Animale de companie

#caini #imbaiere #animale

Imbaierea cainelui

Spalarea cainelui trebuie facuta cat mai rar (in medie de 2-3 ori pe an) deoarece produsele cosmetice folosite pot fi daunatoare. Chiar daca folosesti sampon special, acesta dauna pielii si ii poate provoca .

Daca iti ingrijesti catelul, il pieptani si il perierii zilnic, acesta nu necesita imbaieri dese, deoarece prin periere se elimina mizeria acumulata in blana si surplusul de par.

Este bine sa speli cainele mai des daca:

1.Nu ai timp sa-l perii zilnic. Acest duce la acumularea mizeriei in blana lui, ceea ce contribuie la dezvoltarea microbilor, implicit a parazitilor. Este indicat, ca in acest caz , spalarea sa se faca din cand in cand si cu un sampon antiparazitar.

2.Participa la expozitii canine. In acest caz spalarile dese sunt obligatorii, dar si tratamentul aplicat blanii, dupa spalare, este mai laborious).

3.Face baie in lac, rau sau mare si dupa plimbarile prin ploaie. Deoarece din lacuri si mare este plina de paraziti , este indicat ca spalarea sa se faca numai cu sampon antiparazitar.

4.Trebuie sa urmeze un tratament ce implica imbaierea. Atunci cand catelul contacteaza paraziti externi, se recomanda imbaierile dese cu sampon antiparazitar, pana ce cainele scapa de paraziti.

5.Se murdareste cu substante toxice si/sau uleioase. In acest caz spalarea se face imediat, cu sampon pana la indepartarea substantei respective.

Prima baie, cea mai importanta!

Spre deosebire de pisici, majoritatea cateilor iubesc apa. Daca prima este facuta corespunzator, urmatoarele bai vor fi o placere pentru cainele tau. Pentru aceasta trebuie sa pregatesti totul minutios si cu mult calm

Obisnuieste cainele cu camera de baie

Trebuie sa familiarizezi din timp animalul cu camera de baie, si in niciun caz nu trebuie sa folosesti aceasta incapere pentru a-l inchide acolo cand este pedepsit, in acest caz cainele va refuza sa mai intre in acea incapere.

Lasa cainele sa intre cu tine in baie, cand iti faci dus, si sa-l stropesti cu apa in joaca. Astfel va invata ca apa poate fi o distractie, iar camera de baie, o camera ca oricare alta.

Pregatirea pentru imbaiere

Odata ce te-ai hotarat sa-i faci baie trebuie sa-ti faci o lista cu toate produsele de care ai nevoie si sa pleci la cumparaturi. Nu uita ca ai nevoie de un prosop mare care sa absoarba bine apa. Il poti gasi in magazinele de specialitate. Pentru imbaiere ai nevoie de un sampon special pentru caini. Acesta il alegi in fuctie de nevoile cainelui: poti opta pentru un sampon antiparazitar daca are proleme cu parazitii sau in caz contrar pentru un sampon normal. Acestea le gasesti in orice farmacie veterinara si in PetShop-uri. De asemenea mai ai nevoie de si o perie speciala pentru caini, acestea le gasesti tot in farmaciile veterinare si in PetShop-uri..

Dupa ce ai achizitionat produsele necesare, trebuie sa incepi cu pregatirea cazii. Pune pe fundul cazii un prosop sau un pres din cauciuc. Acesta il va impiedica sa alunece.

Apa trebuie sa aiba o temperatura potrivita. Testeaza-o pe incheietura mainii (ca pentru bebelusi), pentru a nu fi prea fierbinte sau prea rece si umple cada pana ce apa ajunge pana sub burta cainelui. Daca umpli cada mai mult cu apa, samponarea cainelui va fi dificila sau chiar imposibila, iar daca apa e prea mica nu ii vei putea uda blana si nu te vei putea folosi de ea pentru a clati samponul in exces.

Inainte de a baga cainele in cada, pregateste un prosop mare, curat si uscat, cu care il vei sterge dupa imbaiere si ai grija sa ai samponul special in apropiere.

Imbaierea

Dupa ce ai terminat toate pregatirile si te-ai echipat corespunzator cheama-ti patrupedul in baie.

I-al in brate, vorbindu-i frumos si mangaindu-l si baga-l in cada, mai intai cu picioarele din spate. Daca nu protesteaza (ceea ce inseamna ca apa are o temperatura adecvata) baga-l cu toate picioarele si umezeste-i blana. Ai grija in zona capului, sa nu-i intre apa in urechi, aceasta poate duce la aparitia otitei. Ar fi indicat, ca inainte de a-i uda blana sa-i pui in urechi dopuri de vata care sa impiedice eventualele picaturi de apa sa-i intre in urechi.

Dupa ce blana i s-a umezit bine, urmeaza samponarea. Formeaza in jurul gatului un colier de sampon pentru a impiedica eventualii paraziti sa se refugieze in zana capului si apoi samponeaza-l masand pielea cu palma sau cu degetele.

Mare atentie la ochi! Samponul intrat in ochi, pe langa faptul ca-l ustura, e posibil sa produca iritatii. Clatiti imediat cu apa din abundenta.

Dupa ce ai samponat bine cainele, clateste-l cu dusul sau folosind un lighean cu apa. Cand nu mai are nici o urma de sampon in blana, elimina apa in exces presand blana animalului cu palma, dinspre cap inspre coada, apoi pune rapid prosopul pe el, pentru a-l impiedica sa se scuture.

Uscarea

Uscarea cainelui se va face cu prosopul, masand energic corpul acestuia. Dupa ce l-ai masat bine cu prosopul si blana e aproape uscata, du-l intr-o incapere calda unde nu este curent si usuca-i blana cu -ul.

Daca nu accepta sa fie uscat cu feohn -ul inveleste-l intr-un prosop si lasa-l sa se usuce natural.

Dupa uscarea completa a blanii, e indicat sa ungii cainele pana la piele cu Lanolina (ulei de nurca), apoi sa-l perii bine. Astfel se va indeparta parul in exces si i se va descalci blana. Daca anumite parti din blana nu pot fi descalcite, acestea se vor taia cu foarfeca.

La sfarsit rasplateste cainele cu gustarea lui preferata, si lauda-l ca a stat cuminte si ascultator!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului