunt considerate neatractive si triste. Un studiu efectuat de Institutul Medical „Karolinska“ din Stockholm, Suedia, a demonstrat ca oamenii extenuati sunt considerati inabordabili. In plus, pe termen lung, somnul insuficient determina o imbatranire prematura a tenului.
  • ... esti mai predispus la imbolnaviri. Cercetatorii Universitatii „Carnegie Mellon“ din Australia au descoperit ca mai putin de sapte ore de somn pe noapte tripleaza riscul de raceala. „In timpul somnului, sistemul imunitar elibereaza proteine numite citochine, dintre care unele chiar ajuta somnul. Numarul anumitor citochine creste atunci cand ai o infectie sau o inflamatie, chiar si cand esti stresat. Somnul insuficient poate scadea productia acestor citochine protectoare. Mai mult, anticorpii si celulele care lupta cu infectiile sunt in numar scazut atunci cand nu dormi suficient“, explica si specialistii de la Clinica Mayo din SUA.
  • ... ai probleme de concentare si de memorie. Epuizarea are efecte negative asupra concentrarii. Mai mult, somnul este o parte importanta a consolidarii memoriei. Asta inseamna ca, daca nu dormi, iti va fi mult mai greu sa inveti sau sa retii lucruri noi.

Sursa foto: gluten-free-zen.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare