Bebelusi

#ghid de ingrijire # nou nascut vulnerabil #carnetul prematurului

Carnetul Prematurului si Nou Nascutului Vulnerabil - ghid de monitorizare si interventie timpurie

Asociatia Prematurilor si Asociatia ABC-ul educatiei pentru copii, cu implicarea domnului Nelu Tataru, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, la initiativa doamnei deputat Mara-Daniela Calista au lansat ieri, 7 noiembrie, propunerea de implementare a Carnetului Prematurului si Nou Nascutului cu Risc, precum si de integrare a terapiei Kangaroo Care in maternitati.

In urma dezbaterii si a prezentarii initiativei va fi realizat un proiect de lege care are ca scop oficializarea si implementarea acestui demers la nivel national.

Acest demers, care face parte dintr-o serie de actiuni de sprijin pentru copiii nascuti prematur, denumita "MISIUNEA VULNERABILII", a fost dezbatut in prezenta unor persoane relevante ca factori de decizie sau de opinie. Printre acestia, au luat cuvantul Consilierul Prezidential pe Sanatate Diana Paun, senatori si deputati, secretari de stat, reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Colegiului Medicilor, medici, specialisti si asociatii dedicate sprijinului pacientilor vulnerabili.

Confruntati cu o statistica alarmanta - peste 20.000 de copii nascuti prematur anual in tara noastra (aproximativ 10% din totalul nasterilor) - specialistii subliniaza provocarile majore pentru sanatatea publica si sistemul neonatal. Studiul EpiCure evidentiaza riscurile asociate cu prematuritatea, inclusiv o rata crescuta de mortalitate si dizabilitate severa. In plus, multi dintre aceste copii se confrunta cu dificultati in neurodezvoltare, cum ar fi intarzieri motorii, deficit cognitiv, viteza redusa de procesare, probleme de comportament si dificultati de integrare.

Potrivit studiilor prezentate si practicii specialistilor si cadrelor medicale, o mare parte dintre aceste probleme de sanatate grave pot fi reduse semnificativ sau eliminate complet atunci cand prematurii sunt ingrijiti corespunzator, dupa un plan de interventie si monitorizare multidisciplinara. Interventia timpurie si terapiile integrate pot schimba decisiv parcusul acestor copii, facand diferenta dintre a deveni adulti integrati in societate, sau persoane asistate pe toata durata vietii.

“Carnetul Prematurului si Nou Nascutului Vulnerabil”, instrument de informare corecta, monitorizare si interventie multidisciplinara

"Carnetul de Prematuritate" este un pas concret catre asigurarea interventiei si monitorizarii, fiind proiectat pentru a asigura informarea corecta, urmarirea atenta si interventiile terapeutice necesare pentru ca acesti copii sa isi poata depasi dificultatile.

Instrumentul propus se concentreaza pe monitorizarea continua si personalizata a evolutiei copiilor nascuti prematur, facilitand astfel un dialog eficient si coerent intre familii si echipa multidisciplinara de specialisti implicati in ingrijirea lor.

Prin utilizarea acestui carnet, cadrele medicale vor putea urmari progresul copilului, recomanda investigatii specifice si interventii terapeutice adecvate, precum si preveni eventualele complicatii.

In plus, familiile vor avea la dispozitie un instrument de informare oficial, avizat de cadre medicale si usor de urmarit.

Astfel, in cadrul dezbaterii a fost subliniata importanta abordarii integrative, care include suport psihologic pentru familii, informatii despre etapele dezvoltarii copilului prematur si implicarea parintilor in procesul terapeutic. Rolul kinetoterapeutului a fost de asemenea accentuat, evidentiindu-se importanta interventiei timpurii, coroborat cu alte terapii specifice si alternative, precum hidroterapia, pentru cresterea si maturizarea reflexelor, favorizarea dezvoltarii psihomotorii, precum si dezvoltarea capacitatii pulmonare si cardiace ale nou-nascutilor.

Reprezentantii celor doua asociatii initiatoare au prezentat si un exemplu vizual pentru “Carnetul Prematurului si Nou Nascutului Vulnerabil”, inspirat din modelele altor state si conceput in urma unor discutii tehnice cu medici si specialisti. Forma finala a acestuia va fi dezbatuta intr-un cadru mai larg in intalniri tehnice cu medici si autoritati.

 “Carnetul Prematurului si Nou Nascutului Vulnerabil” reprezinta o propunere de a imbunatati calitatea vietii copiilor nascuti prematur si a familiilor lor, demonstrand o intelegere profunda a nevoilor specifice ale acestei categorii vulnerabile.

Terapia Kangaroo Care (ingrijire piele -pe -piele) pentru prematuri, sustinuta in cadrul aceluiasi demers

Implementarea terapiei Kangaroo Care in maternitatile din Romania este de asemenea o initiativa ce vine in sprijinul tuturor nou nascutilor, inclusiv prematurilor. Terapia Kangaroo, cunoscuta si sub numele de "metoda mama-cangur" sau "ingrijirea piele-pe-piele", este o tehnica de ingrijire neonatala in care nou-nascutii, inclusiv prematurii, sunt tinuti piele pe piele cu mama sau tatal lor.

Terapia Kangaroo ajuta la stabilizarea temperaturii corpului, stimuleaza alaptarea, consolideaza legatura afectiva intre parinte si copil, reduce stresul si plansul, stabilizeaza functiile vitale, scade riscul de infectii si sustine cresterea si dezvoltarea prematurilor.

Avantajele initierii acestei terapii in maternitati pentru prematuri a fost detaliata si de reprezentantul OMS la eveniment.

Pasii urmatori: Consultare cu comunitatea medicala si autoritati, pentru stabilirea cadrului tehnic de implementare

Ambele initiative au fost apreciate de participantii la eveniment ca fiind pasi relevanti pentru ingrijirea prematurilor si nou nascutilor cu patologii, urmand sa fie aprofundate discutiile la nivelul autoritatilor si comunitatii medicale. Demersul lansat si detaliat in cadrul dezbaterii devine baza unui proiect de lege pentru sustinerea prematurilor si nou nascutilor vulnerabili.

 

Evenimentul s-a desfasurat sub egida Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, in prezenta si cu sustinerea domnului deputat Nelu Tataru, presedinte al Comisiei, la initiativa doamnei deputat Mara-Daniela Calista.

Asociatia Prematurilor, fondata de Diana Gamulescu, deruleaza programe caritabile prin donatii in maternitati, asigura educatie continua pentru cadrele medicale, sustine ateliere si webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de preventie a nasterii premature, sustine financiar cazurile sociale de familii cu prematuri. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociatia Prematurilor in ultimii 6 ani este de peste 600.000 de euro si este initiatoare implementarii terapiei “Kangaroo Care” in Romania in 23 de maternitati. www.asociatiaprematurilor.ro

Misiunea Asociatiei ABC-ul educatiei pentru copii, fondata de Carmen Dumitru, urmareste cresterea notorietatii si a impactului terapiilor alternative, in cresterea si dezvoltarea armonioasa, din primele luni de viata a copiilor prematuri si nu numai. Asociatia este afiliata clubului Acvatic Bebe Club, care inca din 2012 ofera cu succes sesiuni de educatie acvatica bebelusilor, avand o experienta vasta in oferirea de terapii acvatice copiilor cu diverse afectiuni. www.abcedu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare