Animale de companie

#animale #pisici #igiena #ingrijire

Cum se curata urechile pisicii

 

Urechile sanatoase si curate ale pisicii au culoarea de un roz pal, fara impuritati sau mirosuri neplacute. Inspecteaza-i periodic urechile pentru a vedea daca animalul prezinta urme de murdarie sau infectii. Curatarile periodice ale urechilor sunt foarte importante atat pentru sanatatea ei cat si pentru igiena.

Atentie, pisicile au canalul auditiv foarte lung, iar o curatare inadecvata ii poate provoca dureri sau chiar perforari ale timpanului. Daca vrei sa-i cureti urechile fara a-i provoca dureri, urmeaza pasii de mai jos.


Pentru a curata urechile unei feline ai nevoie de urmatoarele lucruri:

  • Ulei de masline sau solutie speciala pentru curatat urechile (Otisept);
  • Vata;
  • Un bol cu apa calda;
  • Pipeta de plastic;

Daca ai o pisica mai neastamparata este posibil sa ai nevoie de ajutorul unei alte persoane pentru a o tine nemiscata.
1. Verifica urechile pisicii periodic. Apuca partea de sus a urechii si apleac-o usor in jos, pentru a vedea interiorul urechii. In cazul in care nu observi urme de ceara sau murdarie nu este nevoie sa o cureti. In schimb, daca are alte pete sau supurari ale urechii, pe care in mod normal nu le avea, nu o curata ci mergi cu ea la medicul veterinar. Acestea pot fi semne ale aparitiei unei ciuperci sau ale unei infectii.
2. Inainte de folosire, uleiul de masline sau solutia speciala de curatat urechile trebuie incalzita la temperatura corpului animalului, adica aproximativ 38-39 de grade. Pentru a o incalzi umple un bol cu apa calda si tine pipieta cu lichidul in el pana cand se incalzeste. Ai grija sa nu intre apa in pipeta.
3. Cu ajutorul pipetei toarna-i in ureche una, maximum doua picaturi de ulei sau solutie de curatat . Ai grija sa nu curga pe langa ureche.
4. Folosind bucati de vata maseaza usor baza urechii timp de un minut doua pentru a se imprastia lichidul peste tot. Repeta acelasi procedeu si cu cealalta ureche.
5. Odata ce ai terminat de intins lichidul prin urechea pisicii, las-o libera timp de doua, trei minute. Animalul isi va scutura capul pentru a scapa de surplusul de lichid. Este indicat ca acest lucru sa-l faci intr-o camera in care felina nu are unde sa se ascunda sub pat sau dulapuri de unde sa nu o mai poti scoate.
6. Sterge cu grija urechea pisicii cu bucati de vata curata, pentru a elimina toate depunerile de ceara si murdarie, dar si pentru a absorbi restul de lichid ramas.
7. Cand termini de curatat urechile nu uita sa-i oferi o recompensa . Astfel, stiind ca i se va oferi o recompensa, data viitoare este posibil sa stea mult mai cuminte.

Tips:

  • Nu curata niciodata canalul urechii prea adanc, deoarece ii poti fisura timpanul sau ii poti provoca rani la nivelul acestuia. De asemenea, nu este indicat sa folosesti betisoare de curatat urechile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului