Amenajarea casei

#tehnica #antichitati # restaurare #cum sa restaurezi

Reconditionarea antichitatilor, o investitie profitabila?

O bijuterie veche de o suta de ani, un mobilier mostenire de familie sau o opera de arta sunt obiecte cu o valoare istorica si sentimentala si, totodata, o posibila investitie. Daca ai antichitati si vrei sa le valorifici, reconditionarea acestora este modalitatea de a le transforma intr-o investitie profitabila.

Reconditionarea antichitatilor este totusi un serviciu costisitor, care implica numeroase cunostinte, tehnica si materiale speciale. Prin urmare, cum stii daca merita sau nu sa cheltuiesti sume importate pentru a reconditiona o piesa antica in vederea vanzarii ei? Exista mai multi factori de luat in considerare pentru o astfel de decizie:


1 Varsta obiectului


Pentru ca un un obiect sa fie considerat o antichitate, acesta trebuie sa aiba o varsta de cel putin 100 de ani. Pentru atestare, orice document incontestabil este de folos. La o vaza antica de portelan, vechimea se poate stabili dupa stampila existenta pe fundul vasului. La o rochie de epoca, eticheta originala dovedeste varsta acestei piese vestimentare.

Restauratorii de antichitati, dealerii si evaluatorii de antichitati pot face o analiza a obiectului pentru a-i stabili varsta. Acest detaliu este absolut necesar pentru pretul obiectului tau vintage.


2 Conditia in care se afla antichitatile


Antichitatile sunt deseori intr-o stare avansata de degradare si, in acest fel, atrag mai putini cumparatori, iar pretul nu este pe masura valorii sale. Se poate intampla, de exemplu, ca niste elemente din argint ale unei casete sa fie acoperite de patina timpului si sa nu iasa la iveala decat cand piesa este restaurata. In acest caz, restaurarea merita banii, deoarece pretul obiectului respectiv va creste.

Alte antichitati implica o reconditionare mai scumpa decat valoarea lor de vanzare. In acest caz, proprietarul poate decide sa vanda obiectul ca atare pentru a nu iesi in pierdere.

Restauratorul de antichitati ii poate preciza proprietarului pretul pentru munca lui. O casa de licitatii sau reprezentantul unui magazin de antichitati ii spune proprietarului suma la care poate spera daca vinde obiectul respectiv.


3 Istoria antichitatilor


O antichitate constituie o investitie a carei valoare creste pe masura ce trece timpul. Insa valoarea ei este cu atat mai mare cu cat obiectul are si o istorie. De exemplu, o rochie de mireasa a strabunicii, cumparata in anii 1900 din magazinul Harrods, reprezinta o piesa vestimentara deosebit de valoroasa. O bijuterie care a apartinut candva unei personalitati istorice sau unei familii de aristocrati va avea automat o valoare mai mare.

Astfel de obiecte nu doar cu o poveste in spate, dar si cu o istorie veritabila, pot fi vandute cu un pret mai mare daca sunt reconditionate.


4 Profesionalismul restauratorului


Un alt factor care trebuie luat in considerare este priceperea restauratorului. O antichitate nu trebuie transformata total, deoarece isi va pierde valoarea.

Restauratorul are rolul de a salva cat mai mult din materialul si designul original. Aici intervin si cunostintele specialistului despre perioada istorica din care provine obiectul. Aceste cunostinte il ajuta sa foloseasca materialele si tehnicile din acele vremuri pentru a restaura obiectul.

Sursa foto: baltimorediamonds.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului