Animale de companie

#igiena #os de sepia #pasari #ingrijire #jucarii #accesorii #colivie #papagal #pasare

Ce trebuie sa stii inainte de a-ti lua un papagal?

Papagalii sunt unele dintre cele mai atasabile pasari de membrii familiei din care fac parte. Sunt pasari usor de ingrijit si le recomand cu caldura oricarei persoane care isi doreste un animalut inaripat.

Inainte de a achizitiona un papagal , trebuie sa stii cateva notiuni despre ingrijirea lor.

Achizitionarea coliviei si ingrijirea ei

Papagalii, ca orice alte pasari, au nevoie de o colivie , unde isi vor petrece majoritatea timpului. Colivia trebuie sa fie destul de incapatoare pentru a-i permite pasarii sa-si intinda aripile fara a se lovi de gratii.

Trebuie sa ai grija ca aceasta sa nu aibe colturi ascutite, in care papagalul se poate rani. De asemenea este de preferat ca voliera sa fie confectionata din otel inoxidabil si sa nu fie vopsita. Pasarea poate roade gratiile si astfel se poate imbolnavi de la toxinele pe care le continea vopseaua.

Iti recomand sa te uiti atent la colivie, inainte de a o cumpara sa nu aiba distanta prea mare intre gratii. Papagalul poate scoate capul printre ele si se poate bloca acolo. Asigura-te ca usita coliviei are o incuietoare sigura. Papagalii sunt pasari foarte inteligente si pot invata repede cum sa o deschida.

O colivie cu fundul detasabil sau cu tavita este mult mai usor de intretinut. Aceasta permite scoaterea cu usurinta a ei pentru a fi curatata. Pentru a-ti facilita curatarea coliviei, iti recomand sa pui in tavita o foaie de hartie, pe care o poti inlocui cu usurinta cand se va murdari.

Igiena coliviei este foarte importanta pentru pasarea ta. Trebuie sa schimbi zilnic hartia si sa stergi tavita cu o carpa curata, usor umeda pentru a indeparta eventualele firimituri intrate pe sub ea. O data pe saptamana trebuie sa speli colivia in intregime si sa o dezinfectezi. Poti folosi putin clor (10ml la 1 litru de apa), apoi trebuie sa o clatesti foarte bine. Sterge apoi gratiile cu o carpa curata care nu lasa scame, si las-o sa se usuce foarte bine inainte de a pune pasarea inapoi in colivie.

Odata adusa acasa pasarea, plaseaza colivia in camera in care stai cel mai mult, pentru a nu se simti izolata. Daca nu esti in camera pentru multa vreme ii poti pune muzica sau aprinde televizorul, insa nu da sonorul foarte tare.

Colivia trebuie pozitionata cam in dreptul bustului tau. Daca o pui mai jos, papagalul se va simti inferior, iar daca o plasezi mai sus, se va simti superior si va fi foarte rebel. In mediul lor natural creanga de jos inseamna inferioritate, iar pe creanga cea mai inalta stau superiorii. Ai grija sa nu tii pasarea in curent sau langa geam, cand il deshizi.

Accesoriile si jucariile

Betele pe care pasarea sta, e de preferat sa fie rotunde si din lemn, desi cele din plastic sunt mai usor de ingrijit si inlocuit. Acestea nu trebuie sa fie pozitionate aproape una de alta.

Papagalul se poate plictisi foarte usor. Trebuie sa ii achizitionezi cateva jucarii si accesorii pentru colivie, astfel el isi va gasi de lucru cat tu nu esti acasa.

Majoritatea coliviilor au acum boluri pentru mancare si apa, insa pe langa acestea pasarea mai are nevoie de boluri pentru fructe si legume. Trebuie sa ai doua-trei boluri diferite pentru legume, pe care sa le schimbi periodic, prin rotatie. Asa ii vei starni interesul pasarii pentru nou. Sunt de preferat bolurile din plastic, de diverse culori sau cele din otel inoxidabil.

Ca si copiilor, papagalilor le place sa se joace. Asigura-te ca ai destule jucarii cu care sa-l distrezi. La fel ca si in cazul bolurilor pentru mancare, trebuie sa ai mai multe jucarii, pe care sa i le dai prin rotatie, alfel isi poate pierde usor interesul pentru ele si vor deveni “mobilier pentru colivie”.

Jucariile nu trebuie sa aibe colturi ascutite sau sa fie confectionate din materiale tratate chimic. Cu siguranta vei gasi la Pet Shop jucarii special pentru pasarea ta.

Ca accesorii, mai poti folosi crengute de copaci pe care pasarea sa poata sta. Ai grija ca acestea sa fie proaspete si nestropite cu insecticid si sa nu aiba aschii care pot rani pasarea. Poti sa-i mai pui in colivie o sfoara innodata, si sa lasi pasarea sa deznoade sfoara, apoi o poti innoda la loc. Nodurile trebuie sa le faci largute. Daca sunt stranse, pasarea nu va putea sa le desfaca si isi va pierde interesul.

Papagalii sunt pasari carora le place foare mult sa se balaceasca. Cumpara de la Pet Shop o cadita speciala pentru pasari. Lasa-l sa se bucure de ea o data sau de doua ori pe saptamana.

Ca si in cazul coliviei, jucariile si accesoriile trebuiesc bine spalate. Bolurile de mancare si apa trebuiesc spalate zilnic cu putin detergent iar jucariile de fiecare data cand se murdaresc de fecale, praf, etc.

Hrana papagalilor

Dieta oricarui papagal trebuie sa contina: proteine, carbohidrati , lipide, vitamine, minerale si calciu.

Asigura-te ca are un os de sepia in colivie. Acesta ii va asigura necesarul de calciu si, in plus, isi poate exersa ciocul si ghearele pe el.

Hrana de baza a papagalilor se compune dintr-un amestec de seminte: mei, floarea soarelui, canepa, iarba, castraveti, dovleac, lubenita, spanac, seminte din diferite buruieni, seminte de ridichi, nuci, alone, arahide, seminte de soc.

Pe langa hrana de baza formata din diferite seminte, trebuie sa ii dai pasarii fructe si legume.

Apa trebuie schimbata zilnic. Iti recomand sa o amesteci cu un supliment de vitamine, in special in lunile de iarna. Este de preferat sa-i dai apa plata si sa eviti pe cat posibil apa de la chiuveta. De asemenea apa minerala carbogazoasa este strict interzisa!
 

Citeste mai multe articole despre pasari: 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea