Animale de companie

# animale afectate de canicula #canicula #animale #animale de companie

Animalele de companie, afectate de canicula. Cum le poti proteja in zilele caniculare

Animalele de companie sunt afectate de canicula si caldura. Acestea trebuie protejate mai mult ca niciodata in zilele in care mercurul din termometre creste simtitor, avertizeaza medicii veterinari.

Caldura produce suferinta si chiar deces in cazul animalelor de companie. Acestea trebuie sa stea la umbra, de preferat in interiorul casei si sa aiba apa proaspata la discretie.

"Odata cu venirea verii si cresterea temperaturii, poate sa apara insolatia la animalele de companie. La fel ca noi, animalutele au de suferit din cauza caniculei.  Hipertermia poate duce la leziuni celulare grave si ireversibile si la aparitia unei stari de soc care poate continua chiar pana la moartea animalului. Asa ca, vrem va atragem atentia asupra expunerii la soare a patrupezilor si dam cateva sfaturi pentru a preveni insolatia. Gafaitul puternic, respiratia bucala, hipersalivatia, apatia, mucoasele palide, voma, diareea si incoordonarea in mers sunt cateva dintre semnele care apar atunci cand necuvantatorul este afectat de temperatura ridicata", a precizat medicul veterinar Ioan Ancuta, pentru adevarul.ro.

In cazul cainilor, stapanii trebuie sa evite plimbarile la orele amiezii. Cainii trebuie sa fie scosi afara la primele ore ale diminetii si seara, la apus, cand temperaturile sunt mai suportabile.

De asemenea, este important ca stapanii acestora sa stie ca unele animale (caini si pisici) nu trebuie tunse, deoarece blana le protejeaza de caldura. In lipsa acesteia, animalele nu isi mai pot regla temepratura corpului si pot suferi din cauza caldurii.

De asemenea, in cazul animalelor care sunt tinute doar in interiorul casei medicii recomanda sa se foloseasca aparate de aer conditionat si ventilatoare pentru a le ajuta sa se racoreasca, scrie antena3.ro.

"Este important sa le dam animalutelor apa proaspata, la discretie. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei, nu foarte rece si sa fie pusa in recipiente de inox. Totodata, animalele trebuie sa fie plimbate dimineata, intre orele 6 si 8. Trebuie sa evitam sa lasam animalele in masina sau in spatii care nu sunt ventilate corespunzator si sa le oferim adapost la umbra. Totodata, este important sa se evite efortul fizic si animalele sa nu fie tunse foarte scurt. La fel de important este sa utilizam si creme cu protectie solara. Insolatia este o urgenta medicala in aceasta perioada. Daca animalul nu reuseste sa isi echilibreze temperatura prin mijloace naturale, este necesara vizita la medicul veterinar", a adaugat medicul veteerinar pentru sursa citata. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea