Animale de companie

#pisici #animale #gheare #mobila #zgarieturi #sisal

Cum sa inveti pisica sa nu mai zgarie mobila

Zgariatul este un comportament natural al pisicii. Ele folosesc aceasta metoda pentru a-si marca teritoriul, dar si cu scopul de a-si intari muschii de la labute si pentru propriul amuzament. Este aproape imposibil sa dezveti o pisica de acest obicei; prin urmare, singura cale de a o opri sa-ti distruga mobila este sa o reorientezi catre locurile permise sau sa gasesti o alternativa, cum ar fi sisalul.

La magazinele de profil puteti gasi numeroase obiecte special create pentru a atrage pisicile sa-si ascuta ghearele in ele. Acestea se numesc sisaluri si difera in functie de forma (unele au forme de animale, iar altele au forme geometrice simple, in special dreptunghiulare, cilindrice etc.) si materialul din care sunt confectionate (lemn sau sfoara).
1. Cumpara unul sau mai multe sisaluri

Experimenteaza diferite tipuri de sisal pentru a afla care este pe placul pisicii tale. Acestea au diferite forme si marimi. Marimea sisalului, ar trebui sa fie cel putin egala cu cea a pisicii; inaltimea de aproximativ 50 cm este cea mai potrivita. Cu cat este mai inalt, cu atat mai bine!
2. Amplasarea sisalurilor
La inceput pune-le in locurile in care pisica obisnuieste sa zgarie mobila. Odata ce pisica s-a acomodat cu sisalurile, le poti muta in locurile in care doresti sa stea pentru restul timpului.
3. Obisnuieste pisica cu noile achizitii
Este posibil ca pisica ta sa nu acorde atentie sisalurilor chiar daca le-ai pozitionat in locul in care aceasta zgaria mobila. Va cauta pur si simplu alte colturi de mobila pe care sa le zgarie. Acest lucru se poate datora faptului ca nu stie la ce sunt folositoare si/sau nu ii atrag deloc atentia.

Arata -i pisicii tale cat pot fi de interesante. Incepe prin a-i pune labele din fata pe sisal si apoi misca-le incet, urmand exact aceleasi gesturi pe care le face pisica atunci cand zgarie mobila. Chiar daca pisica ta stie sa faca acest lucru si singura, o vei ajuta sa-si canalizeze atentia catre sisaluri si sa invete la ce sunt utile.

Vei avea nevoie de multa rabdare pana cand pisica se va obisnui sa le foloseasca. Acorda-i timpul necesar si incurajeaz-o sa le utilizeze recompensand-o si laudand-o de fiecare data.
4. Repozitioneaza-le intr-un loc mai ferit
Cand se obisnuieste cu sisalurile si nu o mai intereseaza mobila, muta-le intr-un loc ferit.

Daca o surprinzi ca si-a reluat obiceiul de a zgaria mobila in locurile ei preferate, nu o certa, adu-ti aminte ca face asta din instinct si nu din rautate . Cea mai buna reactie este sa iei pisica si sa o duci intr-unul din locurile in care ai amplasat sisalul, lasand-o sa-l zgarie.
5. Curata si reconditioneaza mobilierul distrus

Spala si curata bine locurile in care pisica a zgariat mobila. Daca nu le cureti, in zgarieturile create pe aceasta va ramane mirosul pisicii si va fi tentata sa le zgarie din nou. In cazul in care este vorba despre o canapea sau un obict de mobilier caruia i se poate reface captuseala ar fi indicat sa apelezi la aceasta metoda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului