Animale de companie

# hrana catei #catei #caini

Hrana umeda sau uscata? Hranirea mixta la caini

Ca si in cazul oamenilor, si cainii au nevoie de o alimentatie bogata in vitamine, minerale si substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a functiona asa cum trebuie. Evident, este nevoie de hrana adaptata in primul rand varstei animalului, dar acesta nu trebuie sa fie singurul criteriu de alegere al acesteia. Multi dintre proprietarii de caini considera ca acestia pot consuma orice, din ceea ce mancam si noi, fara ca aceasta sa le dauneze. Trebuie sa intelegem insa ca organismul unui caine nu proceseaza alimentele asemanator oamenilor, si de aceea este nevoie de hrana speciala. Daca si tu iti iubesti cainele si vrei ce e mai bun pentru el, atunci descopera alaturi de noi cateva informatii esentiale despre cum iti poti hrani in mod corect patrupedul.

Un program regulat si o rutina a alimentatiei

Stim si noi cum este sa iti indragesti foarte tare companionul si sa vrei ce este mai bun pentru el. Cu toate acestea, inca de la inceput, acesta trebuie obisnuit cu un program regulat al meselor. De asemenea, o rutina a meselor, cum ar fi servirea hranei si a apei doar din bolul lui, intr-un loc anume – mereu acelasi, este necesara. In acest fel cainele va invata care este locul lui de servit masa, va stii care este bolul lui, si chiar este mai comod si pentru tine.

Ce sa alegi: hrana umeda sau uscata?

Atunci cand ai grija asa cum trebuie de alimentatia cainelui tau, fara indoiala ca ai si unele nelamuriri. In magazinele de specialitate si nu numai, exista atat hrana uscata, cat si umeda pentru caini. Care este cea mai buna pentru ei? Conteaza sau nu hrana aleasa in functie de anumite rase de caini de companie? La multe dintre aceste dileme, cel mai bine este sa ceri recomandarea medicului veterinar, care iti va oferi informatii si indicatii valoroase. De obicei se recomanda alternarea celor doua variante, hrana umeda si uscata, dar pentru a stabili cantitatea potrivita a portiilor trebuie sa asculti recomandarile medicului specialist in acest sens.

Hrana cainilor in functie de talie

Este de la sine inteles ca cerintele nutritionale ale unui caine de talie mica nu pot fi comparate cu ale unui patruped de talie mare. Din fericire, in pet-shop-uri exista atat hrana umeda, cat si uscata, pentru caini de diferite talii. Hrana este imbogatita cu toate vitaminele, mineralele si nutrientii de care acestia au nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Hrana cainilor in functie de varsta

Stilul alimentar al cainilor trebuie adaptat si in functie de varsta acestora. In cazul puilor, acestia au nevoie de anumite formule, pentru intarirea sistemului imunitar, dar si dezvoltarea corecta. De asemenea, un caine adult, in puterea varstei, are nevoi nutritionale diferite de unul mai in varsta.

Hrana cainilor in functie de anumite nevoi speciale

In cazul unor anumite afectiuni sau carente, hrana cainilor ar trebui sa fie una adaptata acestor neplaceri, astfel incat tratarea sau remedierea lor sa fie una corespunzatoare. Totodata, exista sortimente de hrana care pot fi administrate patrupezilor care sufera de anumite boli, pentru a-l ajuta sa aiba o greutate normala, si chiar formule speciale, pentru anumite rase.

Cate mese pe zi?

O alta problema delicata este numarul meselor zilnice. In cazul puilor care au nu fost intarcati, intre 4 si 6 mese pe zi sunt de ajuns. Pe masura ce cresc, numarul meselor va scadea pana la doua pe zi. Referitor la cantitatea de hrana pentru o masa, aici lucrurile sunt putin diferite. Se va calcula impreuna cu medicul veterinar, pentru ca se va tine cont de rasa, varsta, daca este un caine energic sau nu. Cel mai important este sa nu cedezi tentatiei de a-l supraalimenta, pentru ca risti sa ii dezechilibrezi organismul.

Alimente interzise

Exista si unele alimente care sunt complet interzise cainilor. Este vorba despre ciocolata, ceai, cafea, avocado, care il pot deshidrata, ii cauzeaza scaune diareice, varsaturi sau hiperactivitate. Nici ceapa sau usturoiul nu sunt recomandate, deoarece le sunt afectate celulele rosii, in timp ce stafidele sau strugurii au efecte negative in buna functionare a rinichilor.

O alimentatie corecta, un caine fericit si jucaus

Sunt multe metodele prin care poti avea grija asa cum se cuvine de cainele tau. O alimentatie corecta este una dintre ele. Ai grija ca acesta sa primeasca hrana special adaptata cerintelor sale, de buna calitate, si vei avea parte de un caine fericit si jucaus, ferit de multe afectiuni neplacute!

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului