Animale de companie

#caini #animale #periere #ingrijire

De ce este important sa perii cainele

In perioada naparlirii cainii isi pierd parul, inlocuindu-l cu unul nou. In mod normal un caine naparleste de doua ori pe an (primavara si toamna). Unul dintre principalele scopuri pentru care perii blana cainelui (indiferent de dimensiunile acesteia) este sa reduci numarul firelor de par pe care acesta le lasa in jurul sau. Exista insa multe alte motive pentru care blana cainelui trebuie pieptanata regulat.

 

1 Sanatatea si aspectul animalului

 

Blana curata. La exemplarele cu blana medie sau lunga, pieptanarea regulata a blanitei este necesara pentru a preveni incalcirea acesteia si pentru a elimina impuritatile si parazitii cu care cainele intra in contact in timpul plimbarilor.

 Indepartarea bacteriilor. Un alt motiv pentru care este indicat sa-i perii blana ar fi prevenirea acumularii de bacterii. Prin periere nu se elimina doar firele de par cazute, ci si bucatelele uscate de piele ( celule moarte ). Pe aceste celule, care la cainii cu blana medie sau mare nu cad singure, vor incepe sa se dezvolte bacterii, care pot dezvolta alergii persoanelor din jur.

Inainte si dupa spalare. Piaptana cainele inainte si dupa ce ii faci baie. Periatul inainte de spalare este necesar pentru a preveni infundarea cazii cu par dar si pentru a facilita spalarea. Blanita unui caine se umezeste si se samponeaza mult mai usor daca aceasta nu este incurcata. De asemenea, este important sa-l perii dupa imbaiere , pentru a ajuta blanita sa se usuce mai rapid si pentru a-i da un aspect placut.

Hidratare. Tot prin pieptanare, vei ajuta ca sebumul eliminat prin pielea cainelui sa se distribuie uniform pe toata suprafata firului de par. Acesta ajuta la hidratarea si protejarea firelor de par ale cainelui. Sebumul are un efect asemanator balsamului pentru oameni.

 

2 Sanatatea ta

 

Inhalare par. Pieptanarea cainelui este importanta si pentru sanatatea ta sau a celor din jur. Piaptana-ti cainele pentru a preveni inhalarea firelor de par. Desi parerile sunt impartite, se pare ca parul de animale (in special parul fin si de dimensiuni mici), poate provoca probleme de sanatate daca ajunge in plamani.

Alergii. Piaptana cainele pentru a preveni aparitia alergiilor. De asemenea, in cazul in care in aceeasi casa locuieste o persoana alergica , animalul trebuie periat cel putin odata pe zi. Citeste si articolul:Cum sa ai un animal daca esti alergic”.

 

3 Curatenia casei

 

Covoare si mobila curate. In perioada naparlirii, dar si in restul anului, cainele lasa foarte mult par pe covoare si mobila. Prin pieptanare vei reduce numarul firelor de par de pe covoare si obiectele mobiliere. Astfel vei avea o casa mai curata si iti va fi mai usor sa faci curatenie. Tot prin periere elimini murdaria si microbii acumulati in blana acestuia dupa plimbari, eliminand astfel riscul ca blana murdara sa umple cu microbi sau sa murdareasca anumite suprafete din casa.

Haine impecabile. De cele mai multe ori, cainele lasa foarte mult par in special in perioada naparlirii, atunci cand te joci cu el sau il mangai. Prin perierile regulate ale blanitei vei evita ca acest lucru sa se intample.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare