Animale de companie

#beneficii sterilizare #sterilizare #animale de companie

Care sunt beneficiile sterilizarii animalelor de companie?

Desi poate unii stapani de animale pot fi reticenti, sterilizarea cainilor si pisicilor este un subiect extrem de important, care nu ar trebui neglijat sub nicio forma. Medicii veterinari recomanda intotdeauna sterilizarea, deoarece aceasta aduce numeroase beneficii importante. Descopera care sunt avantajele procedurii si de ce ar trebui sa apelezi si tu la ea.

 

1. Prevenirea unor afectiuni grave

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de sterilizare este prevenirea cancerului. Procedura reduce semnificativ riscul de dezvoltare a unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul mamar sau ovarian la femele sau cancerul testicular la masculi. Un alt beneficiu important al sterilizării este prevenirea altor probleme de sanatate serioase, legate de hormoni si sistemul reproducător.

Femelele prezinta un risc ridicat de a dezvolta infectii uterine numite piometre, care pot fi extrem de grave si necesita interventie chirurgicala de urgenta. De asemenea, masculii nesterilizati pot suferi de afectiuni ale prostatei. Procedura previne si aparitia gestatiei false, o afectiune care poate cauza disconfort si complicații. Prin eliminarea fluctuatiilor hormonale care apar in perioadele fertile, poate fi redus si riscul de dermatita indusa hormonal.

2. Reducerea abandonului si a numarului de animale fara stapan

Sterilizarea animalelor de companie este unul dintre cele mai eficiente moduri de a controla numarul de animale fara stapan si de a reduce abandonul. Astfel, prin prevenirea reproducerii nedorite, se poate reduce semnificativ numarul de animale nedorite, abandonate sau nascute in strada.

Abandonul este una dintre principalele cauze ale suferintei animalelor. Prin sterilizare, se poate preveni nasterea unui numar mare de pui care ar putea sa fie ulterior abandonati sau sa traiasca in conditii precare. In plus, sterilizarea este o dovada de responsabilitate fata de comunitate si mai ales fata de animale. Ea poate fi vazuta ca o contributie la bunastarea societatii si a mediului inconjurator. Astfel, se previne cresterea necontrolata a populatiei de animale si se asigura o viata mai buna pentru acestea.

3. Limitarea aparitiei unor comportamente nedorite

Sterilizarea poate reduce comportamentele periculoase asociate cu instinctul de reproducere, precum fugitul de acasa sau agresivitatea. Din dorinta de imperechere, animalele isi pot parasi caminul si pot deveni mai agresive fata de alte animale sau chiar fata de oameni. Sterilizarea reduce hormonii sexuali, ceea ce duce la o scadere a impulsivitatii. In plus, pot fi reduse si alte comportamente care pot deveni deranjante, precum marcarea teritoriului.

Ce presupune sterilizarea si cand se realizeaza?

Procesul de sterilizare implica o interventie chirurgicala, care poate varia in complexitate in functie de sexul animalului. La masculi, aceasta implica indepartarea testiculelor (procedura ce poate fi numita si castrare), o procedura care este deseori mai simpla decat la femele, care presupune indepartarea ovarelor si, uneori, a uterului. Aceasta din urma este realizata sub anestezie generala, de catre un medic veterinar specializat.

Momentul potrivit pentru sterilizare depinde de mai multi factori, inclusiv rasa, varsta si starea generala de sanatate a animalului. Sterilizarea sau castrarea cainilor ar trebui realizata la femele inainte de primul ciclu de călduri la femele, adica in jurul varstei de 6 luni, iar la masculi dupa un an. La pisici, lucrurile sunt mai putin clare, asa ca va trebui consultat medicul veterinar. Momentul oportun variaza de la pisica la pisica, recomandarile generale fiind ca procedura sa aiba loc cel tarziu odata cu maturitatea sexuala, adica in jur de 6-8 luni.

Sterilizarea animalelor de companie aduce o serie de beneficii semnificative. Aceasta poate preveni aparitia unor afectiuni grave, reduce numarul de animale abandonate si poate limita aparitia unor comportamente nedorite. Pentru a intelege mai bine ce presupune acest proces si cand este cel mai indicat sa se realizeze, nu ezita sa discuti cu un medic veterinar.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului