Amenajarea casei

#craciun #amenajarea casei #casa #brad de craciun

Traditii interesante de Craciun in culturile lumii

Stiai ca de Craciun crestinii din India isi impodobesc casele cu frunze de mango sau de bananieri? Copiii din Danemarca il asteapta pe Mos Craciun cu lapte si budinca de orez in timp ce in Iran traditia este ca micutii sa primeasca de Craciun haine noi pe care sa le poarte neaparat in ziua Nasterii Domnului. Iata ce alte obiceiuri au diverse popoare ale lumii in ziua de Craciun:


Craciunul in Franta


Un obicei din Franta in ceea ce priveste decorarea casei este acela ca francezii construiesc o scena a Nasterii Domnului, denumita "creche". Personajele acestei scene sunt de regula mici figurine din lut, denumite "santons" ce sunt puse in vanzare in luna decembrie, in principal la Marsilia si Aix, in cadrul targurilor de Craciun.

In trecut, bradul de Craciun nu a fost foarte popular in Franta, in locul lui fiind preferata traditia trunchiului Yule.

Cu ocazia Craciunului in fiecare casa era adus un trunchi de copac proaspat taiat, care era laudat si stropit cu ulei si vin, intreaga familie adunandu-se in jurul lui. In timp, trunchiul a fost inlocuit cu o prajitura delicioasa, numita " Buche de Noel " - Busteanul de Craciun.


Craciunul in Norvegia


Norvegienii considera ca de Craciun mortii ii colinda pe cei vii. Nasterea Domnului este celebrata prin jocuri si strigate de bucurie.

Potrivi unei traditii norvegiene cadourile sunt ascunse intr un sac plin cu paie de ovaz. Cel care vrea sa ofere cadoul trebuie sa lege sacul deasupra usii persoanei careia ii este destinat cadoul. Atunci cand destinatarul vine acasa, sacul ii cade pe neasteptate in cap, spre bucuria celor care l-au legat si sunt pe aproape.

Gasirea cadoului este un motiv de bucurie in familie si este urmata tot timpul de imbratisari si de urari de bine.

Brazii de Craciun aproape ca nu lipsesc din casele norvegiene. Norvegienii au si decoratiuni specifice pentru impodobirea brazilor, cosulete in forma de inimioara fiind una dintre ele. Se spune ca scriitorul Hans Christian Andersen a inventat aceste decoratiuni in anii 1860.


Craciunul in Germania


Pomul impodobit este un cult al germanilor care au imbratisat acest obicei inca din Evul Mediu. In seara de Ajun germanii impodobesc brazii cu diverse decoratiuni si lumanari.

O particularitate a acestei zone este ca bradul este impodobit si cu mici cadouri impachetate in cutii frumos decorate. In afara de bradul traditional, germanii au in casa o ghirlanda din crengi de brad, impodobita cu 4 lumanari - Adventkranz - care trebuie aprinse pe rand in fiecare duminica inainte de Craciun.

O alta traditie interesanta din aceasta tara este calendarul de Advent, o cutie cu 24 de ciocolatele, fiecare cu usita ei, din care copii mananca in fiecare zi de pe 1 Decembrie pana in Ajun cate o bucata.


Craciunul in China


In China circa 1% din populatie sarbatoreste Craciunul iar majoritatea oamenilor cunoaste foarte putine lucruri legate de aceasta sarbatoare.

Craciunul este sarbatorit in orasele mari ca Shanghai sau Beijing. Aici patronii isi decoreaza magazinele cu brazi impodobiti, instalatii si alte decoratiuni. Mos Craciun este denumit „Shen Dan Lao Ren” .

Chinezii nu obisnuiesc sa-si decoreze casele cu brazi de Craciun sau, daca o fac, opteaza pentru braduleti artificiali pe care ii decoreaza cu flori, lanterne, ghirlande si alte obiecte realizate din hartie colorata. Si asta in conditiile in care China este una dintre tarile cu cea mai mare productie de brazi artificiali , globuri si instalatii de Craciun pe care le exporta.

Cea mai cunoscuta colinda in China esteJingle Bells si sunt multe persoane care obisnuiesc sa o cante desi nu stiu neaparat ce semnificatie are si care este povestea Craciunului.


Craciunul in Australia

In Australia oamenii sarbatoresc Craciunul in timpul vacantei de vara. O traditie specifica acestei zone este aceea ca australienii isi decoreaza casele cu feriga, frunze de palmier si cu mici flori colorate care apar in aceasta perioada.

Oamenii canta colinde in toata luna decembrie, nu doar de Ajun. In ajunul Craciunului ei au obiceiul de a merge la biserica iar seara copiii il asteapta pe Mos Craciun sa vina cu daruri.

In ziua de Craciun unii australieni merg la plaja sau la picnic sau fac gratar in curte.

Pe 6 ianuarie, australienii organizeza inca o petrecere, pentru a celebra sfarsitul sarbatorilor de Craciun.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului