Animale de companie

#animale #pisici #simturi

Simturile pisicii

Cele mai dezvoltate simturi ale pisicii sunt auzul, mirosul si simtul tactil. O pisica poate percepe ultrasunete de pana la 60.000 HZ, auzind astfel un soarece de la o distanta de 10 metri si isi poate da seama de viteza cu care acesta se deplaseaza. De asemenea, cu ajutorul mustatilor, poate localiza obiectele din jur si isi poate da seama de forma si dimensiunile acestora.

Vazul

Puii de pisica se nasc cu ochii lipiti. Ei incep sa vada abia dupa 5-15 zile, in functie de caz. Spre deosebire de om, la care campul visual este de doar 180 grade, pisicile poseda un camp visual de pana la 270 grade.

In timpul zilei, vederea le este limitata pisicile vazand clar obiectele doar de la o distanta de 80 cm . Ele disting destul de greu obiectele statice si nuantele de culori. Studiile facute, au aratat ca pisicile pot distinge urmatoarele perechi de culori: albastru si rosu ; rosu si gri; albastru si galben; rosu si galben; albastru si verde; gri si galben; albastru si gri; gri si verde; rosu si verde.

Cu toate aceste, pisicile au o vedere nocturna mult mai dezvoltata. Pisicile pot capta toate surse de lumina, oricat de slaba ar fi ea. Pot distinge lumina pana la de sase ori mai slab decat o poate distinge omul. Acest lucru se datoreaza numarului mare de bastonase (200 de milioane). De asemenea, celule din spatele retinei numite si tepetum lucidum, reflecta inapoi lumina captat de ochii pisicii, astfel marindu-I intensitate. Din aceasta cauza ochii pisicii stralucesc ca niste felinare in intuneric.

Auzul

Ca si in cazul vazului, auzul se dezvolta dupa nastere, la aproximativ 7-14 zile. Cu toate acestea pisicile au unul dintre cele mai fine auzuri din lumea animala si totodata unul mult mai bine dezvoltat decat cel al omului.

Acest lucru se datoreaza unei game mai variata de sunete pe care le poate percepe animalul (10 octave), fata de om care poate perepe sunete cu doua octave mai joase. De asemenea, ele pot percepe ultrasunete de pana la 60.000 HZ si sunete pe o frecventa de 65 kHz.

Spre deosebire de alte animale, pisicile au urechi foarte flexibile, pe care le pot misca in directii opuse, pentru a repera sunetele mai bine. Pisica isi poate misca o singura ureche pe un unghi de 180 de grade , datorita celor 27 de muchi care il controleaza.
Ele pot localiza un soarece la o distanta de 10 metri si isi pot da seama de viteza cu care acesta se deplaseaza sau pot auzi un sul de hartie care se rostogoleste pe podea intr-o camera alaturata.

Acest auz sensibil se diminueaza simtitor pe masura ce pisica imbatraneste, ele putand sa si surzeasca.

Mirosul

Spre deosebire de caini, pisicile au un miros mai putin dezvoltat, insa mult mai fin decat cel al omului.

Pisica se foloseste de miros in special pentru a comunica cu celelalte pisici. Masculii pot detecta o femela in calduri de la o distanta de cativa metri.

Pisicile isi marcheaza teritoriile in mod constant, prin urina in cazul masculilor sau prin frecarea capului de diverse obiecte in cazul femelelor. Astfel, o alta pisica, isi poate da seama cand a intrat pe un teritoriu strain, sau ce pisica locuieste acolo.

In cautarea hranei pisica isi foloseste mirosul foarte putin, ghidandu-se mai mult dupa auz. Insa acesta ii este foarte util pentru a determina daca hrana este proaspata sau a inceput sa se altereze.

Odata cu pierderea mirosului, multe pisici refuza sa mai manance deoarece nu-si mai pot da seama de calitatea hranei.

Gustul

In alegerea hranei, pisicile se ghideaza in special dupa miros. Ele nu gusta hrana pentru a vedea daca ii place sau nu. Din aceasta cauza este indicat sa-I dai hrana incalzita la 30o C, deoarece la aceasta temperature se degaja vaporii care intensifica mirosul hranei.
De obicei, pisicile sunt adevarate detectoare de alimente. Daca ii dai o bucata de carne si nu o mananca inseamna ca aceasta este alterata.

Un lucru care le face pe pisici sa aiba dificultati in alegerea alimentelor este faptul ca ele percep gusturile de acru, amar si sarat intr-o foarte mica masura.

Pisicilor si celorlalte feline le lipseste una dintre genele responsabile cu detectare gustului dulce, din acest motiv ele nu se dau in vant dupa dulciuri sau fructe.

Simtul tactil

La pisici acest simt este foarte dezvoltat. Ele poseda cateva glande care sunt foarte sensibile la vibratii cunoscute de noi sub denumirea de „mustati”.

Ele poseda nici mai mult nici mai putin de 12 perechi de mustati situate in randuri orizontale pe bot, obraji, barbie, deasupra ochilor si pe membrele anterioare, deasupra labei. Cu ajutorul acestora, pisica poate percepe obiectele din jur, forma si marimea lor si se poate orienta foarte bine in intuneric si poate percepe variatiile atmosferice.

Din cauza ca mustatile din jurul botului sunt cele mai sensibile, felinele le tin „lipite” de bot in timp ce mananca sau se bate cu o alta pisica. Tot in aceasta pozitie le va tine si in momentele in care este nervoasa. In schimb, cand sunt fericite si relaxate, pisicle isi tin mustatile impinse inspre inainte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului