Animale de companie

#asociatie de proprietari #pisici #caini #animale de companie

Caini si pisici, doar cu acordul vecinilor! Romanii nu mai au voie cu animale de companie la bloc

Statul le da romanilor o lovitura grea. Cei care detin animale de companie si locuiesc la bloc sunt obligati sa ceara acordul vecinilor. Cei care nu fac acest lucru pot fi dati in judecata.

 

Judecatorii Curtii de Apel Timisoara au pronuntat o decizie definitiva a unei horarari date de Consiliul Local din 2007 potrivit careia persoanele care locuiesc la bloc si vor sa aiba animale de companie precum caini si pisici, trebuie sa ceara si sa primeasca acordul vecinilor pentru a detine un animal de companie.  

Potrivit legii, pentru a detine un animal de companie intr-un apartament de bloc este nevoie de acordul scris si stampilat al Asociatiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, si acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe.   

Sentinta a fost data dupa ce o femeie a contestat in instanta decizia Consiliului Local, considerand ca masura incalca dreptul la proprietate privata. Initial, Tribunalul Timisoara i-a dat dreptate, insa autoritatile au contestat sentinta, iar in final, Curtea de Apel le-a dat acestora deptate, sentinta fiind acum definitiva.

"Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor si dreptul acestora de a folosi propria locuinta fara ingerinte disproportionate in pasnica utilizare a acestor imobile”, motiveaza judecatorii.

Reclamanta a sustinut in fata judecatorilor ca animal de companie este si un porcusor de Guineea, si un caine rasa Rotweiler, si o broasca testoasa, si o pisica, si un peste tinut intr-un acvariu, insa judecatorii nu au considerat relevante aceste motivatii.

“Nici reclamanta, si nici intervenientele – amintind ipotezele teoretice ale necesitatii acordului pentru a detine astfel de animale care nu dauneaza (pesti, porcusor de Guineea, hamster etc.) – nu au indicat niciun caz concret in care sa nu fi fost obtinut acordul vecinilor la detinerea unor astfel de animale. Din acest punct de vedere, reclamanta nu se poate declara vatamata de reglementarea in cauza pe considerentul aplicarii acesteia la ipoteze care nu au legatura cu situatia sa personala”, se mai arata in sentinta Curtii de Apel Timisoara.

Avand in vedere ca legislatia romana nu este clara din acest punct de vedere, sentinta aceasta poate fi folosita ca precedent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea