Boli

#tratare afectiuni ginecologice #afectiuni ginecologice

3 afectiuni ginecologice frecvente si cum se pot trata

Afectiunile ginecologice afecteaza organele reproductive ale persoanelor de sex feminin.

Aproape fiecare femeie a suferit de o afectiune ginecologica macar o data in viata. Multe dintre acestea apar de mai multe ori si pot lasa in urma complicatii serioase care ajung sa afecteza sanatatea reproductiva.

Tratamentul este recomandat de medicul specialist in functie de afectiunea, simptomele, conditia si planurile persoanei afectate. Daca esti interesata totusi de remedii naturiste, citeste aici pentru a primi cateva informatii legate de acest subiect.

In ceea ce priveste premise, sunt de mentionat stresul si obiceiurile asociate cu stilul de viata al femeii. De la sexul neprotejat la avort, igiena neadecvata, dieta nesanatoasa, deficitul de somn sau stres, multe dintre cauze pot fi evitate prin schimbarea stilului de viata sau a anumitor obiceiuri.

Chiar daca lista de afectiuni ginecologice este destul de mare, unele dintre ele sunt intalnite mult mai des comparativ cu restul. Acestea sunt:

Menstruatia dureroasa sau dismenoreea

Dismenoreea este termenul medical pentru durerea prezentata in timpul ciclului menstrual. Aceasta este de doua tipuri: principala si secundara.

Cea principala este caracterizata de crampele menstruale normale, recurente care nu sunt datorate altor boli. De obicei durerea apare cu o zi sau doua inainte de inceperea ciclului menstrual si poate fi acompaniata de stare de greata si varsaturi, oboseala si chiar diaree.

Dismenoreea secundara inseamna durerea cauzata de afectiuni ale organelor reproductive cum ar fi endometrioza, fibromul uterin sau anumite infectii. De obicei acest tip de durere dureaza mai mult si nu este acompaniat de varsaturi, oboseala, stare de greata sau diaree.

Pentru a ameliora durerea se apeleaza la medicamente precum ibuprofenul, se maseaza zona abdomenului sau cea lombara, se pune la locul dureros o sticla cu apa calda sau o patura incalzita. Cofeina, alcoolul si fumatul trebuie evitate pe perioada ciclului menstrual.

Sindromul ovarelor polichistice

Fiind o afectiune hormonala, aceasta este des intalnita la persoanele de sex feminin aflate la varsta reproductiva.

Femeile care sufera de aceasta afectiune pot prezenta ciclu menstrual neregulat sau prelungit si pot avea un nivel ridicat de hormoni androgeni.

De cele mai multe ori, semnele si simptomele acestei afectiuni apar odata cu primul ciclu menstrual in timpul pubertatii dar pot aparea si mai tarziu, ca raspuns la o crestere substantiala in greutate.

Tratamentul difera in functie de persoana si va fi creat demedicul specialist pe baza simptomelor prezentate si respectand dorintele pacientei.

De obicei se prescrie o combinatie de tratamente medicamentoase si tratamente care pot fi efectuate acasa, cum ar fi pierderea in greutate si inlaturarea pilozitatii prin tratamente cutanate.

Fibrom uterin

Fibromul este o tumoare la nivelul uterului. De cele mai multe ori acestea sunt benigne si au forma rotunda.

Datorita dimensiunilor mici, persoanele afectate pot fi asimptomatice. Cu toate acestea insa, atunci cand fibromul este mai mare, poate pune presiune pe vezica sau alte organe provocand simptome specifice.

Tratamentul pentru fibromul uterin depinde de mai multi factori cum ar fi simptomele prezentate, marimea si locatia tumorilor, varsta si planurile cu privire la sarcina si copii ale persoanei afectate.

In urma consultului, medicul specialist va recomanda planul de tratament cel mai bun. Acesta poate fi medicamentos sau chirurgical daca simptomele se agraveaza si medicamentele n-au efect.

Este posibil totusi ca afectiunea sa fie tratata si acasa folosind anumite remedii naturiste. Cu toate acestea insa, este recomandata consultarea unui medic specialist inainte de-a incepe.

Pierderea in greutate, nutritia adecvata, ceaiul verde, evitarea anumitor alimente cum sunt cele bogate in zahar si consumul alimentelor bogate in fibre pot avea un efect benefic asupra simptomelor usoare ale fibromului uterin.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-lying-on-couch-3958561/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului