Animale de companie

#pisici #animale #canicula #ingrijire

Pisicile si canicula

Ti-ai surprins pisica stand intinsa pe gresie sau pe linoleum ? Scoate limba si are o respiratie accelerata? Atunci inseamna ca pisica ta suporta greu caldura.

Da, oricat de ciudat ar parea si pisicile sufera de caldura si chiar mai rau decat oamenii. Ele se manifesta asemanator cateilor, scot limba afara si au o respiratie mai accelerata decat in mod obisnuit. Pisicile nu se racoresc ca oamenii prin transpiratie , ci prin respiratia accelerata si cautand locurile cele mai racoroase din casa. Adesea o poti gasi intinsa pe gresia din baie sau bucatarie
Iti poti ajuta pisicuta invelind-o intr-un prosop umed sau ii poti inmuia labutele si boticul in putina apa (trebuie sa fie cu circa 5 grade mai rece decat temperatura din camera) sau ii poti uda blanita, dar nu pana la piele. Evaporarea apei de pe blanita preia din caldura si ajuta la racorirea pisicii.

Nu lasa pisica sa iasa afara sau pe balcon la amiaza cand este soarele foarte puternic. La fel ca si oamenii si animalele sunt predispuse la insolatie.

Este bine la inceputul verii sa te duci cu pisica la veterinar. Acesta poate depista daca sufera de anumite boli, care i se pot agrava din cauza caldurii, de exemplu bolile respiratorii. Astfel poti lua masuri de prevenire si o poti trata inainte ca starea ei sa se inrautateasc.

Schimba-i apa mai des (chiar si de 3 ori pe zi). La fel cum si tu simti nevoia sa bei apa proaspata si pisica ta are aceleasi nevoi. Atentie! Nu-i da apa rece, pisica poate raci.

Daca ai ventilator sau aer conditionat acasa, ai grija ca pisica sa nu stea aproape de acestea. Ele sunt mult mai sensibile decat noi si pot raci foarte usor. In plus particulele de praf ventilate de acestea, ii pot irita ochii.

In perioadele fierbinti, pisicii ii scade apetitul. Daca pleci de acasa, lasa-i hrana uscata la discretie, aceasta nu se strica si se poate duce sa manance cand simte ea nevoia.

Vrei sa iei pisica cu tine la picnic sau la padure? Atunci va trebui sa nu omiti cateva lucruri.

In primul rand nu uita sa iei o sticla cu apa proaspata pentru pisica ta si castronasul din care ea bea. Fiind foarte cald pisica trebuie sa se hidrateze bine.

Nu o lasa inchisa in masina! Temperatura in masina creste foarte repede, chiar daca parchezi la umbra si dupa cum stii deja pisicile suporta foarte greu caldura.

Ia cu tine si o umbrela de plaja, daca stii ca nu are unde sa se adaposteasca de soare si nu o lasa sa stea pe asfaltul incins. Pisicile au pernutele de la labute sensibile si asfaltul fierbinte, ii poate produce arsuri.

De asemenea este recomandat sa iei cu tine si un ham, pentru a evita situatiile neplacute. Pisica se poate urca in copaci, sau poate chiar sa fuga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului