Amenajarea casei

# spatii birouri #confort casa #birouri

Spatii de birouri care ofera confortul propriei case - 3 tendinte ale viitorului

Oamenii isi ghideaza adesea alegerile in functie de gradul de confort, indiferent ca este vorba de haine, de spatiul in care locuiesc sau de locul unde isi desfasoara activitatea profesionala.

In ce priveste spatiile de birouri, interioarele austere, fara accesorii ergonomice, fara plante, fara o acustica si o iluminare bune, nu reprezinta cel mai bun mediu de lucru pentru angajati, iar in final, toate aceste aspecte se pot rasfrange asupra productivitatii si motivatiei lor.

In acest context, confortul pare sa fie calea de urmat. Iata 3 tendinte ale viitorului, ce vor reconfigura spatiile de birouri pentru a asigura bunastarea angajatilor.

1. Transformarea biroului intr-un loc mai sigur pentru sanatate

Disconfortul pe care angajatii il resimt la birou le poate afecta productivitatea. De aceea, asigurarea unui mediu de lucru confortabil este mai important decat pare la prima vedere. Costul disconfortului se poate traduce prin productivitate scazuta, lipsa motivatiei si chiar lezarea integritatii fizice a angajatilor, atunci cand petrec prea multe ore stand in aceeasi pozitie sau din cauza ergonomiei deficitare a spatiilor de lucru.

Un loc de munca sanatos se angajeaza sa sustina o alimentatie sanatoasa, sa imbunatateasca activitatea fizica si sa ofere angajatilor un mediu de lucru sigur si confortabil.

Asadar, angajatorii care ofera optiuni mai sanatoase la locul de munca se bucura de o serie de beneficii, cum ar fi reducerea costurilor de asigurare si a absenteismului in randul angajatilor. De asemenea, ei pot observa si cresterea satisfactiei angajatilor la locul de munca, a moralului si a productivitatii.

Pentru ca mediul de lucru dintr-un birou sa fie considerat sanatos si sigur, este important ca managerii sa ia in considerare practicile de igiena, mediul fizic de lucru si mediul psihosocial. Lumina naturala, ergonomia, spatiile verzi, zgomotul, optiunile alimentare, exercitiile fizice, transportul si flexibilitatea sunt toate importante pentru angajati.

Angajatii care se simt valorizati si in siguranta la birou au mai multe sanse sa fie mai productivi si mai dedicati muncii lor. Asadar, locurile de munca sanatoase pot creste productivitatea, satisfactia si retentia.

2. Elemente de design din interiorul casei incluse in spatiile de birouri

Cand ne gandim la un birou tipic, ne vine in minte un spatiu decorat auster, cu pereti goi, dominat de culori reci, margini ascutite, lumina alba rece si materiale artificiale. Atunci cand angajatii petrec prea mult timp intr-un astfel de spatiu, acest lucru le poate afecta starea de spirit si performanta. Prin urmare, nu este de mirare ca tendinta de a proiecta spatii de birou „confortabile”, dotate cu accesorii familiare, devine din ce in ce mai populara in randul angajatorilor.

Schimbarea culorilor este o solutie simpla, care poate da rezultate uimitoare. Culorile calde si lumina naturala fac minuni pentru starea de spirit a celor ce isi desfasoara activitatea in spatiul respectiv. Lumina alba, rece, stimuleaza si favorizeaza concentrarea, in timp ce lumina si culorile calde sunt relaxante si fac camera sa para mai confortabila. Un iluminat bine conceput, cu intensitatea si nuanta potrivite, va face cu siguranta biroul mai confortabil si mai primitor.

Nu trebuie sa uiti de decoratiuni, pentru a incalzi spatiul si a-l face mai primitor. Tablourile, fotoliile pentru relaxare, covoarele si mochetele de diferite dimensiuni, forme si modele vor da interiorului unui birou un caracter cu adevarat unic. Plantele asezate pe birouri vor anima usor biroul.

Rolul accesoriilor nu trebuie sa se limiteze doar la a arata frumos; acestea pot avea si alte functii. De exemplu, o lampa poate emite o lumina care sa imbunatateasca starea de bine a angajatilor, iar fotoliile moi si colorate le vor permite acestora sa se relaxeze.

3. Promovarea spatiilor de relaxare chiar si la birou

Proiectarea si construirea unor zone dedicate relaxarii in cadrul spatiului de birou contribuie la asigurarea unui mediu de lucru placut si confortabil. Aceasta este o tema de mare actualitate, care atinge si aspecte deosebit de importante in ceea ce priveste bunastarea, productivitatea si sentimentul de apartenenta. Tendinta este intens fructificata in randul companiilor mari, ce au nevoie de angajati creativi si focusati.

Astfel, aceste companii au ales sa creeze cele mai bune conditii posibile, pentru a se asigura ca lucratorii lor sunt fericiti, relaxati si, prin urmare, mai productivi. Un sondaj realizat de catre Genesis Property, compania detinuta de Liviu Tudor, arata ca peste 90% dintre angajati simt ca existenta unor facilitati, care sa ii stimuleze sa faca activitati in aer liber pe langa cladirile de birou, ar avea un impact pozitiv atat pe plan personal, dar si pentru inchegarea echipelor.

In cladirile viitorului, in apropierea birourilor se vor regasi zone de relaxare, unde angajatii pot lua o pauza si isi pot reincarca bateriile. astfel de facilitati pot lua forma unei: sali de sport, de meditatie, a unei camere de odihna, a unor parcuri si spatii verzi amenajate pentru relaxare sau chiar a unei sali pentru activitati de socializare intre colegi.

Asadar, reorganizarea spatiilor de birouri astfel incat sa promoveze si sa asigure confortul angajatilor reprezinta abordarea generala pe care companiile viitorului o pot urma in vederea asigurarii bunastarii acestora.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea