Pregateste din timp pisica pentru vizita la medicul veterinar. Primul pas este sa o obisnuiesti cu persoanele straine. Nu uita sa ii tai ghearele inainte de a o duce la control. Astfel vei putea evita situatiile neplacute.
1 Obisnuieste-o inca de mica cu prezenta persoanelor straine
Vizita la medicul veterinar poate fi un adevarat stres pentru pisica ta, cu atat mai mult cu cat este singurul motiv pentru care intra in contact cu persoane straine. Pentru a evita ca acest lucru sa se intample, incurajeaza-ti rudele si prietenii care vin in vizita sa o mangaie si sa se joace cu ea.
In acest fel se va obisnui cu persoanele straine si va fi mai putin stresata atunci cand vei merge la medicul veterinar.
2. Taie-i unghiile
Este important sa ii tai unghiile inainte de a merge la veterinar, cu atat mai mult cu cat stii ca nu agreaza prezenta persoanelor straine. Astfel, nu va putea zgaria persoanele straine cu care intra in contact.
3 Perie-i blana
Inainte de a pleca de acasa nu uita sa ii perii blana, deoarece ii va cadea si mai mult par din cauza stresului. Desi nu poti opri complet caderea parului poti macar sa micsorezi cantitatea acestuia.
Cu ajutorul unei perii speciale, piaptana blana pisicii de pe intreg corpul. Parul care ii cade, va ramane in perie si astfel va lasa mai putina blana in masina si in cabinetul veterinar.
4 Nu o hrani inainte
Daca mergi cu pisica la veterinar pentru o problema de sanatate sau pentru un control de rutina care necesita analize, este important sa nu o hranesti in ziua respectiva. In caz contrar, medicul nu ii poate face analizele.
Un alt motiv pentru care este bine sa nu hranesti pisica inainte este faptul ca i se poate face rau in masina si poate vomita.
Poti insa sa iei cu tine cateva gustari pe care sa i le dai dupa consultatie.
5 Las-o sa-si faca nevoile
Incearca sa faci programarea la doctor in functie de orele la care stii ca animalul merge la toaleta.
Este important ca pisica sa-si faca nevoile inainte de a pleca, in caz contrar din cauza fricii poate face in masina sau in cusca de transport.
6 Transportul
Pentru a transporta pisica foloseste o cusca speciala. Pune in aceasta o bucata de patura sau un prosop, pentru a o face mai confortabila. O alta alternativa sunt gentile speciale pentru transportul animalelor.
Daca pisica nu a mai calatorit cu masina si nu stii cum se comporta nu o scoate din cusca deoarece se poate speria sau poate intra pe sub scaune, ajungand la picioarele soferului si existand astfel pericol de accidentare.
Chiar daca stii ca sta linistita in masina este important ca aceasta sa poarte un ham. Din cauza vizitei la vaterinar, pisica se poate stresa iar la intoarcere poate fi agitata. De asemenea, daca ai o cusca de transport, ar fi bine sa o iei cu tine si sa pui pisica in ea in cazul in care devine nervoasa.
7 Camera de asteptare
Camera de asteptare poate fi un loc neplacut pentru pisica, datorita prezentei altor animale sau a mirosurilor lasate in urma de acestea.
Nu scoate pisica din cusca chiar daca aceasta vrea sa fie mangaiata sau este speriata, deoarece se va speria si mai mult. Tine-o in cusca chiar si in cabinetul veterinar, pana cand medicul va fi pregatit sa o consulte. Astfel vei evita sa intre in contact cu mirosurile animalelor care au stat inaintea ei pe masa de examinare si se va stresa mai putin. Cu cat este mai stresata, cu atat examenul medical va fi mai dificil.
8 Calmeaz-o daca ii este teama
Ia cu tine cateva recompense cu scopul de a i le da odata ce doctorul a terminat consultatia. In acest fel nu numai ca va scapa de stres, dar va fi mult mai cooperanta data viitoare.
Pe durata consultatiei, dar si in timp ce asteptati sa intrati in cabinet, vorbeste-i pe un ton calm ca s-o linistesti.
In caz ca pisica nu agreaza prezenta altor animale, stai cu ea afara si nu in sala de asteptari.