Animale de companie

#detartraj la animale #dentovetro #stomatologieveterinara #dinti caini #dinti pisici #detartraj #Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Detartrajul la animalele de companie

Detartrajul la animalele de companie este manopera cea mai des intalnita in cabinetele de medicina veterinara atunci cand vorbim despre stomatologie veterinara. Detartrajul este o manopera uzuala, dar pe cat de uzuala, pe atat de greu inteleasa de proprietari. In articolul de azi vom aborda cele mai frecvente intrebari adresate de proprietari in relatie cu detartrajul.

Ce este detartrajul?

Sursa foto: Shutterstock

Detartrajul este manopera prin care se indeparteaza depozitele de tartru de pe suprafetele dintilor. Îndepărtarea acestora se poate realiza fie cu aparatul de ultrasunete de tip magnetoscriptiv, fie piezoelectric. Daca la aparatele magnetoscriptive miscarea este elipsoida, la cele piezoelectrice miscarea este liniara. Miscarea liniara permite un control mai bun al manoperelor, un randament crescut. Dar, marele beneficiu pe care tehnologia piezoelectrica il aduce este lipsa caldurii degajate in timpul manoperei. Astfel, disconfortul resimtit de pacient este mult scazut, iar cantitatea de apa pe care trebuie sa o degaje aparatul este scazuta. Prin scaderea cantitatii de apa, campul operator este mai curat, deci operatorul are o vizibilitate mai buna asupra manoperei. Simplificand afirmatiile anterioare putem spune ca aparatul clasic cu ultrasunete pentru a fi eficient produce multa caldura, care caldura poate necroza dintele. Pentru racire, producatorii au introdus degajarea de apa in timpul manoperelor. Aparatele piezoelectrice degaja mult mai putina caldura, necesita o cantitate de apa mai scazuta, iar riscul afectarii pulpare implicit scade.Tehnologia piezoelectrica se raspandeste si in lumea stomatologiei veterinare aducand o crestere a calitatii manoperelor, dar si un confort sporit pentru pacient. Aceasta noua tehnologie de detartraj este disponibila la Dentovet din aceasta luna.

Se poate realiza detartrajul fara anestezie?

Sursa foto: Shutterstock

Detartrajul fara anestezie nu este detartraj. Detartrajul animalelor de companie implica lucrul cu pacienti care nu vorbesc aceeasi limba cu noi. Nu putem sa le explicam ca manoperele sunt facute pentru sanatatea lor, in cavitatea orala, improscand apa, si indepartand obrajii astfel incat sa putem vedea toate suprafetele dintilor. Nu avem cum sa ii ceream unui copil patruped sa stea nemiscat jumatate de ora in timp ce noi ii umblam in gura. Detartrajul corect se realizeaza in anestezie/ sedare pentru o manopera de calitate. Forurile internationale din domeniu cer ca aceste proceduri sa fie fie realizate in anestezie pentru a nu traumatiza pacientul. Daca iti iubesti copilul patruped, nu doresti sa fie traumatizat in urma unui episod stomatologic nefericit. Atat pentru siguranta lui, cat si pentru o manopera stomatologica de calitate este indicat ca acest detartraj sa se realizeze in anestezie generala.

Este cainele/pisica mea prea in varsta pentru un detartraj?

Sursa foto: Shutterstock

O limita de varsta pana la care se poate realiza detartrajul nu exista. Singurele limite in cazul detartrajul este limita biologica si limita experientei anestezistului. La Dentovet am avut si pisici aflate la venerabila varsta de 17 ani si jumatate sau caini in varsta de 16 ani. 9, 13, 15 ani sunt varste uzuale cu care echipa Dentovet opereaza zilnic. Limitele biologice sunt insa cele care primeaza. Varsta organismului nu este varsta din buletin. Varsta unui organism este varsta biologica a aparatelor si sistemelor cu care acesta opereaza. Astfel, un set de analize preoperatorii vor evalua functia ficatului si rinichilor, iar ascultatia cardiaca va fi ne indica parametrii cardiaci. Orice suflu va fi investigat de catre cardiologul veterinar, el fiind cel care isi va da sau nu acordul in situatiile care se abat de la normal. In concluzie, varsta din carnet este doar orientativa.

Care este frecventa recomandata pentru realizarea detartrajelor?

Sursa foto: Shutterstock

Exact ca in cazul stomatologiei umane, controlul in vederea realizarii detartrajului se realizeaza la 6 luni. Medicul specialist va fi cel care va va indica oportunitatea realizarii acestei manopere.

Mit: Daca ii fac detartraj, va trebui sa il repet mai des. FALS!

Sursa foto: Shutterstock

Nimic mai fals decat aceasta afirmatie. Indepartarea depozitelor de tartru, daca se realizeaza corespunzator, nu va favoriza reformarea de depozite de tartrul. Din contra, la finalul detartrajului suprafetele dentare raman lucioase, netede neexistand neregularitati pe suprafata dintilor. Exista un substrat psihologic, insa. Realizand pentru prima data manoperade detartraj, dumneavoastra veti fi mai constient de patologiile orale ale copilului patruped, implicit va veti adresa cabinetului mai des, semnalandu-vi-se din timp aparitia unor neconformitati.

I-am facut detartraj, dar s-a depus pe dinti tartru din nou. De ce?

Sursa foto: shutterstock

Iata o alta afirmatie des intalnita in cabinet. Mai mult, intalnesc proprietari extrem de nemultumiti de detartrajele facute de colegi anterior. Linistea se asterne in momentul in care pun intrebarea magica:

Dupa detartraj, dumneavoastra ati intretinut igiena orala prin periaj dentar, acasa?

Bineinteles, in proportie de 100% raspunsul este nu, urmat de o paleta larga de scuze. Scuzele nu ajuta pacientul. Este demonstrat stiintific, prin articole de specialitate ca la 6 saptamani de la realizarea detartrajului, daca pacientul patruped nu este spalat pe dinti flora bacteriana orala revine la compozitia anterioara realizarii detartrajului. Deci, indiferent de cat de extraordinar ar fi medicul care realizeaza detartrajul, succesul pe termen lung este in stransa relatie cu implicarea dumneavoastra. Succesul in parodontologia veterinara este in relatie de directa proportionalitate cu dexteritatea operatorului si ingrijirea orala de acasa.

Exista rase care trebuie sa acorde o atentie deosebita detartrajului?

Sursa foto: Shutterstock

Rasele mici sunt cele care trebuie sa acorde o atentie deosebita acestui aspect. Raportul volum dentar/ volum osos este net in defavoarea osului. Orice inflamatie aparuta la ei, se va traduce prin liza osoasa, si mai apoi in mobilitate dentara. Dintre rasele mari labradorii sunt predispusi la aparitia problemelor parodontale. Exista un studiu amplu realizat la nivel mondial, pe care vi-l voi prezenta intr-unul din articolele viitoare.

Cornele de cerb sau de alte animale curata dintii?

Sursa foto: Dentovet

In randul specialistilor de stomatologie veterinara exista o ingrijorare cu privire la administrarea coarnelor de diverse origini pentru indepartarea tartrului. Aceasta ingrijorare nu este in legatura cu scaderea numarului de pacienti care se adreseaza pentru detartraj. Ingrijorarile sunt in legatura cu numarul mare de fracturi dentare pe care acestea le provoaca. Deci, daca doriti sa provocati mai multa suferinta si sa scoateti mai multi bani din buzunar pentru rezolvarea problemelor, puteti folosi aceste alternative miraculoase promovate de oameni care nu au legatura cu stomatologia veterinara.

Oasele curata de dintii de tartru?

Sursa foto: Dentovet

Discutia legata de oase este ampla si diversa.

Singurele oase eficiente care ajuta la curatarea dintilor sunt cele de vita, nefierte, spongioase. Acestea se vor administra la in functie de rasa, de tranzitul intestinal al fiecaruia.

Oasele de vita, cu maduva, fierte sunt dure si fractureaza dintii.

Oasele de pui ramase de la masa in familie, de asemenea sunt daunatoare. Acestea se aschiaza si pot ramane blocate fie in palat, fie pe traseul tubului digestiv necesitand interventii de indepartare chirurgicala a acestora, cu sau fara endoscop.

Sunt morcovii/merele utile in igiena orala?

Sursa foto: Shutterstock

Morcovii si merele, prin consistenta lor, ajuta la realizarea autocuratarii. Daca copilului patruped ii place sa consume, administrati-i cu incredere aceste alimente. Vor fi ajutoare de nadejde in igiena orala.

Doar cainii si pisicile fac tartru?

La Dentovet am tratat si o caprioara care avea boala parodontala avansata, cu depozite impresionante de tartru. Cazul ei, un caz extrem de rar, a fost documentat si prezentat intr-o revista de specialitate, indexata ISSN.

In concluzie, oameni, caini, pisici, caprioare cu totii avem nevoie de detartraj!

Sursa foto: Dentovet

Sursa foto principala: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare