Bebelusi

#mancare bebelusi #bebelusi # alimentatie bebelusi

Sfaturi de care sa tii cont cand pregatesti mancarea pentru bebelusi

Daca esti proaspat parinte, cel mai probabil rascolesti deja internetul in cautarea de informatii despre pregatirea corecta a mancarii bebelusului, ai ajuns in locul potrivit. In continuare iti vom prezenta cateva sfaturi despre cele mai bune moduri de a gati si de a servi mancarea celor mici.

 

Spala-te intotdeauna pe maini inainte de a pregati mancarea

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand pregatesti mancarea pentru bebelusi este sa te speli pe maini. Acest lucru va ajuta la prevenirea raspandirii bacteriilor.

In plus, este o idee buna sa speli orice ustensile sau suprafete care vor intra in contact cu mancarea. asigura-te ca folosesti cele mai sigure sapunuri de vase pe care le ai la dispozitie. Astfel, te vei asigura ca mancarea copilului nu este contaminata.

De asemenea, un filtru de apa iti poate fi extrem de util si cand vine vorba de prepararea mancarii pentru cel mic in conditii de igiena. Acesta ajuta la indepartarea suspensiilor solide din apa, precum nisipul sau rugina si retine substantele organice si agentii de dezinfectare, precum clorul. In plus, poate imbunatati gustul apei si poate elimina mirosul neplacut al acesteia.

Ofera-i bucati mici de mancare

Un alt sfat important atunci cand vine vorba de pregatirea mancarii pentru copii mici este sa tai bucati mici de mancare. Acest lucru ii va ajuta sa mestece si sa inghita mai usor mancarea. De asemenea, este important sa eviti sa le oferi bucati mari de mancare, deoarece ar putea sa se inece cu ele. Nu in ultimul rand, este bine sa te asiguri ca mancarea nu este prea tare sau crocanta, deoarece aceasta poate reprezenta un pericol de sufocare.

Mancarea moale si bine gatita este, de obicei, cea mai buna optiune pentru copiii mici. Cand nu esti sigura daca un anumit aliment este potrivit pentru copil, este intotdeauna cel mai bine sa consulti pediatrul, fara sa te simti jenata.

Nu oferi bebelusului alimente nepreparate termic

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand pregatesti mancare pentru bebelusi este sa te asiguri ca nu servesti niciodata alimente crude sau periculoase. Acest lucru inseamna ca sushi sau friptura in sange nu se vor regasi sub nicio forma in farfuria bebelusului. Nici chiar sa guste. Carnea, fructele si legumele bine gatite sunt sigure si il vor ajuta sa ramana sanatos.

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este ca trebuie sa eviti sa le dai orice fel de mancare care i-ar putea sufoca. Aceasta include lucruri precum bomboanele tari, strugurii intregi si floricelele de porumb. Daca nu esti sigur daca ceva este sau nu permis, mai bine nu le da acel lucru. Este mai bine sa fii in siguranta decat sa-ti para rau.

Gateste bine alimentele

Daca gatesti pentru un bebelus sau un copil mic, este important sa te asiguri ca toate alimentele sunt bine gatite. Bebelusii si copiii mici au un sistem imunitar mai putin dezvoltat, ceea ce ii face mai sensibili la bolile alimentare. Gatirea corespunzatoare a tuturor alimentelor poate ajuta la reducerea riscului de intoxicatii alimentare.

De asemenea, este important sa eviti contaminarea incrucisata atunci cand pregatesti alimente pentru bebelusi. Contaminarea incrucisata apare atunci cand bacteriile din carnea cruda sunt transferate la alte alimente. Acest lucru se poate intampla daca folosesti aceeasi placa de taiere pentru carnea cruda si cea gatita sau daca nu te speli pe maini dupa ce ai manipulat carnea cruda.

Nu iti poti da seama daca alimentele sunt gatite doar uitandu-te la ele. Foloseste un termometru alimentar pentru a te asigura ca preparatele gatite ating o temperatura interna sigura. Culoarea nu este intotdeauna un indicator fiabil de siguranta atunci cand vine vorba de carne provenita de la pasari de curte si peste, deoarece unele bacterii pot face ca aceste alimente sa isi schimbe culoarea dupa ce au fost gatite.

Fii cu ochii pe copii in timp ce mananca

Daca esti parinte, atunci stii ca orele de masa pot fi agitate. Incearca sa gatesti si in acelasi timp sa fii cu ochii pe copii. Este important sa te asiguri ca mananca corect, dar nu este intotdeauna usor. Iata cateva sfaturi:

  • asigura-te ca copilul sta jos in timp ce mananca;
  • incearca sa stai cu copilul in timp ce mananca. In acest fel, poti vorbi cu el si te poti asigura ca mesteca bine mancarea;
  • incurajeaza copilul sa ia pauze in timp ce mananca. Acest lucru il va ajuta sa evite sa manance prea mult si, de asemenea, iti va da ocazia sa verifici daca mananca in mod corespunzator.

Asadar, cand vine vorba de pregatirea alimentelor pentru bebelusi si copii mici, este important sa fii atent. Asigura-te ca nu servesti niciodata alimente crude sau periculoase si gatesti bine toate preparatele. De asemenea, este important sa supraveghezi copiii in timp ce mananca, pentru a te asigura ca o fac in mod corect si sigur. Urmand aceste sfaturi, te poti asigura ca piticii tai raman sanatosi si in siguranta.

FOTO: shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Servicii pentru acasa

Cauta
in