Animale de companie

#muscat #ciupit #comportament #pasari

Cum sa dezveti pasarea de ciupit

Ciupitul este una dintre metodele prin care pasarile comunica cu noi. Fie ca este speriata, fie ca vrea doar sa obtina ce-si doreste nu incuraja obiceiul pe care si l-a format. Ia din timp masuri de prevenire ale acestui comportament.

 

1 Fii rabdator

 

Daca abia ai adoptat pasarea , acorda-i cateva zile pentru a se obisnui cu tine si cu noua locuinta. Este normal ca in primele zile sa ciupeasca, insa odata ce va observa ca nu esti un pericol pentru ea, va inceta.

Stai cat mai mult timp in preajma coliviei ei si vorbeste-i pe un ton calm. Pentru a se obisnui mai repede cu tine, poti incerca dupa cateva zile sa o hranesti din palma.

Nu o scoate din cusca atata timp cat se sperie daca te apropii prea mult de ea, deoarece iti va fi foarte greu sa o bagi la loc.

 

2 Acorda-i atentie

 

Chiar daca nu ai destul timp la dispozitie, in timpul zilei, nu uita ca dimineata, inainte de a pleca la serviciu sa petreci alaturi de ea cateva minute. Seara in schimb este necesar sa-i acorzi mai multa atentie - minim o ora sau doua.

In cazul in care nu interactionezi destul cu pasarea, poate deveni depresiva. Drepresia poate fi urmata de anumite boli sau infectii.

 

3 Nu o lasa nesupravegheata

 

Agresvitatea pasarii poate aparea si daca o supraveghezi corespunzator. Un copil care nu stie cum sa-i vorbeasca(tipa la ea), o strange prea tare in brate, o chinuie foarte mult sau prezenta unui alt animal de care ii este frica, pot fi motive pentru care aceasta va ciupi.

Daca ai copii sau alte animale, evita sa lasi pasarea nesupravegheata in preajma acestora in cazul in care stii ca se teme de ei.

 

4 Vrei sa mai adopti o pasare ?

 

Exista pasari care se vor intelege inca din prima zi cu o alta pasare, dar si altele care vor deveni agresive daca sunt puse in aceasta situatie.

Inainte de a adopta o alta pasare asigura-te ca cele doua sunt compatibile. Daca apar tendinte de agresivitate tine-le in custi separate.

 

5 Asigura-te ca nu este bolnava

Agresivitatea poate fi un semn de boala. In cazul in care pararea nu ciupea pana acum, observa cu atentie comportamentul acesteia si verifica daca exista si alte simptome specifice. Mergi cu pasarea la veterinar pentru un control.

 

6 Actioneaza la fel de fiecare data

 

Pasarea mai poate ciupi si pentru a obtine ce-si doreste. Este foarte important sa nu incurajezi si sa nu tolerezi acest comportament indiferent de motivul pe care il are.

Imediat ce te-a ciupit pune pasarea inapoi in cusca si ignor-o. Fa acelasi lucru de fiecare data cand ciupeste. Astfel pasarea va asocia ciupitul cu neacordarea atentiei si va intelege ca nu trebuie sa mai procedeze astfel.

Atentie! Nu lovi niciodata pasarea si nu tipa la ea daca te musca. Desi poate fi dureros, iar primul instict va fi sa te aperi, incearca pe cat posibil sa eviti acest lucru. Nu vei face decat sa inrautatesti situatia!

 

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea