Animale de companie

#mancare caini #caine #animale de companie

Mancaruri otravitoare pentru caini

Un caine iubit este un caine in a carui alimentatie nu se fac compromisuri. Chiar daca animalul tau de companie se uita frumos, face giumbuslucuri sau se da bine pe langa tine pentru a te convinge sa ii oferi o recompensa, este bine sa nu ii dai niciodata alimente interzise in dieta sa.

 

Sa-ti ingrijesti si sa-ti iubesti cainele inseamna si sa stii ce fel de mancare poti sau nu sa ii dai. Multe alimente care se regasesc in orice casa pot fi extrem de toxice pentru catei, provocand afectiuni grave sau chiar moartea. Iata lisa lucrurilor pe care un catel nu ar trebui sa le manance niciodata:

Ciocolata, ceai, bauturi carbogazoase si tot ce contine cafeina

Aceste alimente au compusi care sunt toxici pentru caini. Acestia pot cauza probleme cardiace si leziuni la nivelul sistemului nervos. Aveti grija si nu ii permiteti cainelui sa le consume, nici macar putin.

Ciuperci

Ciupercile pot fi foarte daunatoare si chiar fatale pentru animalul tau. In functie de tipul de ciuperci, unele pot fi mai rele decat altele. Pentru siguranta, cel mai bine este sa preveniti intrarea in contact a cainelui cu orice fel de ciuperca.

Ceapa si usturoi

Ceapa si usturoiul pot fi foarte periculoase pentru prietenul tau blanos. Acestea pot cauza leziuni severe ale ficatului, iar in cantitati mari pot fi chiar fatale. Pentru a evita problemele de sanatate, nu ii dati animalului sa consume aceste legume.

Rosii, cartofi si rubarba

Rosiile, in mod special cele necoapte, sunt otravitoare si pot cauza insuficienta cardiaca. La fel se intampla cu cartofii si rubarba. De altfel, anumite parti ale rubarbei sunt otravitoare si pentru oameni.

Struguri si stafide

Inca nu se cunosc motivele pentru care stafidele si strugurii ne pot imbolnavi catelul, dar tot sunt periculoase. Daca cainele tau a mancat struguri sau stafide, trebuie dus cat mai repede posibil la veterinar pentru a-i face spalaturi.

Alcool

Cainii nu ar trebui sa bea alcool de nici un fel. Acesta poate provoca  o varietate de probleme de comportament, poate cauza convulsii, insuficienta cardiaca si moarte. Totul depinde doar de cantitatea de alcool pe care acesta a ingerat-o.

Medicamente

Cel mai bine este sa ascundeti orice fel de medicament, asa cum ati face si daca ar fi vorba de un copil. Intr-un fel animalul de companie este ca si copilul nostru. In multe cazuri, stapanii administreaza animalului medicamente pentru dureri. Dar acetaminofenul si ibuprofenul sunt ingrediente active in multe analgezice si acestea sunt extrem de periculoase pentru catei. Analgezicele pot cauza ulcer gastric, leziuni ale ficatului, insuficienta renala si, uneori, chiar moartea.

Nuci

Nucile uzuale si cele de macadamia sunt foarte toxice pentru caini si pot provoca de la stari de voma, pana la paralizie si chiar moarte. La 12 ore de la ingerare, animalul incepe sa prezinte simptome precum incapacitatea de a merge sau de a sta drept, voma, hipotermie sau febra, slabiciune si puls accelerat. Acestea pot cauza insuficienta renala si, de cele mai multe ori, se ajunge la moartea catelului.

Orice este dulce sau sarat

Dulciurile si orice altceva care contine indulcitor artificial pot provoca o scadere brusca a glicemiei animalului, iar efectul poate fi pierderea coordonarii si chiar convulsii. Daca nu este tratat de urgenta, catelul poate muri.

O cantitate mare de sare, in schimb, poate duce la sete si urinare excesive sau chiar la otravirea cu ioni de sodiu. Semne ca animalutul mananca prea multe alimente sarate sunt voma, diareea, depresie, tremur, febra, convulsii si acestea reprezinta un pericol pentru viata acestuia.

Xilitol

Xilitolul este folosit ca indulcitor in multe produse, iar consumarea lor de catre un catel poate duce la o crestere a secretiei de insulina, hipoglicemie si insuficienta hepatica. Printre primele semne de otravire cu xilitol se numara voma, letargie si pierderea coordonarii. Insuficienta hepatica crescuta poate fi observata in decursul de cateva zile.

Oasele gatite

Oasele care au fost gatite pot cauza sufocare sau ruperea intestinelor. Desi oasele crude sunt populare printre mancarurile naturale pentru caini, multi experti le considera a fi riscante. Doar maduva oaselor este considerata a fi o mancare sigura pentru caini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea