Animale de companie

#rase #caini #animale #doberman

Doberman Pinscher

Un posesor de doberman pinscher isi va lipi intotdeauna pe poarta anuntul „Atentie, caine rau”. Cainele impresioneaza prin aspectul sau feroce si prin privirea rece. Desi este recunoscut pentru agresivitatea sa, dobermanul pinscher este inzestrat cu multiple calitati , incuzand:  paza si supraveghere, munca de politie si militara (operatiuni de cautare si salvare dar si urmarire persoane) si terapii cu persoanele bolnave.

 

 

 Origine si scurt istoric

 

Dobermanul este originar din Germania si este o rasa aparuta relativ recent, in 1860. Acesta este rezultatul incrucisarii raselor: Pinscher,  Manchester Terrier,  Rottweiler,  Brac German , Dog German si Ciobanesc turingian.

Numele de doberman vine chiar de la creatorul rasei, germanul Louise Dobermann. Denumirea a fost insa scurtata cu un „n”. Apelativul de pinscher s-a pierdut in timp in unele regiuni, ramanand cunoscut numai sub denumirea de doberman. Denumirea pinscher  vine chiar de la stramosul sau pinscher, cu care se aseamana foarte mult in ceea ce priveste infatisarea.

Louise Dobermann a creat aceasta rasa de caini, deoarece a fost nevoit sa calatoreasca frecvent prin locuri raufamate si isi dorea aiba alaturi de el un caine puternic, inteligent si feroce, care sa-l apere si sa-i poarte de grija.

Cainele a fost cunoscut oficial ca rasa de catre asociatiile canine, in anul 1908, desi a fost prezent pentru prima data intr-o expozitie canina in anul 1876.

 

 Caracteristici fizice

 

Blana unui doberman este scurta si poate fi de culoare neagra, neagra cu reflexii albastre, roscata, cafenie sau alba cu pete ruginii in zona botului, a ochilor, a pieptului, a labelor si sub coada.

Capul  este lung, cainele avand un bot ascutit si subtire iar crestetul plat. Culoarea nasului difera in functie de culoarea blanii exemplarului, astfel:

  • Blana neagra – nas negru;
  • Blana roscata – nas maro inchis;
  • Blana neagra cu reflexii albastrui – nas gri inchis;
  • Blana cafenie – nas maro-roscat;
  • Blana alba – nas roz.


Ochii variaza, si ei,  in functie de coloritul blanii, de la negru inchis, pana la bleu foarte deschis, spre alb.

Urechile sunt la nastere lasate in fata , asemanatoare intr-un anumit fel cu cele ale unui porc. In cele mai multe cazuri, urechile cainelui sunt taiate pentru a sta drepte si pentru a inspira teama.

Corpul este de marime medie, musculos si puternic. Lungimea corpului este aproximativ egala cu inaltimea cainelui.

Coada lasata natural este de marime medie si o tine purtata pe spate, insa de cele mai multe ori este taiata scurt.

In unele tari europene (precum Anglia) taiatul cozii si al urechilor este interzis. Din aceasta cauza, tot mai multi crescatori si proprietari aleg sa lase animalele asa cum s-au nascut. In SUA insa, se considera ca un Doberman cu urechile si coada netaiate nu se incadreaza in standarde.

 

 Speranta de viata

 

Un doberman ingrijit corespunzator poate trai peste 13 ani.

 

 Greutate

 

Greutatea unui adult se incadreaza intre valorile de 30-40 kg.

 

 Comportament

 

Sunt caini foarte activi, energici si puternici, au o tarie de caracter extraordinara si sunt rezistenti la efort.  Adora sa stea in preajma familiei si nu le place sa fie tinuti in partea din spate a curtii, de unde nu pot interactiona cu cei dragi.

Dobermanii sunt loiali, toleranti si afectuosi cu membrii familiei. Sunt caini inteligenti si sunt foarte usor de dresat.  Cu toate acestea, nu sunt potriviti pentru oricine.

Persoanele care aleg un astfel de  caine trebuie sa aiba un caracter puternic si sa fie ferme cu el, inca din primele luni de viata, deoarece face parte din categoria cainilor cu o agresivitate crescuta. Dobermanul are nevoie de un stapan care sa se faca respectat si sa-l poata domina. Numai asa cainele va deveni ascultator.

Pentru a preveni agresivitatea fata de persoanele straine este indicat ca animalul sa fie obisnuit cu oamenii inca din primele saptamani de viata. Stimularea mentala si exercitiile fizice zilnice sunt importante pentru caine, ele mentinandu-l intr-o buna conditie fizica si ajutandu-l sa interactioneze in permanenta cu persoane straine si cu alte animale, astfel devenind mai sociabil.

Dobermanii pot fi animale de companie potrivite in cazul in care rolul de lider ii revine omului si sunt ingrijiti corespunzator. In caz contrar comportamentul animalului va deveni imprevizibil si nu va ezita sa-si atace propriul stapan cand nu-i convine ceva.

Desi are reputatia de a fi un caine foarte agresiv,  dobermanul este folosit cu succes in terpiile medicale. Acesta este foarte rabdator si bland cu pacientii care au nevoie de ingrijiri la domiciliu . In acelasi timp, dobermanii vor apara stapanii cu inversunare daca este necesar.

ATENTIE! Exista riscul ca in jurul varstei de 5 ani sa dezvolte probleme  comportamentale grave, deoarece creierul continua sa li se dezvolte iar craniul nu! Din aceasta cauza este recomandat sa-l achizitionezi de la un crescator de renume si sa respecti avertizarile specifice rasei! 


Pentru a evita problemele de sanatate ce pot aparea la dobermani, este recomandat sa-l achizitionezi de la o crescatorie autorizata si nu din Pet Shop-uri sau de la crescatorii amatori. O crescatorie de renume este Doberman Hoffmann Romania, localizata in judetul Ilfov. Pretul de achizitie al unui Doberman se incadreaza intre 100 si 300 Euro.

 

 Sanatate si ingrijire

 

Deoarece are blana foarte scurta, dobermanul nu necesita perieri zilnice sau ingrijiri specifice. Perierea se poate face la cateva zile sau chiar la o saptamana si mai des in perioada naparlirii.

ATENTIE! Fiind un caine activ, care are nevoie permanenta de socializare cu stapanul si de exercitii zilnice, nu este indicat pentru persoanele ocupate. De asemenea, nu este recomandat sa fie tinut intr-o familie cu copii.


In cazul Dobermanului  au fost semnalate cateva boli specifice rasei:

  • Dilatatia cardiaca – afectine cauzata de marirea muschiului cardiac;
  • Maladia Von Willebrand – tulburare care duce la imposibilitatea de coagulare a sangelui;
  • Maladia Wobber – malformatie a oaselor gatului;
  • Dilatatia gastrica – este o afectiune care apare brusc si presupune umplerea stomacului cu aer si torsionarea lui;
  • Obezitate – intalnita in special la exemplarele adulte.

 

 Compatibilitate cu alte animale

 

Compatibilitatea cu alte animale este mica spre medie. Pentru a accepta alte animale este recomandat ca acesta sa fie invatat cu prezenta lor, inca din primele luni de viata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea