Animale de companie

#dresaj #caini #animale

Cum inveti un caine sa asculte comanda aport


Oricarui stapan ii place sa se joace alaturi de cainele sau. Unul dintre jocurile preferate atat de animal cat si de stapan este adusul mingei, dar pentru asta mai intai va trebui sa-l inveti comanda „ Aport ”.


Iata trei metode simple cu ajutorul carora iti poti antrena singur cainele, fara a apela la un profesionist.


Metoda 1


Alege un loc familiar cainelui, pentru a se putea concentra asupra exercitiului. Daca vei alege un loc necunoscut, cainele va fi tenat sa-l cerceteze indeaproape si va fi distras de orice miscare. O alta zona in care-l poti antrena este curtea casei tale sau holul apratamentului, in cazul in care este suficient de spatios.

1 Spune-i sa stea in pozitie „Sezi” langa tine. In cazul in care nu stie aceasta comanda tine-l cu ajutorul lesei pentru a nu pleca.
2 Arata-i mingea si lasa-l sa o miroasa, apoi arunc-o la maxim 2 metri departare. Spune-i comanda „Aport” si elibereaza-l.
3 Daca animalul se duce dupa minge si o miroase insa nu ti-o aduce inapoi, lauda-l si da-i o recompensa . In acest fel il vei motiva sa acorde mai mult interes exercitiului. Fa acest lucru insa, numai daca o atinge cu botul. In caz contrar arata-i ca trebuie sa ridice mingea si abia apoi da-i o mica recompensa.
4 Repeta antrenamentul pana cand cainele invata sa ia mingea si sa ti-o aduca. Pentru orice progres, da-i recompense din ce in ce mai mari, pentru a-l motiva.
5 Continua sa-l dresezi, aruncand mingea la aceeasi distanta, cateva zile la rand. Nu uita sa ii dai recompense de fiecare data cand ti-o inapoiaza.
Dupa cateva zile de antrenament, arunca mingea din ce in ce mai departe, insa nu mari distantele foarte mult intr-o singura zi.
6 In cazul in care cainele nu mai aduce mingea inapoi sau o lasa la jumatatea drumului, nu ii da recompensa si spune-i: „ Adu mingea”. Curand va invata ca pentru a primi recompense trebuie sa aduca mingea inapoi.
7 Dupa o perioada de cateva saptamani de exercitiu, cand esti sigur ca a invatat sa raspunda la comanda, poti incepe sa micsorezi si sa raresti recompensele.


Atentie! O sedinta de antrenament nu trebuie sa dureze mai mult de 30 minute, deoarece se va plictisi si nu iti va mai acorda atentie.


Metoda 2

Folosirea recompenselor este cea mai buna metoda, insa unii proprietari de caini, dar si antrenori apeleaza la alte trucuri. Unul dintre acestea este confectionarea unei „momeli”.
Mingiile care au o deschizatura la una dintre capete, sunt de preferat. Prin acel spatiu se introduce o recompensa, indeajuns de mare incat sa nu cada atunci cand este aruncata. La inceput cainele va fi tentat sa incerce sa deschida mingea, pentru a ajunge la gustare. De aceea trebuie sa alegi o minge care nu poate fi roasa sau sparta de animal. Astfel va fi tentat sa ti-o aduca pentru a i-o desface.

Pentru acest antrenament urmeaza aceeiasi pas ca si in cazul metodei 1.
Cand animalul iti aduce mingea, desfa-o si ofera-i continutul acesteia. De asemenea, este bine sa ii dai o recompensa substantiala si sa-l lauzi, pentru a-l motiva. Cand invata sa aduca mingea inapoi este timpul sa incepi sa i-o arunci fara a mai pune recompense in aceasta.
 

Metoda 3


O alta modalitate de a invata cainele sa raspunda la comanda „Aport”, este tinundu-l in permanenta in lesa . Aceasta metoda este folosita in mod special in cazul cainilor carora le este teama sa se indeparteze de stapan.

Urmeaza aceiasi pasi ca la metoda 1. Arunca mingea spunand „Aport” apoi alearga alaturi de el pentru a o lua. Nu uita sa-i dai recompense pentru a-l stimula. Aceasta metoda nu este la fel de eficienta precum cele de mai sus.

Dupa ce cainele va invata sa asculte comanda, in lesa, incearca sa-l eliberezi si sa-l lasi sa mearga singur sa-ti aduca mingea.


Atentie! In cazul in care apelezi la aceasta metoda, foloseste o lesa reglabila, pentru a-i oferi libertate de miscare.

 


Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea