Animale de companie

#insecte #animale exotice #naparlire #terariu #ingrijire #tarantule #animale #amenajarea terariului #hrana #umiditate #temperatura

Ingrijirea tarantulelor

Tarantulele au devenit de ceva vreme animale de companie pentru iubitorii de animale exotice. Acest paianjen mare, paros si veninos provine din regiunile tropicale din Sudul Europei, America de Sud si America Centrala, Asia, Africa si Australia.



1 Terariul

Daca te-ai hotarat sa-ti iei o tarantula, este bine sa stii ca acestea va sta intr-un terariu . Daca vrei o tarantula terestra e recomandat ca terariul sa aibe o lungime de 30 cm, latime 25cm si inaltime 20cm; iar daca ai una arboricola, asigura -te ca terariul sa aibe aproximativ 30-35 cm inaltime.

Cele mai bune sunt cele din sticla, ele fiind mai usor de intretinut si procura. De asemenea, le poti comanda pe dimensiunile dorite de tine. O alta varianta ar fi terariile de plastic, care se gasesc in PetShop-urile de specialitate si costa intre 450 si 1000 RON.

Ai grija ca terariul sa fie in permanenta acoperit cu un capac etans, pentru ca paianjenul sa nu poata iesi afara. Nu-ti face griji ca s-ar putea sufoca. Acestea sunt facute special pentru tarantule si au mici gauri prin care sa poata intra aerul.

Amenajarea lui se va face in functie de tipul tarantulei. Cele terestre au nevoie de mai mult spatiu orizontal, pe cand cele arboricole, au nevoie ce crengi pe care sa se poata catara, din aceasta cauza terariul acestora este indicat sa fie mai inalt.

Terariul il poti decora dupa gust in diferite moduri. Cele mai utilizate elemente de decor sunt plantele din plastic, lemn de pluta si radacini pentru acvarii. Nu uita sa ii pui niste crengile de copac daca ai o tarantula arboricola deoarece le place foarte mult sa se catere.

2 Curatarea terariului

Tarantulele sunt animale carora nu le place sa fie curatat spatiul lor. Ele sunt foarte curate si isi „impacheteaza” resturile de mancare intr-o „plasa” iar excrementele se vor usca intr-un praf alb. Curatarea terariului se face de doua, maxim trei ori pe an, iar vasul cu apa se va curata in permanenta.

3 Substratul

Orice terariu este bine sa aiba un substrat de aproximativ 5 cm, compus din pamant de flori. Are rolul mentine umezeala iar tarantula isi poate construi vizuini. Mai poti amesteca pamantul de flori cu turba si nisip.

Inainte de a pune substratul de pamant in terariul animalului tau, asigura-te ca acesta nu este tratat cu pesticide si/sau alte substante chimice.

4 Climatul

Tarantulele, in marea lor majoritate, provin din zone tropicale, deci au nevoie permanenta de caldura. Ele pot fi tinute la temperaturi intre 21o si 29o C.

Este indicat sa ai un termometru cu care sa masori temperatura din terariu in permanenta. Nu este indicat ca temperatura sa cresca peste 29oC sau sa scada sub 20oC. Daca ai o tarantula de desert este indicat ca temperatura sa scada noaptea sub 10oC, pentru a-i crea un habitat cat mai natural.

Cu cat temperatura din terariu este mai mare cu atat animalul va creste mai repede si va dori sa manance mai mult. De asemenea, este bine sa tii cont ca in aceste conditii paianjenul se va deshidrata mult mai repede. Pentru a evita deshidratarea tarantulei, asiguta-te ca umiditatea din terariu este de 55% pentru speciile tropicale iar pentru celelalte specii de 40-45%.

5 Hranirea

Hrana preferata a tarantulelor sunt insectele vii, dar mai pot manca si soricei foarte mici.

Ai grija sa nu-i dai insecte ce au intrat in contact cu pesticide sau fertilizatori, ele fiind daunatoare pentru animalul tau. De asemenea, nu este indicat sa o hranesti cu alti paienjeni sau carabusi si furnici.

O masa sanatoasa pentru animalul tau poate fi compusa din lacuste, gandaci, greieri, omizi, larve de gandaci, viermi sau chiar fluturi.

Daca paianjenul nu si-a mancat hrana, timp de 24 de ore, aceasta ar fi bine sa fie indepartata din terariu deoarece o poate stresa.

6 Apa

Tarantula are nevoie de o sursa permanenta de apa. Asigura-te ca are mereu apa proaspata intr-un bol plat, putin adanc, la care sa aiba acces cu usurinta. Schimba-i apa zilnic, iar in lunile de vara chiar si de doua ori pe zi.

Curata-i bolul de apa zilnic, pentru a indeparta depunerile de calcar si dezvoltarea diferitelor bacterii, ce-i pot dauna animalului.

7 Manuirea

Nu te astepta sa fie prietenoasa si jucausa. Tarantula ramane un paianjan veninos chiar daca o tii pe post de animal de casa. Incearca sa nu o scoti prea des din tetrariu pentru ca exista riscul de a se accidenta. O cazatura pentru tarantula terestra poate cauza leziuni abdominale grave ce nu pot fi trate, pe cand la cele arboricole leziunile apar mult mai greu, insa sunt foarte rapide si le vei prinde cu mare dificultate.

Se stie faptul ca tarantulele sunt veninoase, insa din punct de vedere medical sunt considerate inofensive. Muscatura poate fi comparata cu cea a unei albine. Desigur pot exista cazuri de soc anafilaftic la unele persoane alergice la venin ce se manifesta prin dureri acute si probleme respiratorii. In cazul aparitiei acestor simptome in urma unei muscaturi contacteaza imediat medicul.

8 Naparlirea

Tarantulele dispun de un exoschelet dur. Pentru a creste, ele trec printr-o etapa cunoscuta sub numele de naparlire .

Animalul isi inlocuieste vechiul exoschelet, cu unul nou. Acesta este moale la inceput si are nevoie de mult timp pentru a se intari. In perioada asta tarantula nu mai poate manca si nu poate merge.

Nu te speria daca te trezesti si vezi ca animalul tau sta pe spate. Tarantulele naparesc in aceasta pozitie, sau intr-o parte. Nu este recomandat sa o atingi in timpul naparlirii, pentru ca poate fi foarte periculos si stresant pentru ea.

Cand observi ca tarantula se afla in procesul de naparlire, indeparteaza orice sursa de hrana din terariu si creste nivelul umiditatii. Un mediu uscat ingreuneaza procesul naparlirii.

Nu te ingrijora daca animalul tau nu mai mananca, deoarece in perioada de naparlire, tarantulele nu se hranesc pentru pentru o perioada de la 2-3 zile, pana la 2-3 saptamani.

 

 

 

Alte articole care iti pot fi utile:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare