In urma cu peste 100 de ani s-au nascut pisici lipsite de par. Descendentii acestora au fost in general pisicile cu par scurt, iar nasterea puilor fara par s-a produs din cauza mutatiilor genetice aparute. Aceasta mutatie pare sa fie una obisnuita de vreme ce aceste pisici au fost intalnite atat in Canada, Franta, Mexic, Rusia, Australia si in Statele Unite ale Americii.
Pisica sphynx , asa cum o stim astazi, a aparut in anul 1975 in Minnesota . Un an mai tarziu sa nascut un alt fara par. Cei doi au fost donati unui crescator pentru a-i inmulti. Numele de Sphynx al rasei a fost dat dupa Sfinxul din Giza.
In anul 1998, Sphynx a fost oficial acceptata ca rasa de catre CFA (The Cat Fancier`s Association) in baza sa de date. Doi ani mai tarziu au fost inregistrate 120 de pisici din aceasta rasa. In prezent se depun mari eforturi ca aceasta pisica sa castige un statut provizoriu in CFA.
Blana lipseste aproape in totalitate, insa exista si exemplare care au un strat de blana extrem de scurta, rara si putin aspra. La mangaiere, aceste pisici au textura unei piersici cu puf. De cele mai multe ori, portiunile cu par aspru sunt intalnite in zona nasului, a cozii si a labutelor. Sunt acceptate toate culorile si combinatiile de culori. Acestea pot fi vizibile datorita pigmentului pielii si a putinelor fire de par pe care le au.
Toti puii de sphinx, se nasc cu puf, pe care-l pierd la maturitate. Dupa pierderea acestuia majoritatea pisicilor raman goale.
Capul este de marime medie cu contururi rotunjite. Crestetul capului este usor plat, iar pometii, proeminenti.
Ochii sunt mari, usor inclinati spre interior si au forma asemanatoare cu cea a unei lamai. Sunt acceptate orice nuante de culori.
Urechile sunt foarte inalte si largi la baza. La varf sunt usor rotunjite. Interiorul acestora este lipsit de par. La unele exemplare pot fi vizibile fire de par foarte mici pe partea exterioara a urechii, iar spre varf, firele mai lungi.
Corpul are o marime medie, este musculos si puternic. Sphynxul are pieptul mare si abdomenul voluminos si rotunjit. In general, masculii sunt mai mari si mai puternici decat femelele.
Membrele au marime medie si sunt inconjurate de o musculatura ferma. Aceasta rasa de pisici are pernutele de la labute mai generoase, spre deosebire de alte rase. Degetele sunt lungi si subtiri.
Coada este proportionala cu lungimea corpului. In general, aceasta este lipsita de par, are forma conica si un aspect musculos, semanand cu cea a unui sobolan. La unele exemplare poate fi intalnita coada de leu (coada prezinta un smoc de par la varf).
Speranta de viata a pisicilor din rasa sphynx este de 10-15 ani.
Greutatea variaza intre 4 si 7 kg, masculii fiind mai greoi decat femelele.
Potrivit standardelor franceze ale rasei, sphynx-ul este o parte maimuta, o parte caine, o parte copil si o parte pisica. Chiar daca ti se pare ciudat, si la inceput vei asocia descrierile cu aspectul pisicii, este important de stiut ca rasa pare sa aiba trasaturi de personalitate din partea fiecarei specii.
Asemenea maimutelor, care sar din creanga in creanga, aceasta pisica adora sa escaladeze dulapurile, bibliotecile si usile si sa sara de la inaltimi mari. Este devotata si loiala stapanilor, pe care ii urmeaza prin casa si da din coada cand este multumita, asemenea unui caine. Ea are nevoie de o atentie deosebita din partea stapanilor, de dragoste neconditionata si este la fel de neastamparata precum un copil. Cu toate acestea, are si un caracter tipic felin, de a nu raspunde cand este strigata decat daca vrea.
In cazul in care crezi ca aceasta pisica nu are nevoie de prea multe ingrijiri, datorita faptului ca blanita ei lipseste, mai gandeste-te o data. Desi nu necesita pieptanare, shpynxul trebuie sa beneficieze de bai regulate, din cauza excesului de sebum.
Glandele sebacee, ale tuturor pisicilor, prezente la baza fiecarui fir de par in parte, secreta o substanta uleioasa numita sebum. In mod normal, o mare parte din sebum este absorbit de parul pisicii. La sphinx insa, lipsa parului duce la neindeplinirea acestei functii, acumularea sebumului generand probleme la nivelul pielii. Asadar, pisica va trebui sa beneficieze de bai regulate. Este indicat ca acestea sa fie facute de doua ori pe luna sau chiar saptamanal, daca este necesar.
Deoarece sphynxul nu are par in interiorul urechii, care are scop protectiv impotriva impuritatilor, va trebui sa acorzi o atentie deosebita igienei acestora, deoarece se murdaresc mai repede.
Este indicat sa obisnuiesti pisica inca de mica cu imbaierile si curatarea urechilor, astfel incat sa nu reprezinte o problema pentru ea, la maturitate.
Din cauza lipsei blanii pisica nu se poate incalzi asa cum face o pisica obisnuita. Sphynx va cauta in permanenta o sursa de caldura: blana calduroasa a unui alt animal, caloriferul sau patura de pe patul tau.
In ciuda lipsei de par, care te-ar face sa crezi ca sphynxul este o pisica predispusa multor afectiuni, ea este foarte rezistenta si nu se va imbolnavi usor. De asemenea, nu au fost semnalate probleme de sanatate specifice rasei. Cu toate acestea este indicat ca pisica sa beneficieze de controale medicale periodice.
Acorda insa o atentie deosebita schimbarilor bruste de temperatura, care ii pot cauza raceli. O poti proteja cu ajutorul hainutelor speciale.
Compatibilitate cu alte animale
Sphinxul este o pisica sociabila, care se va intelege de minune cu alte animale de companie. Se va atasa foarte mult de animalele cu blana mare pentru a beneficia de caldura blanitei acestora.