Iguanele sunt unele dintre animalele exotice preferate de iubitorii de reptile. Daca si tie iti plac iguanele si iti doresti una, e bine sa stii ca acestea, spre deosebire de restul animalelor de companie , au nevoie de ingrijiri speciale.
1 Amenajarea acvariului
Inainte de a-ti lua o iguana gandeste-te ca aceasta poate atinge la maturitate aproape 2 metri lungime (cu tot cu coada). Drept urmare ar fi bine sa alegi un loc mai spatios si luminos, unde poti amplasa acvariul in care va locui aceasta.
Incepe prin a achizitiona un acvariu de 25 litri in care iguana isi va petrece majoritatea timpului. Pentru ca a se simti confortabil si sa fie fericita utileaza acvariul si creaza-i un spatiu care sa semene cu mediul ei natural.
Acest lucru nu e greu si nici costisitor. Acopera fundul acvariului cu frunze de cedru( pot fi gasite in PetShop-urile specializate)sau alte frunze asemanatoare. Schimba-le o data pe saptamana pentru a mentine curatenia locului in care sta iguana. Mai poti pune in acvariu o creanga ramificata, pe care sa poata sta cand are nevoie de odihna si sa-i constuiesti un culcus din hartie. E de preferat ca folosesti hartie moale si sa nu aibe marginile taioase. Prosoapele de hartie sunt cele mai indicate. Culcusul se va schimba zilnic.
In niciun caz nu folosi pentru amenajarea acvariului nisip, pietris, scoarta de copac sau rumegus pentru ca iguana le poate inghiti si ii pot provoca afectiuni grave.
2 Iluminarea
Dupa cum stii, reptilele sunt animale cu sange rece, drept urmare isi petrec o mare parte din zi stand la soare pentru a acumula caldura in corpul lor. Desigur, iguanele nu fac exceptie de la acest lucru. Stand in captivitate, au nevoie de o lumina artificiala pe baza de raze UV, care vor fi un complement pentru caldura solara naturala.
Chiar daca le creezi o iluminare artificiala, nu uita ca lumina solara este foarte importanta pentru ele deoarece ajuta la formarea si asimilarea Vitaminei D. La fel ca oamenii si ele au nevoie de vitamina D pentru a procesa calciul din corp.
3 Temperatura
Iguanele au nevoie de o temperatura a mediului inconjurator de 29-35oC pe timpul zilei si 24-26oC pe timpul noptii.
O temperature neadecvata poate impiedica buna digestive a reptilei, poate afecta sistemul imunitar si poate duce chiar la letargie.
4 Hrana
Dieta iguanelor e bine sa contina cat mai multe proteine si fibre din plante, flori, fructe si legume.
Este indicat sa ai grija ca hrana iguanelor sa fie compusa din leguminoase 80% si fructe 20% . Incearca sa-i asiguri o hrana cat mai variata, pentru a evita sa se obisnuiasca doar cu anumite alimente si sa le refuze pe restul. Cel mai indicat este sa-i dai hrana proaspata, netrata. In lipsa acesteia ii poti da hrana congelata. Evita insa, pe cat posibil legumele si fructele din conserve, cu atat mai mult cu cat acesta contin conservanti.
Alimentele potrivite pentru o iguana sunt: mere, struguri, banane, piersici, pepene galben, pere, ananas, morcov, dovlecel, mazare, fasole, varza furajera, napi, fan, trifoi, frunze si flori de papadie, frunze de mustar, flori de garoafa, hibiscus , trandafiri etc.Nu ii da azalee pentru ca este toxica.
5 Apa
Apa este foarte importanta pentru iguane . Ai grija sa aiba mereu apa proaspata la dispozitie pe care sa o bea.
Iguanei ii place mult sa se balaceasca. E bine sa beneficieze de bai regulate. Cel mai indicat e sa ii umplii cada pana la jumatate cu apa si sa o lasi sa se balaceasca in voie. Apa ajuta la procesul de peeling, la umectarea pielii si indeparteaza bacteriile dintre unghii si solzi.
Alte articole care iti pot fi utile: