Animale de companie

#pisici #animale #pericole

Cum sa protejezi pisica de pericolele din exteriorul casei


Indiferent daca pisica ta iese din casa zilnic sau ocazional, pericolele o pandesc la tot pasul. Afla care sunt acestea, pentru a evita accidentele neplacute.

1. Nu lasa pisica nesupravegheata pe balcon sau pervaz. Pisicile au obiceiul de a se catara pe balustrada balconului. Daca are unghiile taiate sau balustrada este metalica si nu are de ce sa se agate, poate sa alunece si sa cada de la inaltime. Desi pisicile cad intotdeauna in picioare, acest lucru nu inseamna ca nu se poate rani. Caderile de la distante forate mari, ii pot cauza fracturi.
2. Zgarda de identificare si microcipul. O pisica ce isi petrece o parte din timp in exteriorul casei, trebuie sa poarte in permanenta zgarda de identificare sau sa aiba implantat un microcip. In cazul in care se pierde iti va fi mult mai usor sa o gasesti.
Ai grija la utilizarea zgarzii! Daca zgarda este prea larga, iar pisica are obiceiul de a escalada garduri sau de a se catara in copaci, existra riscul de a se strangula. Totodata, fii atent sa nu o strangi nici prea tare, deoarece o poti rani. Cea mai buna metoda de a-i pune corect zgarda este sa o strangi in jurul gatului pisicii si sa te asiguri ca ramane un spatiu de grosimea unui deget.
3. Garajul poate fi un loc periculos. Garajul este locul in care se depoziteaza diverse unelte si/sau produse chimice necesare pentru repararea sau intretinerea masinii. Tot aici se mai pot depozita produse si unelte necesare la gradinarit sau chiar in casa. Asadar, asigura-te ca pisica nu are acces la garaj.

Majoritatea produselor de curatare sunt toxice pentru pisica. Chiar si putin antigel cazut pe podea, poate fi un pericol imens. Gustul dulceag al acestuia poate sa o atraga, iar ingerarea substantei ii poate fi fatala.

Uneltele si ustensilele constituie un alt pericol pentru pisica. Aceasta se poate rani in obiectele de gradinarit sau se poate electrocuta daca se afla langa o masinarie neizolata si conectata la reteaua electrica.

Acorda o atentie deosebita si capcanelor pentru soareci sau insecte, in care pisica se poate rani. Pune-le intr-un loc sigur si de fiecare data cand parasesti garajul, asigura-te ca nu este in interiorul acestuia.
4. Automobilele. In special in sezonul rece, pisicile se adapostesc sub capota masinii (langa motor) sau deasupra rotiilor din fata. In aceste zone pisica poate gasi surse de caldura. Asadar inainte de a pleca la drum verifica masina si bate usor in capota pentru a speria pisica daca se ascunde sub ea.
5. Plantele din gradina. Indeparteaza toate plantele otravitoare din locurile la care pisica are acces. Daca acestea sunt puse in ghiveci si nu direct in pamant, muta-le intr-un loc ferit.
6. Caini. Este stiut faptul ca pisicile si cainii nu sunt cei mai buni prieteni. Chiar daca ai si caine si se inteleg de minune, nu inseamna ca si cainii vecinilor o vor accepta. Acestia o pot latra sau chiar o pot musca.
In cazul in care stii traseul pe care obisnuieste sa-l parcurga pisica ta, vorbeste cu vecinii sa tina cainii legati, astfel poti evita accidentele. De asemenea, o alta solutie ar fi sa nu-i permiti sa paraseasca perimetrul curtii.
7. Alte pisici. Majoritatea motanilor, dar in special cele de exterior, pun stapanire pe anumite teritorii si nu vor ezita sa se lupte pentru ele daca apar intrusi. Asadar, asigura-te ca pisica ta nu poate parasi interiorul curtii.
8. Rozatoarele si pasarile vanate pot transmite boli. In cazul in care pisica ta vaneaza, aceasta poate contacta virusi sau viermisori de la prada prinsa. Indiferent daca iti hranesti suficient pisica, nu o vei dezobisnui de obiceiul de a vana. Ea va face acest lucru din instinct sau pentru a se juca.
Cea mai buna solutie este sa ii pui o zgarda speciala, care sa o impiedice sa mai vaneze. Acestea au un mic clopotel care atrage atentia prazii cand se propie felina.
9. Otrava pentru sobolani . Animalele de exterior risca sa ingereze substante otravitoare. Asigura-te ca ai scapat de toate substantele otravitoare si cursele pentru prinderea sobolanilor inainte de a o aduce acasa. Chiar daca tu nu simti, pisica are un miros specific, care ii va pune pe fuga pe sobolanii ce se ascund in pivnita casei tale. In cazul in care nu vrei sa renunti la curse, opteaza pentru cele care prind animalele in interior, fara a le rani.
10. Capuse si pureci. In cazul in care isi petrece timpul in exteriorul casei, va fi aproape imposibil ca aceasta sa nu adune purici sau capuse din curte, chiar daca nu mai ai alte animale. Verifica periodic blana pisicii pentru a interveni la timp in cazul in care depistezi paraziti in blana acesteia. O solutie ar fi sa ii pui o zgarda anti-purici, pentru a preveni aparitia acestora.
11. Spala-te pe maini inainte de a mangaia pisica. Este important ca de fiecare data cand vii de afara sa te speli pe maini, inainte de a lua pisica in brate. Fa acest lucru, cu atat mai mult cu cat ai intrat in contact cu alte animale sau proprietari de animale. Astfel o vei feri de o multime de microbi care ii pot face rau.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea