Animale de companie

#american wirehair #pisici #animale #rase

American Wirehair

american wirehair este o rasa de pisici originara din New York. Este una dintre cele mai rare rase, avand in 2003 aproximativ 22 exemplare inscrise la CFA. Aceste pisici se remarca prin blana de dimensiuni medii cu un aspect ciufulit.

 

Istoric

 

Ca si in cazul pisicilor din rasa American Curl , American Wirehair au aparut in urma unei mutatii genetice. In 1966, la o ferma din New York, o pisica obisnuita a dat nastere unor pisoi . Unul dintre acestia s-a nascut cu o mutatie genetica. Acest pisoi a fost adoptat cateva luni mai tarziu de catre crescatorul Joan O’Shea.

Fiind crescator al raselor, O’Shea si-a dat seamna ca pisoiul cu par ciufulit, de culoare alb cu roscat, poate reprezenta o noua rasa de pisici. In urma imperecherii acestui pisoi cu o alta pisica achizitionata de la aceeasi ferma, s-au nascut alti doi pisoi cu parul ciufulit. Acesti pisoi au fost botezati Abby si Amy.

O`Shea a vandut-o pe Amy crescatorilor Bill si Madeline Beck, care au ajutat rasa sa se inmulteasca. Amy a dat nastere mai multor pui Wirehair, inclusiv unui pisoi numit Barberry Ellen, primul pisoi Wirehair homozigot.

In anul 1967 sotii Becks au facut o cerere pentru ca rasa Wirehair sa fie acceptata de CFA. Cererea a fost acceptata si in anul 1978 rasa American Wirehair a fost declarata campioana la o expozitie felina organizata in SUA.

Atat O`Shea cat si familia Becks au incetat sa mai inmulteasca aceasta rasa in jurul anilor 1970. Mai multi crescatori si expozanti au incercat sa mentina rasa si sa o imbunatateasca.

In prezent American Wirehair este o rasa de pisici destul de rara.

 

Caracteristici fizice

 

American Wirehair sunt pisici de talie medie. Corpul pisicilor din rasa American Wirehair are un aspect rotund si musculos. Din cauza acestei constitutii a corpului, la o prima vedere, aceste pisici par sa aiba mai multe kilograme decat au in realitate. Picioarele sunt inalte si groase. Acestea de termina cu labe mari, rotunde si puternice.
Greutatea medie a pisicilor American Wirehair este de aproximativ 3-7 kg. Masculii sunt in general mai mari decat femelele.

Corpul este acoperit de o blana deasa, de lungime medie. Spre deosebire de alte rase, blana acestor pisici este aspra la atingere. Firele de par sunt subtiri si usor ondulate. Blana poate fi intalnita in culori sau combinatii de culori precum: alb, crem, gri, negru, roscat si maroniu.

Capul pisicii este de asemenea, rotund. Ochii sunt mari si rotunzi. Urechile de dimensiuni medii, sunt drepte si usor rotunjite la varf.

 

Temperament

 

Pisicile din rasa American Wirehair sunt afectuoase, calme, loiale si jucause. In prezenta strainilor acestea au tendinta de a fi rezervate.

American Wirehair nu sunt pisici galagioase, acestea miorlaind doar rareori. Sunt pisici inteligente si vor invata rapid ce trebuie sa faca pentru a obtine ceea ce isi doresc.

Sunt pisici prietenoase cu alte animale de companie, desi au instinctul de a domina alte pisici.

Datorita temperamentului bland si a faptului ca sunt animale calme, American Wirehair sunt pisici potrivite pentru familiile cu copii.

Sunt pisici active si le place sa se joace atat singure cat si impreuna cu stapanul. Pisicile au nevoie in permanenta de jucarii speciale, pentru a nu se plictisi.

Se adapteaza cu usurinta oricarui mediu, insa prefera spatiile mari si deschise in care sa poata alerga in voie.

 

Sanatate

 

Nu au fost raportate probleme de sanatate specifice rasei. In schimb, s-a descoperit ca aceste animale au un sistem imunitar crescut, ceea ce le face rezistente la boli.

Speranta de viata a pisicilor din rasa American Wirehair este de 9 - 15 ani.
 

Sursa foto : www.thecatsblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare