Animale de companie

#pisici #gestatie #in pantec #animale

Viata in pantecul pisicii

Gestatia la pisici dureaza aproximativ 63 de zile. In tot acest timp au loc numeroase schimbari fizice si de comportament care pot fi vizibile la pisica mama. Insa ce schimbari se produc in interiorul pantecului ei? Cum se dezvolta fetusii? Iata cum decurg etapele sarcinii la pisici.

 

Prima saptamana de sarcina

 

Ovulatia la femele (eliberarea unui ovul din foliculul ovarian) este indusa de actul de imperechere . De obicei aceasta are loc la aproximativ 24-36 de ore de la consumarea actului sexual. Adesea este nevoie de mai multe imperecheri pentru ca organismul pisicii sa produca suficienti hormoni care sa stimuleze ovulatia. Daca pisica s-a imperecheat cu mai multi motani, puii acesteia pot avea tati diferiti.

Spermatozoizii masculului migreaza prin oviducte, unde are loc fecundarea ovulelor eliberate de ovarele femelei. Oviductele sunt canalele prin care ovulele ies din ovare si se deplaseaza catre uter.

Dupa ce fecundarea are loc, ovulele incep sa se divida si sa migreze catre trompele uterine. De-a lungul migratiei, ovulul ajunge la stadiul de blastocist. Blastocitul este un stadiu in dezvoltarea embrionului la mamifere, in care acesta se prezinta ca o cavitate inconjurata de un numar mare de celule.

 

Saptamana a doua

 

Migrarea blastocitilor catre uter continua. Odata ajunsi in uter, acestia se prind de peretii uterini. Acest lucru se intampla de regula in ziua a 12-a – a 14-a de sarcina. In a 15-a zi, incepe formarea placentei, in jurul fiecarui blastocit.

 

Saptamana a treia

 

Blastocitul continua sa se dezvolte si ajunge la stadiul de embrion. Dupa doar 20 de zile de la fecundarea ovulului, embrionul are forma de „C”, la un capat fiind mai subtire iar la celalalt mai gros. Capatul mai subtire reprezinta coada iar capatul mai gros reprezinta capul.

Primele organe au inceput deja sa se dezvolte. La 21 de zile inima are marimea unei gamalii de ac. Cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete deja se pot detecta bataile inimii embrionului. La aceasta varsta inima bate de 213 de ori pe minut. Odata ce embrionul creste (si implicit pisoiul se dezvolta) bataile inimii se vor reduce treptat. La maturitate inima unei pisici bate de 140 de ori pe minut.

 

Saptamana a patra

 

Dezvoltarea embrionului continua. Membrele pisicii incep sa se dezvolte, iar la fiecare labuta in parte incep sa se separe degetele. Desi au dimensiuni foarte mici si sunt moi, in timp acestea vor fi capabile sa sustina gherutele. Incep sa apara semne ale sarcinii precum marirea mameloanelor, schimbarea culorii lor in roz si sensibilitate in zona burtii.

 

Saptamana a cincea

 

Embrionul ajunge la dimensiunea de aproximativ 2,5 cm si are aspectul unei pisici in miniatura. Incepe dezvoltarea scheletului care este compus din 247 oase. Cu 41 de oase mai mult decat la oameni. Se dezvolta si simtul auzului, unul dintre cele mai puternice simturi ale pisicii. La inceput urechile pisicii sunt lipie de scalp pentru a le poteja de lichidul amniotic, insa acestea continua sa se dezvolte. Odata cu urechile se dezvolta si cei 27 de muschii care le sustin si ajuta la mobilitatea acestora. Pisicile isi pot misca urechile individual in pozitii diferite, intr-un unghi de 180 de grade.

 

Saptamana a sasea

 

Embrionii se dezvolta foarte mult in aceasta perioada, ajungand in numai o saptamana la dimensiunea de aproximativ 7 cm. Intreaga musculatura a pisicii incepe sa se dezvolte la acest stagiu. Tot in aceasta perioada incepe sa i se dezvolte si simtul tactil. In jurul botului, pisica are o serie de glande care sunt foarte sensibile la vibratii. Pe boticului fatului pot fi observate mici puncte, in locul in care vor creste mustatile. Mustatile au rolul de a transmite informatiile la glandele respective, iar glanda transmite informatia la creier.

 

Saptamana a saptea

 

In a 45-a zi de sarcina, poate fi vazut scheletul in dezvoltare al pisoilor, cu ajutorul razelor x.

La 48 de zile de la conceptie incepe dezvoltarea sistemului nervos al pisicii. Miscarile fatului devin mai dinamice. Se dezvolta si ochii pisicii, insa acestia raman inchisi pana dupa nastere, deoarece lichidul amniotic poate dauna corneei pisicii.

 

Saptamana a opta

 

In saptamana a opta, pisoii continua sa-si dezvolte simturile si organle interne. Cu ajutorul ecografiilor 4D s-a descoperit ca pisoii au tendinta de a duce labuta la gura. Cercetatorii cred ca acest gest este instinctul pisicilor de a se spala, care se dezvolta inca de dinainte de a se naste pisica.

 

Saptamana a noua si ultima saptamana de sarcina

 

Burta pisicii este acum mare si rotunda. Cu 24 de ore inainte de a se declansa travaliul, temperatura pisicii mama, scade de la 38,5 la 37,5oC. Pot aparea scurgeri de lichid in zona vulvei, insotite sau nu de sange. Acestea semnaleaza declansarea travaliului . Contractiile uterului imping pisoii catre vulva.

Travaliul incepe in ziua 63-65 de sarcina. Desigur pot exista variatii de la 59 la 72 de zile. Dupa nastere, pisoii au aproximativ 14 cm lungime si cantaresc intre 60 si 120 de grame. Greutatea variaza in functie de numarul pisoilor. La nastere fiecare pisoi este invelit intr-o placenta. Aceasta este indepartata de pisca mama, care apoi incepe sa spele pisoiul pentru a-i stimula respiratia si pentru a-l curta de lichidul amniotic si de sange.


Dupa nastere pisoii sunt incapabili de a-si mentine capul sau de a-si controla miscarile membrelor. De asemenea, toti puii de pisica se nasc cu ochii inchisi. Acestia incep sa se deschida treptat la o saptamana dupa nastere, fiind complet deschisi abia la varsta de 14 zile. Pisoii sunt capabili sa mearga fara sa se legene la varsta de 4 saptamani. La 3 saptamani, puii isi poti tine urechile drepte.

 

Sursa foto : National Geographic

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare