Boli

# diabet de tip 1 #insulina #diagnostic #povesti #diabet

3 destine diferite, un singur diagnostic. Diabet de tip 1. Povestea tinerelor care merg mai departe cu o forta de nedescris

Sunt trei fete tinere, frumoase si cu o pofta de viata imensa. 3 destine diferite, 3 povesti de viata diferite, dar marcate de acelasi diagnostic crunt: diabet de tip 1, in unele cazuri insulino-dependent.

 

Pentru fiecare dintre cele trei tinere diagnosticul a venit pe neasteptate, la varste fragede. Cu toate acestea, cele trei tinere nu s-au lasat doborate de dignosticul primit si au reusit sa-l transforme intr-o super-putere. Mai mult, au devenit o influenta pozitiva in comunitatea lor si nu numai.

Citeste povestile surprinzatoare ale celor trei tinere diagnosticate cu diabet de tip 1 deoarece sunt o adevarata sursa de inspiratie pentru multe persoane, nu doar pentru cele suferinde de diabet.

1. Elena Pop, diagnosticata cu diabet in adolescenta

Elena Pop este o tanara in varsta de 21 de ani, pasionata de scris, moda si frumusete. Are si un blog personal de care se ocupa de fiecare data cand are putin timp liber, dar si un cont de Instagram unde impartaseste experientele sale cu diabetul. In restul timpului, Elena este studenta la Informatica Economica in Cluj (UBB).

Elena a fost diagnosticata cu diabet de tip 1 in 2018. De atunci a devenit mai puternica decat ar fi crezut, sustine aceasta.

 “Pe 4 Ianuarie 2018 mi-a fost atribuit diagnosticul diabet zaharat de tip 1 in faza “luna de miere”. Mi s-a spus ca organismul meu nu este capabil sa isi asigure singur aportul de insulina necesar pentru a supravietui si ca eu sunt singura persoana care il poate controla, monitoriza si ajuta. Socant, nu?

Au fost situatii in care nu m-am recunoscut eu pe mine: eram mai puternica decat as fi crezut vreodata ca pot fi, mai curajoasa decat am fost vreodata, mai vesela, mai pozitiva, mai prietenoasa. Diabetul mi-a dat mult mai multe decat mi-a luat. Am devenit propriul meu erou.”, a scris Elena pe blogul ei, intr-o postare din 2019, la un an dupa diagnostic.

2. Gabriela Airinei a fost diagnosticata cu diabet in timpul sarcinii

Gabriela Airinei este prima persoana cu diabet tip 1 insulino-dependent care a facut turul Romaniei pe bicicleta. Gabriela a fost diagnosticata cu diabet de tip 1 in 2002. Diagnosticul a aparut in timpul sarcinii, ca diabet gestational.

Pentru Gabriela primirea diagnosticului a venit ca o lovitura insa, in timp, a invatat sa traiasca cu acesta.

“Sunt diagnosticata cu diabet tip 1 din anul 2002, an in care a inceput „lupta" mea cu „prietenul dulce". 

Da, mi-a devenit prieten acest diabet pentru ca altfel nu poti merge mai departe, de cele mai multe ori castiga, orice ai face tu, in sensul ca este atat de parsiv si orice ai face, el iti arata ca face tot cum vrea el. 

Diagnosticul a venit in timpul unei sarcini, ca diabet gestational si care usor-usor a luat locul diabetului tip 1 insulino-dependent. 

Evident ca au urmat intrebarile: „DE CE EU?! Sunt tanara, cum se poate asa ceva?! Nimeni din grupul de prieteni nu are asta... o sa fiu o ciudata". 

Si totul pentru ca in acel timp nu existau atatea informatii despre diabet, atatea instrumente de management, asa cum este acum Dexcom ONE pentru mine. 

Senzorii de monitorizare continua ai glucozei sunt esentiali pentru o persoana diagnosticata cu diabet, pentru a sti in orice moment nivelul glucozei si de a continua sa se mentina sanatos. 

Au trecut 21 de ani de la diagnostic, am reusit sa ma mentin sanatoasa, sa fiu un mic exemplu in comunitatea persoanelor cu diabet si sa spun: Da, si eu pot sa zambesc, sa ajut, sa fiu increzatoare si de ce nu, sa fac Turul Romaniei pe bicicleta cu diabet - 3000 km, 30 zile, 21 judete vizitate, intalniri cu oficialitatile pentru a trece senzorii de monitorizare continua a glucozei ca prioritate, pentru ca in acel moment senzorii nu erau decontati de catre statul roman si am organizat o strangere de fonduri pentru copii cu diabet tip 1, pentru a le achizitiona senzori. 

Asa am devenit cunoscuta in comunitatea dulcineilor, ca prima femeie cu diabet din Romania care a facut Turul Romaniei pe bicicleta, pentru copii cu diabet!”, povesteste Gabriela despre experienta ei cu diabetul.

 

Gabriela a pornit impreuna cu sotul ei, Cristian, proiectul „Da, si eu pot” - lansat in noiembrie 2016 cu scopul de a demonstra ca o persoana cu diabet poate sa traiasca normal si poate sa faca un efort sustinut, cu o monitorizare constienta.

„2015 a fost anul in care sotul meu, Cristian, a spus: Hai sa mergem in Bulgaria pe bicla! Asa ne-am urcat pe bicicleta in Vama Veche, pe ploaie si au urmat 3 zile de pedalat, Kaliakra si retur. Nu mult, 150 km, dar pentru mine a fost prima aventura, nu credeam ca o sa pot, nu am crezut niciodata ca o sa pot. A fost bine, mi-a placut, m-am simtit bine, nu am avut probleme cu glicemia, singurele dureri au fost date de sa, dar e chestie de obisnuinta, de antrenament, de forma seii.”, scrie Gabriela pe site-ul proiectului Da, si eu pot!

3. Georgiana Dumitra are diabet de la varsta de 7 ani

Georgiana Dumitra a fost diagnosticata cu diabet de tipul 1 de la 7 ani. In prezent are 26 de ani si este pasionata de Social Media si content video. Are un canal de YouTube cu 91.4K de urmaritori unde posteaza, printre altele, si continut in care vorbeste deschis despre experienta ei cu boala.

In cazul Georgianei, diabetul a fost descoperit dupa o perioada in care a slabit foarte mult si a intrat in coma diabetica.

“Am invatat sa-mi fac singura insulina si sa-mi iau glicemiile. A trebuit sa devin responsabila de mica. La inceput, am ascuns ca am diabet pentru ca imi era teama sa nu rada ceilalti copii de mine sau sa ma evite. La 11-12 ani am invatat, practic, cum sa imi gestionez mai bine diabetul si, de atunci, perspectiva mea s-a schimbat complet. Am constientizat ca pot sa am o viata normala, sa mananc ce imi doresc, sa fac activitate fizica si tot ce vreau eu, la fel ca un om fara diabet.”, povesteste Georgiana despre experienta ei cu diabetul.

Monitorizarea constanta a glicemiei, calea catre o viata normala

Ce este suprinzator este ca toate aceste femei au reusit sa se imprieteneasca cu diagnosticul lor si sa il transforme intr-o sursa de forta si inspiratie. Este o dovada de putere si determinare. Sunt trei povesti de care multe alte persoane au nevoie, fie ca se confrunta cu acelasi diagnostic sau nu.

Cele trei femei au reusit sa isi tina diabetul sub control cu ajutorul monitorizarii constante. Pentru asta, toate trei utilizeaza un sistem de monitorizare continua a glucozei de la Dexcom. Acesta este un dispozitiv de dimensiuni mici, care se aplica direct pe piele si trimite in timp real informatii despre nivelul glucozei direct pe telefon. In acest fel ele pot evita crizele si pot avea un control mult mai mare asupra diabetului, si nu invers.

„Din experienta mea de aproape 20 de ani, consider ca nu este usor sa ai diabet, mai ales diabet zaharat tip 1, cand trebuie sa-ti administrezi zilnic mai multe injectii cu insulina si sa-ti cunosti valoarea glicemiei inainte de orice masa si nu numai. 

Asa ca, de un an, am decis sa-mi simplific viata si sa-mi atasez un mic dispozitiv medical care acum imi este cel mai bun prieten. Dexcom ONE se numeste si este, practic, un sistem de monitorizare continua a glucozei. 

Acum imi pot verifica nivelul de glucoza din telefon, prin intermediul aplicatiei, iar acesta se actualizeaza din 5 in 5 minute. 

Nu mai am frica hipoglicemiilor deoarece senzorul imi arata cum ar putea sa se modifice valoarea glucozei (poate fi in crestere, scade sau ramane constanta). 

Iar marele avantaj este faptul ca, in sfarsit, am reusit sa inteleg mai bine cum reactioneaza organismul meu la diverse alimente sau factori de stres sau, pur si simplu, pe parcursul noptii. In acest mod, am reusit sa-mi scad si hemoglobina glicozilata la un nivel optim si, per total, sa ma simt mai bine. 

Ma bucur mult ca am decis sa fac aceasta schimbare si ca exista, pe piata, genul acesta de dispozitiv medical!”, povesteste Georgiana Dumitra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului