Animale de companie

#soparle #animale #alimentatie #hrana #iguane #iguana

Cum sa hranesti o iguana

Popularitatea iguanelor ca animale de companie a crescut simtitor in ultimii ani. Odata cu ea au inceput sa apara controverse privind hrana acestora; in timp ce unii crescatori experimenati afirma ca in alimentatia iguanelor trebuie sa intre si carnea, altii resping aceasta teorie.

Daca ai o iguana ca animal de companie, cel mai bine este sa optezi pentru o hrana sanatosa, compusa dintr-un amestec zilnic de legume si fructe. Eventual, ii mai poti da insecte vii, precum viermi de faina si greieri.

 

1 Cand adopti iguana, intreaba crescatorul sau proprietarul de la care o iei, ce tip de hrana ii administra. De asemenea, nu uita sa intrebi daca o hranea in habitatul ei sau in afara acestuia. Desi ti se par amanunte banale, sunt lucruri importante pentru iguana, deoarece schimbarea regimului alimentar sau a locului in care mananca o poate stresa.

 

2 Cumpara doua boluri foarte joase, insa destul de grele, pentru ca iguana sa nu le poata rasturna. Plaseaza bolurile intr-o zona in care sa poata ajunge cu usurinta la ele, deoarece aceste soparle sunt destul de lenese si nu vor depune foarte mult efort pentru a se deplasa catre bolurile cu apa sau mancare.

Cand o hranesti, ai grija ca de fiecare data sa plasezi bolurile in acelasi loc.

 

3 O iguana tanara (sub 2 ani) trebuie hranita de doua ori pe zi, in timp ce una matura poate fi hranita o singura data pe zi, dimineata.

Iguanele tinere au nevoie, pe langa fructe si legume, de o hrana speciala „Pelete Iguana Juvenile” care contine un surplus de vitamine, minerale si alti nutrienti de care acestea au nevoie in timpul cresterii.

In cazul in care iguana nu mananca peletele, le poti stropi cu putin suc de fructe. Acesta le schimba gustul, mirosul si textura.

 

4 Hrana unei iguane adulte trebuie sa contina fructe, legume si flori. Da-i zilnic un bol cu diverse legume si fructe taiate cubulete foarte mici sau rase.

Iguanele adora frunzele proaspete de laptuca (salata verde), varza furajera, spanac si patrunjel. De asemenea, ii mai poti da: frunze de papadie, frunze de mustar, fan, trifoi, boabe de fasole verzi, mazare, zucchini, dovlecel, broccoli, morcovi, banane, grapfruit, mere, pepene galben, pere, ananas, piersici, cirese si capsune. Daca ai ii posibilitatea, din cand in cand ii poti da flori de papadie, garoafa, hibiscus sau de trandafiri. Ai grija ca acestea sa nu fie trate.

 

5 Pentru a te asigura ca iguana se hidrateaza corespunzator, stropeste legumele inainte de a i le da folosind o sticla cu pulverizator.

 

6 Din cand in cand ii poti da iguanei tale gustari precum boabe de orez sau bucatele de paine. Acestea contin multe proteine, iar soparla le adora.

 

7 Daca iguana a fost obisnuita si cu hrana vie , ii poti da, pe langa salata de legume si fructe si cativa viermi de faina si/sau greieri. Ai grija insa, sa acoperi acvariul bine, pentru ca acestia sa nu evadeze.

 

8 Poti adauga in hrana iguanei tale un supliment de vitamine care contine calciu, insa este indicat sa faci acest lucru la recomandarea medicului veterinar. Dupa examinare soparlei, medicul iti va recomanda un supliment potrivit pentru ea si iti va spune cantitatea zilnica necesara pe care trebuie sa i-o administrezi.

Suplimentul, se va amesteca sau pulveriza in salata iguanei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului