Animale de companie

#somali #rase #animale #pisici

Somali

Pisicile din rasa Somali sunt varianta cu par lung a pisicilor Abisiene. Aceasta noua rasa a aparut din cauza unor mutatii genetice spontane, aparute la nivelul blanitei. Somali sunt pisici foarte vesele, jucause si adora sa stea in compania oamenilor.

 

Istoric

 

In urma pierderii multor Abisiene in timpul celui de-al doilea Razboi Modial, diferite pisici erau utilizate pentru a reface rasa. Mutatiile genetice au facut ca multi dintre pui sa aiba parul lung. In 1905 existau deja 12 pisici cu par lung din rasa Abisiana . Fiecare dintre acesti pui s-a nascut din Abisiene incrucisate cu pisici de origine necunoscuta.

In 1940, un crescator englez pe nume Janet Robertson a exportat cateva pisici din rasa Abisiana(cu par normal) in Australia, Noua Zeelanda si Nordul Americii. Aceste pisici au produs ocazional Abisiene cu par lung. In 1963 Mary Mailing, un crescator din Canada, a perzentat una dintre aceste pisici la o expozitie felina locala. Ken McGill, juristul expozitiei, a dorit sa aiba si el un astfel de exemplar. In ciuda numelui pe care pisicile Somali il au, acestea nu provin din Somali ci din Australia. Prima pisica ce a fost numita oficial ca fiind Somali a fost Mayling Tutsuta, o pisica a crescatoului Ken McGill.

Un crescator American de pisici din rasa Abisiana, Evelyn Mague, a avut parte de pui de Abisiene cu par lung. Don Richings, un alt creascator canadian, a folosit pisici cu par lung de la Ken McGill si Evelyn Mague pentru a le imperechea. In anii 1970, pisicile denumite Somali au fost acceptate in America de Nord ca rasa. Zece ani mai tarziu rasa a fost acceptata si in Europa, iar in 1991 rasa era acceptata de cluburile si asociatiile feline din toata lumea.

 

Caracteristici fizice

 

Somali sunt pisici de talie medie. Corpul acestora este atletic si elegant. Picioarele sunt lungi si suple.
Masculii sunt in general mai mari decat femelele. Greutatea acestor pisici este de 3-4 kg la femele si 4-5 kg la masculi.

Capul este rotund, de dimensiuni mici. In zona gatului acesta se ascute usor. Urechile sunt mari si drepte. Ochii sunt migdalati, de culoare verde sau galben-chilimbar. Forma ochilor si a urechilor fac ca aceste pisici sa para ca sunt in permanenta in alerta si curioase.

Blana pisicilor Somali este deasa si matasoasa. Aceasta are o lungime medie si ii da pisicii o infatisare asemanatoare cu cea a unei pisici salbatice. Pe capul acesteia se pot observa dungi mai inchise la culoare, in forma de „M”. Pe restul corpului pisica nu trebuie sa prezinte dungi sau alte semne mai inchise la culoare. Blana acestor pisici poate fi intalnita in culori precum: gri-argintiu, gri-albastrui, ciocolatie, maroniu-roscat.

Coada pisicii este lunga si foarte stufoasa, asemanatoare unei cozi de vulpe. De aici, pisica si-a capatat si denumirea de „Feline Fox” (Vulpea felina).

 

Temperament

 

Pisicile din rasa Somali sunt energice, vesele si foarte iubarete. Sunt pisici foarte inteligente si active. Spre deosebire de alte rase de pisici, Somali se ataseaza foarte mult de jucariile ei. Daca cineva ii ascunde una dintre jucarii aceasta o va cauta cu insistenta prin toata casa.

Pisicile Somali se ataseaza foarte mult de familie. Aceste pisici se bucura cand vin musafiri in vizita si nu ezita sa se apropie de ei pentru a fi mangaiata sau pentru a se juca.

Cand au chef de joaca aceste pisici sunt de nestapanit. Cu toate acestea sunt foarte atente sa nu distruga obiectele de mobilier sau daca se joaca impreuna cu familia sunt atente sa nu zgarie.

Cand vor sa se odihneasca, adora sa stea in brate si sa fie mangaiate si alintate. Nu stau insa pentru perioade lungi in brate, cand se plictiseasc se dau jos, insa nu se vor indeparta foarte mult de persoana respectiva.

Sunt pisici potrivite pentru familiile cu copii de peste 6 ani. Daca sunt obisnuite de mici pot accepta alte animale de companie , precum caini sau o alta pisica. Nu este insa recomandat sa fie tinuta intr-o casa in care exista pasari sau rozatoare.

 

Sanatate

 

Pisicile din aceasta rasa pot acuza frecvent probleme ale dintilor. Multe dintre pisicile adulte pot suferi de caderi ale dintilor sau de abces dentar . Tartrul este o alta afectiune des intalnita la aceasta rasa.

Din aceasta cauza medicii recomanda sa li se acorde o atentie deosebita pentru ingrijirea dintilor. De asemenea, se impun controalele regulate la medicul veterinar.

O alta afectiune de care mai pot suferi aceste pisici este rinichiul plichistic, boala prezenta in special la pisicile persane. Aceasta boala afecteaza aproximativ 5% dintre pisicile Somali.

Speranta de viata a pisicilor din rasa Somali este de 12-15 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului