Animale de companie

#cotofana #animalute #pasare

Cotofenele pot recunoaste oamenii dupa fata

Numeroase studii au aratat ca animalele domesticite pot recunoaste oamenii in mod individual. Printre acestea se numara albinele, puii de gaina, porumbeii, ciorile, oile, cainii, lamele, pinguinii, iepurii, caii, soparlele si caracatitele. Acum se mai adauga o specie pe lista: cotofana.

In fiecare primavara, cercetatorii de la Seoul National University (SNU) si Ewha Womans Univerity efectueaza un studiu de rutina pentru a monitoriza reproducerea unei populatii de cotofene din cadrul campusului SNU.

Won Young Lee, un student resposabil cu colectarea oualor din cuiburi pentru studiu, a observat ca pasarile au inceput sa il urmareasca si sa il alunge, potrivit descopera.ro.

Bazandu-se pe aceasta intamplare, cercetatorii au pus la cale un experiment: doua persoane , imbracate la fel, una care a colectase oua si o alta care nu se mai afisase in apropierea cuiburilor. In mod surprinzator, cotofenele au fost agresive doar cu cel care le luase oale.

Din moment ce pasarile nu sunt sensibile la miros iar distanta dintre ele si cercetatori era de 10 metri, cel mai probabil acestea au folosit simtul vizual pentru a distinge persoana cu care au de a face. Cei doi indivizi din experiment au purtat haine identice, singurele elemente ce puteau fi folosite spre identificare fiind caracteristicile faciale, pe care pasarile le-au invatat.


Cotofenele isi jelesc mortii


Cercetatorii au descoperit cu stupoare ca stolurile de cotofene se intorc sa ingrijeasca si sa ingroape trupurile suratelor lor decedate accidental, potrivit dailymai.com.

Datorita imaginii create in timp, aceea de pasari agresive, galagioase si cu un apetit feroce pentru puii altor specii de pasari, ornitologii nu se asteptau sa descopere urme de compasiune si regret in randul cotofenelor.

Insa in urma unor studii noi, apriga cotofana isi arata partea sensibila, dand dovada de regret si organizand chiar o forma primitiva de inmormantari .

Dr, Mark Becoff, etolog de prestigiu in cadrul Universitatii din Colorado a descoperit cu uimire ca un stol de cotofene se ocupa de inmormantarea si bocirea semenelor decedate.

La scurt timp dupa ce a publicat pe Internet observatia sa, profesorul Becoff a primit zeci de e-mailuri de la oameni din intreaga lume care i-au marturisit ca au vazut ritualuri funerare asemanatoare practicate de cotofene, ciori si corbi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului