Patrupedele au capacitatea de a “absorbi” energiile oamenilor si tensiunile. Prin urmare, consecintele pe care pandemia le are supra starii de spirit a oamenilor paote afecta grav animalele de companie. In plus, acestor stari li se adauga si neintelegerile dintre membrii familei care ii afecteaza direct, chiar daca stapanii acestora nu isi dau seama.
Este important sa fim atenti la comportamentul animalelor, deoarece acestea isi arrata suferinta in moduri diferite. Medicii veterinari afirma ca se confrunta tot mai des cu astfel de cazuri de cand a inceput pandemia.
Cainii si pisicile se comporta diferit cand sufera de depresie. Pisicile devin mai iratibilile, deoarece sunt animale teritoriale. Iar daca inainte de pandemie erau obisnuite sa petreaca mult timp singure, acum, odata ce multe persoane au trecut la munca de acasa, acestea simt ca le este incalcat teritoriul. Pe fondul stresului, la multe dintre pisici apar patologii precum urinarea nepotrivita, cistita, supraingrijirea blanitei si aparitia ranilor din cauza linsului compulsiv, mai rar refuzul de a manca.
In cazul cainilor, care sunt mai atasati de stapan, poate interveni sentimentul de abandon si stresul in momentul in care persoana de care este atasat isi reia rutina zilnica, reintorcandu-se la munca dupa doi ani de la pandemie. La teama de abandon se adauga anxietatea de separare si dezechilibre comportamentale. Cainii reactioneaza la aceste temeri prin atacuri de panica, latrat excesiv, distrugerea obiectelor din casa si urinarea in interiorul casei. Acestora li se adauga gastroenterita, dermatite, eruptii cutanate si probleme renale.
Ce ar trebuie sa faci daca animalutul tau sufera de depresie
In primul rand, daca observi ca animalul de companie are unul sau mai multe dintre comportamentele de mai sus, este important sa discuti cu medicul veterinar inainte de a aparea primele semne de boala. Fa-I animalului un set de analize, discuta cu medicul pentru a gasi solutii care sa duca la reducerea riscului de imbolnavire si la ameliorarea starilor de rau si depresie.
Daca simptomele renale sau dermatologice au aparut deja, nu mai pierde nicio clipa si mergi cu animalul de urgenta la medic.
Dand vine vorba despre anxietate, in cazul cainilor, este important sa stii ca aceasta nu merge “tratata” cu un dresor bun. Anxietatea este o patologie care intra in domeniul medical.
Dupa depistarea anxietatii si depresiei in cazul animalelor de companie, medicul poate recomanda remedii cu ajutorul carora sa le amelioreze starile. Printre acestea se afla uleiurile esentiale, feromonii si chiar medicamente.