Animale de companie

#medic #medic veterinar #cabinete #doctori #alegere #animale

Cum sa alegi medicul veterinar pentru animale

Nu astepta pana cand animalul se imbolnaveste pentru a pleca in cautarea unui doctor. Majoritatea animalelor de companie trebuie duse la medicul veterinar cu regularitate pentru a li se face vaccinurile periodice si pentru a le verifica starea de sanatate. Este indicat sa cauti medicul veterinar inca dinainte sa iti iei animalul. Astfel riscurile de a ajunge la un medic care nu il va ingriji corespunzator vor fi reduse.

 

Un cabinet veterinar care se afla aproape de casa ta si nu este foarte scump poate fi la o prima vedere varianta cea mai buna, insa personalul sau curatenia cabinetului te pot dezamagi. In aceste situatii ar fi bine sa mergi la un cabinet veterinar care este putin mai scump sau mai departe de casa ta, dar unde animalul tau are parte de ingrijiri profesionale.

Nu cauta doar un expert in domeniu, ci si o persoana care sa inteleaga nevoile tale si ale animalului. Doctorul veterinar trebuie sa devina un prieten de incredere pentru animal, asadar nu te uita numai la latura profesionala a acestuia ci si la cea umana.

Iata cativa pasi pe care sa-i urmezi cand pornesti in cautarea medicului veterinar:

 

1 Intreaba alte persoane posesoare de animale despre experienta lor cu medicii veterinari. Acestea iti pot spune unde au fost, daca le-au placut conditiile sau nu, cum se purta medicul respectiv  si iti pot recomanda unul sau mai multe cabinete veterinare.

 

2 Cauta pe internet cabinetele veterinare din zona in care locuiesti, dar si altele din zone mai indepartate, care au site-uri pentru a-ti face cat de cat o parere despre activitatea medicilor de acolo.

 

3 Cand ai gasit mai multe cabinete veterinare sau medici veterinari care ti s-au recomandat sau despre care ai citit pe internet, cauta mai multe informatii despre acestia. In general pe forumurile de animale, oamenii discuta si isi spun parerile despre medicii si cabinetele prin care au fost cu patrupedele lor.

4 Odata ce ai gasit unul sau mai multi medici despre care ti-a placut ce ai auzit, programeaza o intalnire pentru a vizita cabinetele si a vorbi cu ei. Odata ajuns acolo intereseaza-te de urmatoarele lucruri:

  • Programul clinicii. Verifica in primul rand programul de functionare al clinicii. Daca nu este compatibil cu programul tau cauta alta clinica. De asemenea, o clinica deschisa non-stop ar  putea fi mult mai utila mai ales in cazul in care vei avea vreo urgenta.
  • Echipa. Este echipa medicului prietenoasa si atenta cu animalele? Sunt medici tehnicieni si alti medici profesionisti specializati pe anumite domenii si pot interveni in caz de urgenta? Este personalul competent, calm si ingrijeste animalele corespunzator?  Chiar daca doctorul este un medic foarte bun, la fel de important este ca si restul echipei sa fie competenta. Gandeste-te ce s-ar putea intampla in cazul in care va trebui sa te duci de urgenta cu animalul la un consult sau va trebui operat de o echipa neprofesionista. Cu siguranta nu doresti ca asta sa se intample.
  • Taxe si metode de plata.  Este important sa stii din timp care sunt preturile la cabinetul respectiv, altfel te poti trezi dupa un prim consult cu o nota de plata la care nu te asteptai sau pe care nu ti-o permiti. Totodata, ar fi bine sa intrebi care metode de plata sunt acceptate: cash, card de credit , etc.
  • Serviciile oferite. Sunt necesare programarile? Ce servicii ofera cabinetul veterinar? Poate interveni veterinarul sau medici specialisti de la respectivul cabinet in caz de urgenta? Dispune cabinetul de un serviciu de ambulanta veterinara? Iti poti duce oricand – inclusiv noaptea –  companionul la control in cazul unei urgente?
  • Curatenia si organizarea. Sunt cele mai importante lucruri la un cabinet. Fii foarte atent la aspectul cabinetului. Nu uita sa verifici daca este un cabinet ordonat, curat si cu un personal bine organizat. Cere-i sa te lase sa vizitezi adaposturile si cabinetele in care sunt tratate animalele. Curatenia este foarte importanta si cu nicio exceptie nu trebuie sa vezi dezordine sau mizerie in acele incaperi.

 

6 Intreaba medicul despre cum trebuie sa te pregatesti pentru intampinarea animalului si cum trebuie sa ai grija de el. Raspunsurile lor pot fi cheia alegerii pe care o vei face.

 

7 Nu ezita sa intrebi medicul veterinar ce experienta are. Este un lucru normal, avand in vedere ca exista doctori care sunt specializati mai mult pe ingrijirea anumitor animale. Cu siguranta nu vei dori sa-ti duci pisica la un veterinar care este specializat mai mult pe ingrijirea si tratarea pasarilor sau invers.

Totodata, nu uita ca unii veterinari nu lucreaza singuri. De cele mai multe ori eu au o echipa intreaga de profesionalisti: tehnicieni veterinari, medici specialisti, asistenti etc. In stfel de cazuri ar fi bine sa afli care sunt competentele intregii echipe. Nu te multumi sa stii ca veterinarul pe care l-ai ales este cel mai bun in domeniu, deoarece exista posibilitatea ca mai tarziu sa fii complet dezamagit de personalul acestuia.

8 Odata ce ai ales medicul veterinar si ai adus animalul acasa, mergi cu el la un prim control, chiar daca este sanatos. Medicul iti va spune daca sau cand va trebui sa i se faca vaccinurile si te poate lamuri in orice problema ai avea in ceea ce priveste alimentatia animalului sau cresterea lui. De asemenea, in functie de animalul pe care il detii, ti se va spune cand sa te duci la controalele de rutina. Fii foarte atent la felul in care medicul si personalul acestuia se poarta cu voi.

 

Pentru mai multe informatii despre cabinetele veterinare din orasul tau, intra in " Grupul iubitorilor de animale - Medici veterinari si cabinete " pentru a discuta cu alti useri.

 

Alte articole care te-ar putea interesa:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea