Animale de companie

#porumbei #pasari #curiozitati

Lucruri interesante despre porumbei

Cea mai veche poveste despre porumbel este cea a lui Noe care, aflat pe arca sa, si-a dat seama ca apele au inceput sa se retraga de la porumbelul trimis in recunoastere, intors cu o crenguta de maslin in cioc . De aici s-a propagat si ideea ca porumbelul este simbolul pacii.Tootodata, porumbelul mai este considerat simbolul armoniei si al impacarii dar poate fi interpretat si ca expresie a Sfantului Duh. Iata si alte curiozitati despre aceasta pasare:


1 Porumbeii au inceput sa fie domesticiti acum peste 5000 de ani, in scop ornamental dar si pentru transportat mesaje.


2 Porumbeii sunt considerati una din cele mai inteligente specii de pasari, fiind printre putinele animale capabile sa isi recunoasca reflexia in oglinda.


3 Ei sunt monogami si nu isi schimba partenerul pe durata intregii vieti. Ritualul lor de "petit" i-a transformat in timp in simbol al dragostei.


4 Ouale porumbeilor sunt clocite atat de femele cat si de masculi.


5 In Antichitate porumbeii au inceput sa fie asociati si cu templele diverselor zeitati, cu predilectie al Afroditei pentru ca obisnuiau sa se adune, ca si acum, pe sub stresini si pe acoperisuri inalte.


6 Cel mai faimos porumbel voiajor a fost soldatul Cher Ami care, in timpul primului razboi mondial, a salvat vietile a 200 de oameni, cu pretul unui ochi si al unui picior, care i-a fost apoi inlocuit cu o proteza de lemn.

Porumbelul a fost medaliat pentru eroism in serviciu, iar corpul lui se afla si acum la Muzeul de Istorie din Washington.

7 Porumbeii vad in culori, pot percepe lumina ultravioleta si au o memorie vizuala foarte buna. Astfel, ei recunosc locurile unde au mai fost chiar si la cativa ani distanta.


8 Ei pot zbura cu pana la 70km/h si pot sa parcurga intr-o zi pana la 900 km. Zborul lor este inlesnit de oasele subtiri si pline cu aer.


9 Aceste pasari sunt folosite in misiunile de salvare pe mari si oceane, fiind dresate sa localizeze vestele rosii sau portocalii gonflabile ale naufragiatilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea