Animale de companie

#caini #animale #plimbare

Unde si cum plimbam cainele

Plimbatul este un exercitiu bun atat pentru cainele tau cat si pentru tine.  La tot pasul patrupedele descopera informatii pe care nu le stia: mirosuri noi, persoane noi, locuri noi si sunete pe care nu le-a mai auzit iar tu poti sa te bucuri de putina miscare in aer liber.


Orice catel asteapta cu nerabdare sa fie scos la plimbare si cu siguranta stii si tu asta. Intrebarile pe care orice stapan de caine si le pune sunt: Cand, unde sa il scot la plimbare si cum trebuie sa am grija de el in acest timp?

Este cainele pregatit pentru iesitul afara?

Daca ai un catel mic, acesta nu poate fi scos afara daca nu are toate vaccinurile facute.  Cel mai bine este sa intrebi medicul veterinar cand animalul poate fi scos din casa si in ce conditii, deoarece nu poate fi tinut inca din prima zi afara pentru mult timp. Va trebui sa se adapteze la noul mediu treptat. De asemenea, daca partrupedul tau are probleme medicale, inainte de a-l scoate afara este bine sa intrebi medicul veterinar. O simpla plimbare poate sa ii agraveze boala sau poate sa duca la transmiterea ei si altor animale.

Semne de identificare

Este indicat sa nu pornesti la drum cu animalul tau pana nu ii pui cateva semne de identificare, cu ajutorul carora sa fie recunoscut in cazul in care se pierde sau se rataceste. Poti opta pentru microcipuri, zgarzi care au numele animalului gravat pe ele sau medalioane cu numele acestuia, pe care sa le poarte in permanenta. 

De asemenea, nu uita sa-i faci o poza clara pe care sa o tii in permanenta la tine si o copie a acesteia acasa, pentru ca in caz de pierdere sa il poti cauta si sa poti posta anunturi cu pozele cainelui tau pe afise.

Beneficiile plimbatului zilnic

Dupa cum spunea si Cesar Millan in cartea sa „Cesar’s Way”, cainii au instinte migratorii iar plimbarile zilnice ii ajuta sa-si satisfaca aceste placeri.  In acelasi timp, exercitiile de mers pe care le faci cu cainele in timp ce-l plimbi in lesa, iti vor da in viziunea patrupedului statutul de lider de haita. Beneficiile acestui statut vor face cainele sa fie mai atent si sa-ti asculte comenzile. Desigur nu trebuie sa abuzezi de acest lucru.

Nu exista o reglua prestabilita pentru plimbarile zilnice. Le puteti face in orice moment al zilei in functie de nevoile lui si bineinteles de timpul tau. De exemplu, un caine cu un nivel ridicat de energie cum este Border Collie  are nevoie de o perioada mai indelungata de plimbare, spre deosebire de un catel cu un nivel de energie scazut. Daca ai un caine energic  plimba-l cel putin o ora pentru ca acesta sa-si consume excesul de energie, iar daca ai unul mai putin energic, o jumatate de ora ar trebuie sa fie de ajuns.

Unde il plimbam

Cei mai multi dintre stapanii prefera iesirile in parcuri deoarece cainii pot fi in siguranta daca li se da drumul din lesa, fara sa sara in fata masinilor. Un alt motiv pentru care merg in parc este si faptul ca vor sa se bucure si ei de plimbare odata cu patrupedeul lor. De asemenea, in parc vor cunoaste si alti proprietari de caini, vor lega prietenii noi, se pot juca si cu alte animale.

Din pacate in parcurile din Bucuresti, inca nu exista foarte multe locuri special amenajate pentru caini.

Exista insa un parc, special pentru animale, la intersectia dintre Autostrada Soarelui si Soseaua de Centura . Parcul Raiul Animalelor dispune de un teren gazonat de 3000 m2 si este imprejmuit cu un gard indeajuns de inalt pentru ca patrupedele sa nu poata sari peste el. Intrarea in parc este gratuita.

In cazul in care alegi sa-ti duci catelul in acest parc poti uita de lesa si zgarda si il poti lasa sa alerge in voie. Atat tu cat si el va puteti face noi prieteni, deoarece multi stapani de caini vin sa se relaxeze in acest parc.

Cum plimbam cainele?

  • Nu uita lesa acasa!

Este foarte important sa tii animalul in lesa pe parcursul plimbarii. Astfel, cainele nu poate fugi si nu iti poate cauza probleme. Alege o lesa reglabila, pentru a-i lasa mai multa libertate. Multe persoane prefera sa ataseze lesa la un ham pentru ca animalul sa fie mai usor de controlat de la distanta. Avantajul unei lese reglabile este ca o poti bloca la dimensiunea dorita de tine. 

  • Este permis accesul cainilor peste tot?

In caz in care vrei ca animalul tau sa te insoteasca in excursia incearca sa te interesezi din timp daca este permis accesul cainilor prin locurile pe care vrei sa le vizitezi. Gandeste-te, insa, si la solutii de rezerva.

De asemenea, daca esti intr-un oras nou pe care nu-l stii este bine sa te interesezi daca in parcul in care intentionezi sa mergi este permis accesul cainilor. Unele dintre acestea au locuri special amenajate pentru caini in care-i poti plimba. Uneori animalele pot avea acces in parcuri doar in anumite locuri special amenajate iar in locurile pline de vizitatori sau turisti.

  • Fii in permanenta cu ochii pe el

Nu pleca la drum pana ce cainele tau nu are lesa pusa. In cazul in care face parte din categoriile periculoase nu uita sa-i pui si botnita. Cainele nu trebuie sa mearga nesupravegheat pe strada sau liber deoarece poate cauza probleme. Asigura-te ca-l tii bine in lesa pentru ca acesta se poate speria de alte animale sau zgomote puternice pe care nu le cunoaste si poate fugi. De asemenea, exista posibilitatea ca patrupedul tau sa atace alti caini sau chiar trecatorii de pe strada.

Un alt motiv pentru care trebuie sa-l tii in lesa este acela ca poate fugi pe carosabil si poate fi calcat de masini. Chiar daca vrea sa alerge sau sa fie liber, nu ceda insistentelor lui.

  • Cand ii poti acorda libertate

Lasa-l sa alerge liber in locurile special amenajate pentru acesta si in parcuri, unde esti sigur ca nu se poate rani. Asigura-te insa ca a raspunde la chemare si ca venie singur cand il strigi.

  • Ai rabdare cu el sa cerceteze zona

Cainii pot pierde minute in sir adulmecand  anumite abiecte. Aloca-i timp pentru aceasta activitate si nu il brusca sa mearga mai departe.  Cainii primesc informatii prin mirosurile lasate in urma de alte animale sau chiar de persoanele care au mai trecut pe acolo.

De asemenea, lasa-l sa miroasa persoanele pe care le intalneste si alti caini, insa daca este agresiv ai grija ca acesta sa poarte permanent botnita.  Aceasta activitate ii va imbunatati comportamentul fata de alte animale sau persoane.


Ce trebuie sa iei cu tine cand iesiti la plimbare


Cand iesi cu cainele la plimbare nu uita sa ai in permanenta la tine:

  • Lopatica si un foras sau manusi chirurgicale de unica folosinta si o punga. Un caine iti aduce multe bucurii in viata, insa trebuie sa iti asumi si responsabilitati in cresterea si educarea acestuia cat si in comportamentul lui de zi cu zi. Aceasta responsabilitate implica si elemente mai putin placute. De aceea este necesar sa ai la tine in permanenta aceste unelte pentru a strange excrementele cainelui. 
  • Botnita pentru cainii periculosi si agresivi. Conform Ordonantei de Urgenta nr. 55/2002 aceasta este obligatorie, pentru respectivele animale, indiferent de locul in care se afla. Mai jos gasesti atasata lista cu rasele de caini agresivi.
  • Zgarda sau ham si lesa. Cainele nu trebuie lasat liber in locurile aglomerate sau in apropierea strazilor. Unii dintre acestia se pot speria de anumite zgomote sau persoane si pot fugi in fata masinii sau pot chiar sa muste persoanele din jur sau cainii altor persoane.
  • Jucaria lui preferata. In cazul in care  mergeti in parc este bine sa iei cu tine si o jucarie care-i place foarte mult. Astfel va puteti juca impreuna punandu-l sa alerge dupa ea.
  • Gustarile lui preferate. Ia cu tine si cateva gustari pentru el, mai ales daca vrei sa-l dresezi.  Gustarile sunt bune recompense pentru cainii ascultatori si cuminti.


Nu uita sa iei cainele cu tine cand pleci undeva la aer liber

  • La padure. Daca iesi cu prietenii la un gratar, la iarba verde, nu iti lasa catelul acasa.  Scoate-l si pe el la aer. Astfel descopera lucruri noi si interesante si se va bucura alatrui de voi de o zi superba.
  • La tara. In cazul in care ai in plan ca  in week-end sa parasesti orasele aglomerate si te retragi la tara pentru a uita de grijile de zi cu zi, nu iti lasa cainele in grija unui prieten sau vecin ci ia-l cu tine. Astfel va bucura si el de aerul curat si proaspat si de linistea de acolo. De asemenea, il poti lasa liber prin curte, pentru a alerga atat cat il tin picioarele.
  • In excursii sau vacante. Daca planuiesti sa faci o excursie sau sa pleci in vacanta undeva la munte sau la mare, nu iti lasa patrupedul la pensiune ci ia-l cu tine. Plimbarile in noi locuri pe care nu le-a mai vazut ii vor dezvolta simturile primare si il vor face mai atent la tot ceea ce se intampla in jurul lui.


Legea si rasele periculoase

Evenimentele petrecute in ultimii 10-15 ani, in care oamenii au fost atacati de cainii agresivi, au determinat Guvernul Romaniei sa elaboreze o Ordonanta de Urgenta privin regimul de detentie al animalelor periculoase.

Aici poti gasi Ordonanta de Urgenta 55/2002 cat si Legea nr. 60 din 11 martie 2003 pentru aprobarea Ordonantei:


Rase periculoase si/ sau agresive de caini:

  • Bandog
  • Boerbull
  • Boxer
  • Bull Terrier
  • Cane Corso
  • Chow-Chow
  • Ciobanesc Caucazian
  • Ciobanesc German
  • Doberman Pinscher
  • Dog Argentinian
  • Husky
  • Mastiff
  • Mastino Napolitano
  • Pitbull
  • Rottweiller
  • Tosa Inu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea